Vár, amiből templom lett


ugod-vara01

Pedig ez pont fordítva szokott történni a török időkben, mikor robusztus román kori templomokat erősítettek meg eleink, hogy legyen hová menekülni a portyázók elől. Ugod vára viszont már az 1600-as évek közepére olyan állapotba jutott, hogy 100 év múlva inkább templomot emeltek a helyén.

A Pápától 12 kilométerre, keletre található ugodi dombra talán éppen a területen kezdetben birtokos Csák nemzetségből származó Ugod emelt várat. A Csákok aztán a Kőszegieknek adják el az erődítményt, amelynek ekkori állapotáról keveset tudunk. Az viszont biztos, hogy a Kőszegiektől Károly Róbert veszi majd el, hogy aztán Csehországból érkezett Chenig nevezetű emberének adja szolgálataiért, 1328-ban. Túl vagyunk már a rozgonyi csatán, a Nápolyból jött király és hatalma fokozatosan erősödik. Egy 1398-as oklevélben már Gara nádor János nevezetű fiáé az erődítés, és a nagyhatalmú család tulajdonában is marad egészen 1450-ig. 1494-ben aztán Szapolyai István már a tulajdonos, akitől 1502-ben János nevű fia örökli, a későbbi magyar király. 1535-ben aztán már a Habsburg-párti Csoron András a tulajdonosa az ekkor már mezővárosi rangú településnek egy királyi adomány révén.

ugod-vara02Fénykép az 1979-es ásatásról (Gróf Esterházy Károly Múzeum CC BY-NC-ND)

Az ő fia János, akinek Margit nevű lánya kezével együtt kerül aztán később Ugod Nádasdy Kristófhoz. 1563-ban két esztendőre a török is megkaparintja, és 1594 és 1597 között is a „kontyos” ül benne. De 1608-ban már telepeseket hozatnak ide a Nádasdyak, és hozzáfognak a leromlott vár tatarozásához is. 1620-ban viszont kihal a család itt, megáll a munka, 1658-ban pedig a mezővárosi rang is odalesz. A vár pusztulása olyannyira előrehalad, hogy az 1626-ban birtokosként megérkező Esterházyak már csak romokat találnak itt a helyén. Ezért is határozott Esterházy Károly egri püspökként arról, hogy templomot emeltet a maradékból. A Fellner Jakab tervei alapján 1756 és 1759 között barokk stílusban épült istenháza tehát részben a vár köveiből, a helyére épült, a sokat látott épületből a feltárásig így csak két fal maradt az utókorra.

Az építkezés során a nyolcszögletes vár falait a jelenlegi templomdomb szintjére lebontották, majd a területet feltöltötték. A hajdan szebb napokat látott erődítést a Van der Nyport császári hadmérnök által készített metszetről ismerhetjük csak. De ő, ahogyan ez akkoriban szokásban volt, egy korábbi rajz alapján dolgozhatott. Sosem járt a helyszínen, különben nem egy magas, sziklás hegy tetejére rajzolta volna a várat. Viszont az előtérben álló két puskás hajdú rajza teljesen hiteles.

Címlapkép: ugod.hu

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2018.02.01