''Mondok, mondok éneket''

Hangraforgó Klub a győri könyvtárban

53

Immár 50 alkalmat megért jubileumi fellépéséhez érkezett a Hangraforgó Klub a győri könyvtár Központi Könyvtárában. Február 2-án adott, „Mondok, mondok éneket” című műsorukban a játék és költészet Weöres Sándor és a kortársak verseiben volt a téma, vendégként ezúttal a csornai Garabonciás Együttest köszönthettük körükben.

Az est főszereplői – F. Sipos Beán és Faggyas Lászlón, valamint a Garabonciás Együttesen kívül – húros és fúvós hangszerek voltak, de ütős zeneszerszám is megmutatkozott. Kortárs költők éppúgy helyet kaptak a műsorban, mint klasszikus poéták. A versek egyaránt közvetítettek művészi számvetést, rendszerbírálatot, vagy éppen játékos tréfákat. Nagy László, József Attila, Buda Ferenc költeményeit hallgathattuk megzenésítve, hogy csak néhányat emeljek ki közülük.

A Hangraforgó Klub eddigi előadásaira is jellemző volt, hogy a közönség együtt élt, lélegzett az előadókkal, a múlt péntek azonban átlagon felüli aktivitásra késztette a megjelenteket. Ritmikus feladatokkal mintegy kísértek az egyes előadói produktumokat, amit láthatóan élveztek, s mindezt jókedvű nevetéssel, tapsviharral honoráltak. Az est másik különlegessége a vendégek és házigazdák együtt muzsikálása volt. Hallhattuk egy-egy téma több variációját is.

Régebbről ismert dallamok, de olyanok is felcsendültek, melyek ritkábban képezték a repertoár részét. Külön élmény volt két-három sorosak műsorba állítása, mely a költői tehetség mibenlétét a rövid, de velős tartalomban érvényesítette. A zenei humor mellett ráadásul élvezhettük az előadói tréfás „kiszólásokat” is.

Az est folyamán már megszokott zenei bravúrok, énekesi csúcsteljesítmények, kreativitás érvényesült. Hangraforgóék népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a zsúfolásig megtelt klubhelyiség.

A műsor hatalmas tetszést aratott, s bár Hangraforgóék fellépései mindig nagy örömet okoznak, ezúttal még magas színvonalú önmagukat is felülmúlták!

Csiszár Antal
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja (1-48. kép) és Bögi Tamás (49-67. kép)

2018.02.05