534

Octavia Spencer és Jada Pinket Smith a Sundance filmfesztivál zsűrijében

A versenyprogramban Tuza-Ritter Bernadett filmje is szerepel

a-woman-captured

Zsűritagként vesz részt a január 18-án megnyílt Sundance filmfesztivál munkájában Octavia Spencer, Jada Pinkett Smith és Michael Stuhlbarg is. A utahi független filmes mustrán továbbá Joe Swanberg filmrendező és Rachel Morrison operatőr a fesztivál amerikai filmes versenyprogramjának mezőnyéből választja majd ki a győztes alkotást.

A január 28-án záruló fesztivál díjait Park Cityben egy nappal korábban fogják átadni, ez alól csak a rövidfilmes mezőny kivétel, amelynek díjait már január 23-án kiosztják. Mindkét ceremóniát élőben lehet követni a sundance.org honlapon és a YouTube-on is. Spencer legutóbb A víz érintése című fantázia-románcban szerepelt, Pinkett Smith pedig szereplőként és producerként is jegyzi a nyáron bemutatott Girls Trip című vígjátékot. Stuhlbarget A Pentagon iratok és a Szólíts a neveden! című filmben is láthatták a nézők a közelmúltban.

Az amerikai dokumentumfilmek versenymezőnyének zsűrijében az újságíró Barbara Chai és Matt Holzman, a producer Simon Chinn és Chaz Ebert, valamint az Oscar-díjas filmes, Ezra Edelman foglal helyet. A nemzetközi játékfilmes zsűribe meghívást kapott Hanaa Issa a katari Doha Filmintézetből, Ruben Östlund filmrendező és Michael J. Werner producer. A nemzetközi dokumentumfilmes mezőny zsűrijét pedig Joslyn Barnes, Billy Luthe és Paulina Suárez alkotja. A Next szekcióban vetített alkotásokat RuPaul Charles színész-énekes-dalszerző bírálja el egyszemélyes zsűriként.

Az idei Sundance filmfesztiválon a nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramban magyar alkotás is szerepel: Tuza-Ritter Bernadett A Woman Captured című munkája. Az elsőfilmes rendező dokumentumfilmje egy Magyarországon rabszolgasorban élő 52 éves nő, Maris helyzetét ábrázolja, aki tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Napi húsz órát dolgozik az ételért és szállásért, szabadságát és jogait korlátozzák, méltóságában megalázzák. A film Maris mindennapjait és a szabadulásról szövött tervét mutatja be. A Woman Captured az első egészestés magyar alkotás, amely bekerült a Sundance versenyprogramjába. A filmet a magyarországi Éclipse Film és a német Corso Film gyártotta a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja és a német Film und Medienstiftung NRW támogatásával. A film producere Ugrin Julianna, az Éclipse Film alapítója és Kiss Viki Réka volt.

A Next szekcióban szerepel egy másik dokumentumfilm is, amelynek magyar érintettsége van. A 306 Hollywood című, családtörténetet feldolgozó dokumentumfilmet egy testvérpár, Elan és Jonathan Bogarin írta és rendezte. Az amerikai-magyar alkotás egyik producere Stalter Judit volt.

A 11 napos Sundance ezúttal az alternatív hangokat és nézőpontokat állítja reflektorfénybe, köztük nők által készített, nőkről szóló alkotásokat, vagy az afroamerikai férfiak helyzetét a világban. A filmfesztiválon több mint 120 játékfilm premierjét tekintheti meg a közönség. A fesztivál szervezői emlékeztettek arra, hogy miközben a tavaly mozikba került száz legnagyobb bevételű amerikai filmnek csupán 4,2 százalékát rendezte nő, a Sundance idei programjában látható filmek 37 százalékát női rendező jegyzi.

A nőkkel foglalkozó játékfilmek között látható a Kristen Stewart és Chloe Sevigny részvételével forgatott Lizzie című pszichothriller, a The Miseducation of Cameron Post, amely egy szexualitása miatt terápiára kényszerített lányról szól és a Laura Dernnel forgatott The Tale című produkció is. A Star Wars-sztár Daisy Ridley egy új filmjét, az Opheliát is vetítik, amely a Hamletet női nézőpontból dolgozza fel. Az afroamerikai férfiak témáját egyebek mellett a Blindspotting című vígjáték és a Sorry to Bother You című disztópia tárgyalja. Mindkét produkciót oaklandi független filmesek készítették.

A dokumentumfilmes mezőnyben amerikai alkotóktól a nők jogaival foglalkozó Seeing Allred című munkát, és egy Hal Ashby-portrét láthatnak a nézők. A dokus premierek között mutatják be az An Independent Sequel és a Going Clear című filmeket, továbbá a néhai Robin Williamsről készült portréfilmet.

Idris Elba rendezői bemutatkozását, a Yardie című filmet is műsorra tűzik Park Cityben. A thriller főhőse egy fiú, aki 1973-ban tanúja lesz, amint fivérét meggyilkolják Jamaicában. A rendezőként jelentkező színészek közül még Ethan Hawke Blaze, Paul Dano Wildlife és Rupert Everett The Happy Prince című munkáját vetítik.

„Az idei filmfesztivál tele van művészien elmesélt történetekkel, amelyek gondolkodásra ösztönöznek, kivívják empátiánkat és engedik, hogy a közönség egészen személyes módon kapcsolódjon az egyetemes emberi élményhez” – fogalmazott korábban Robert Redford, a Sundance alapítója.

Forrás: MTI

2018.01.24