Mohácsi Attila koncertje

Érsek Viktorné írása

mohacsi_attila_koncert

Február 9-én a (volt) győri Zsinagógában egy fantasztikus zenei utazás részesei lehettünk mindannyian, akik ott voltunk – Mohácsi Attila, a Győri Nemzeti Színház prózai és énekes szerepekben egyaránt kiváló művésze adott koncertet. Önálló estjén a hatvanas évektől napjainkig járhattuk be a világot az általa előadott érzelmes és megérintő dalokon keresztül.

Pár héttel ezelőtt olvastam egy koncertajánlót, Mohácsi Attila Érzések című zenés estjének beharangozóját, amelyben így hirdette a művész a programot: „Mai világunkban akarva-akaratlanul falakat építünk magunk köré, egyre inkább védjük magunkat mindentől és mindenkitől, nem szokás őszinte érzelmekről beszélni és főleg azokat kimutatni. Ez ellen harcolva önmagam is kilépek a „komfort-zónámból”, és olyan lírai dalokkal lépek fel ezen az estén, melyek az elmúlt évek során megérintettek, mély érzelmeket váltottak ki belőlem. (Hallelujah, Caruso, The Prayer, February Song, Cherbourgi esernyők, O sole mio, Il Mondo, Azért vannak a jó barátok…, hogy csak egy párat említsek.) Hiszem, hogy a zene eszközeivel feldolgozhatjuk emberi lényünk aktualitásait, és remélem, hogy sikerül Önökben is hasonló érzéseket generálni, esetleg néhány falat megrengetni. Szeretettel várom Önöket!”

Mohácsi Attila 1998 óta, immár 20 éve a Győri Nemzeti Színház művésze. Nagyon sok prózai és énekes szerep áll mögötte. 10 évvel ezelőtt volt az első önálló estje Az első 10... címmel. Többször járt külföldön nézőként és fellépések miatt is, mert – ahogy elmondta – sokat lehet ezekből az utakból tanulni. Néha 1-1 szám között beszélt az élményeiről, pár szóban mesélt arról, hogy pályája során mi volt a legjelentősebb szerepe, kik voltak azok, akiknek a művészete megérintette őt.

Mostani önálló estjén, ezen a zenei utazáson bejártuk a világot, a hatvanas évektől napjainkig. A művész szavai és csodálatos énekhangja által többek között visszamentünk az időben, és 1964-ben Franciaországban bebújtunk a Cherbourgi esernyők alá. Eljutottunk Olaszországba, a nápolyi múltba, ahol elképzelhettük, ahogy mögöttünk a tenger, előttünk egy fehér erkély, és Enrico Caruso énekel egy áriát szíve hölgyének. Sétáltunk Jézussal a Getshemane kertjében. Bejártuk az afrikai szavannákat az Oroszlánkirály című musical egy részletével.

A dalokat magyarul, franciául, olaszul, spanyolul és angolul hallgathattuk meg. A sok zeneszám közben elhangzott a művész tolmácsolásában Babits Mihály Esti kérdés című verse is. A műsorban közreműködött a Győri Nemzeti Színház egy tehetséges táncosa.

Számomra fantasztikus élmény volt a koncert, ezért ajánlom ezt a zenés műsort mindenkinek, és remélem, nem kell újabb 10 évet várni a következő önálló estre!

Érsek Viktorné
Fotók: Demerung stúdió – Tóth Zoltán

2018.02.15