A magyar kultúra napja Győrben

Ünnepi műsor keretében adták át a város kulturális díjait

22

Január 22-én, délután 17 órai kezdettel került sor a Richter Teremben a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségre. Hagyományosan ezen a napon adják át a Győr Művészetéért- és a Győr Közművelődéséért Díjat. Az ünnepélyes rendezvényen az előző évekhez hasonlóan az elismerések átadását harmonikusan megszerkesztett kulturális műsor követte.

A kiírás szerint a Győr Művészetéért Díj azon egyéni alkotónak vagy alkotó közösségnek adományozható, aki vagy amely a város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerez, vagy Győr város hírnevét gyarapítja; a Győr Közművelődéséért Díj pedig annak a személynek vagy annak a közművelődési feladatot ellátó közösségnek adományozható, aki vagy amely Győrben a közművelődés vagy a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerez. A magyar kultúra napján átadandó díjak évente együttesen legfeljebb három elismerésre javasolt részére adományozhatók, akik díszes oklevelet, emléktárgyat kapnak, valamint pénzjutalomban részesülnek.

02

Az ünnepélyes rendezvény nyitó előadásaként Presser Gábor és Sztevanovity Dusán Fényév távolság (A padlás) című dalát adta elő Fejszés Attila, a Győri Nemzeti Színház művésze. „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzenekutató, a Nemzet Művészétől származó gondolattal kezdte dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere megnyitóbeszédét. „Személyes jó példa a magyar kultúra iránti elkötelezettségnek, szavai pedig a magyar kultúra megmaradásának legfontosabb elemeit ragadják meg. Ez pedig nem más, mint hogy kultúránkat, hagyományainkat nem mint valami muzeális értéket tartjuk számon, hanem úgy, mint mindennapjaink részét, gondolkodásunk alapegységét, cselekedeteink meghatározó elemeit. Ha elveszítjük hagyományainkat, gyökértelenné válunk, és elveszítjük identitásunkat.” Dr. Somogyi Tivadar büszkén sorolta fel Győr kulturális pilléreit, azokat a művészeti intézményeket – a Győri Nemzeti Színházat, a Győri Balettet, a Győri Filharmonikus Zenekart, a Vaskakas Bábszínházat –, amelyek hosszú évtizedek óta viszik messzire hírünket, és ápolják művészi tehetségünket. Beszédében kitért városunk színes kulturális fesztiváljaira, valamint Győr pályázatára a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre. Majd ekként zárta gondolatait: „A magyar kultúra egy olyan közös nevező, amely bármely különbözőség és nézetkülönbség ellenére összeköt bennünket. A közös kultúra az, ami nemzetté tesz minket.”

04

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata kultúra napi díjait, Hefter László és Hefter Brúnó üvegművészek alkotását és az elismerő oklevelet dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke és Szombati-Serfőző Eszter, a Kulturális és Sport Főosztály főosztályvezetője adták át. Győr Művészetéért Díjban részesült a Győri Alkotók Napóra Egyesülete. 2011 márciusában alakultak meg, mottójuk: „Csak a derű óráit számolom”. Az egyesület vezetője Kónya Jánosné nyugdíjas tanár és képzőművész. Az elmúlt évek alatt az egyesület tervei sorra valósultak meg, színvonalas képzőművészeti és irodalmi alkotások, gyönyörű kiadványok, meghitt és izgalmas kiállítások, könyvbemutatók sora kötődik a nevükhöz, melyeket megismerhettek, megjegyezhettek már városunkban, országszerte, sőt határainkon túl is. Az egyesület tagjai különböző korosztályú és foglalkozású alkotók, akik mélyen elkötelezettek városunk iránt. Irodalmi és képzőművészeti alkotó munkájuk kiemelkedő, kiadványaik és rendezvényeik a város kulturális életében értékteremtők. Alkotásaikban az emberi lét szépségét, a valódi erkölcsi értékeket képviselik, műveiket az optimizmus hangulata hatja át. A közösség tagjait a tehetség mellett a szorgalom, az állandóan fejlődni vágyó és tudó, egymástól is tanuló akarat jellemzi. A Győri Alkotók Napóra Egyesülete Győr város kulturális életében végzett kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül részesült a díjban. Kónya Jánosné a díj megköszönése után elmondta, hogy az egyesület három nyugdíjas tanár alapító taggal jött létre: Z. Arany Piroska író, dr. Havassyné Andorfi Rozália festő, mozaikképeket készít, Kónya Jánosné pedig agyagból formál szobrokat, domborműveket. Működésük során nagy segítségükre volt és van Grászli Bernadettnek köszönhetően a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Az egyesületnek jelenleg 17 tagja van: festők, grafikusok, írók, költők, foltvarró, fafaragó, szobrász és fotósok. Ez idáig 29 kiállítás és 3 könyv fűződik az egyesület tevékenységéhez.

07

Ugyancsak Győr Művészetéért Díjban részesült Ujvári Janka, a Vaskakas Bábszínház művésze. Pályáját a pécsi Bóbita Bábszínházban kezdte tizenévesen. Minthogy ebben az időszakban hazánkban nem létezett intézményes bábszínész képzés, óvodapedagógusi diplomát szerzett, és később kapta meg a színész, illetve a bábszínész minősítést a Magyar Színész Kamarától. Gyakorta tűnt fel a Pécsi Nemzeti Színház színpadán is, innen szerződött 1997-ben a győri Vaskakas Bábszínházba, melynek 2017-ig, visszavonulásáig művészeti vezetője volt. Munkásságát 2003-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el. Szerepei és elismerései a Vaskakashoz kötik: itt játszotta Bernarda Albát és a Repülési lecke kezdőknek díjnyertes előadásának főszerepét, a Kádár Kata Revü primadonnáját, a Jancsi és Juliska boszorkányát és még több tucat szerepet. Rendezőként olyan nagy sikerű produkciók kötődnek a nevéhez, mint A hét szakállas farkas, a Szépség és a szörnyeteg vagy A Vaskakas legendája. Magyarország számos bábszínházában, köztük a pécsi Bóbita Bábszínházban, a miskolci Csodamalom Bábszínházban és a debreceni Vojtina Bábszínházban is sikerrel rendezett, öregbítve városunk hírnevét. Ujvári Janka nemcsak művészeti munkájával, de szervezőként is sok feladatot vállalt. A Vaskakas Fesztivál, majd az abból kisarjadt, mára Magyarország legnagyobb gyermek fesztiváljává lett Győrkőcfesztivál művészeti programjainak koordinátoraként egyfelől a nézők megelégedésére dolgozott, másfelől elérte, hogy a Győrkőcfesztiválon fellépni mára művészi rangot jelent. Ujvári Janka színművész, a Vaskakas Bábszínház bábszínművésze, művészeti vezetője Győr kulturális életében nyújtott két évtizedes kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül részesült a díjban. A színpadra lépő Ujvári Janka meghatottan vette át a díjat: „Nem szándékoztam sírni”. Köszönőbeszédét rendkívül elegánsan, rövidre fogva ezt mondta: „Ha ül önök között olyan néző, aki látott már Vaskakas előadást, amelynek én is részese voltam, annak köszönöm, hogy élményt adhattam, élményt adhattunk. ... Húsz évvel ezelőtt, amikor én ide szerződtem, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az ország legjobb bábszínháza akarunk lenni. Remélem, azok lettünk.”

12

A Győr Közművelődéséért Díjat Varga Gyula, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális Osztályának kiemelt ügyintézője kapta. Varga Gyula történelem szakos tanár, népművelő, közművelődési szakember, aki több mint három évtizedes, kimagaslóan eredményes munkájával kötődik Győr kulturális közigazgatásának szervezéséhez. Közművelődési munkáját a Rekard Gépgyártó vállalatnál kezdte meg mint közművelődési előadó és könyvtáros. Szakmai tevékenységét később a Bartók Béla Megyei Művelődési Központnál igazgatóhelyettesként kamatoztatta, ahol az intézmény működtetése mellett a közművelődési, módszertani feladatokat is ellátta. Szakmai gyakorlata, kulturális lokálpatriotizmusa és a város művelődésügye iránti elkötelezettségének köszönhetően 1996 óta Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának meghatározó személyisége. Munkáját mindenkor megbízható precízség, pontosság, az általa megvalósított feladatokat szervezési, tartalmi és művészeti igényesség jellemzi. Varga Gyula munkája során közigazgatási ismereteivel eredményesen segítette az önkormányzati kulturális közszolgáltatások színvonalas ellátását, hozzájárulva a Győr történelmi múltjában rejlő kulturális értékek megőrzéséhez, átörökítéséhez. Neve szinte összeforrt a kulturális osztályéval. Varga Gyula, a kulturális osztály kiemelt ügyintézője Győr város kulturális közigazgatásában végzett, több évtizedes kimagaslóan eredményes munkájának elismeréséül részesült a díjban. „Köszönettel tartozom mindazoknak, aki bizalmukkal megtiszteltek és erre az elismerésre javasoltak” – kezdte szintén ízlésesen rövidre szabott beszédét Varga Gyula, aki egyúttal minden egykori és jelen, vele dolgozó kollégája és segítő támogatása felé is kifejezte háláját. „Akik a közösség művelődéséért dolgoznak, azok – Horatiusszal szólva – nem alkotnak ércnél maradandóbb művet. Nem alkothatnak, mert az ő munkájuk sikere mások munkájának a sikereiben rejlik. És ha ez a gondolat igaz, akkor ez a díj számomra egyben megerősítés is.”

14

Győr város vezetése a tavalyi évtől, hagyományteremtő céllal idén is elismerésben részesítette az önkormányzat kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végző munkatársakat emléklappal és pénzjutalommal. A jutalmazottak egyenként léptek a színpadra átvenni elismeréseiket: Bognár Tibor (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, múzeumi mediátor), Borbély Tamás János (Győr Megyei Jogú Város Levéltára, levéltáros), Csáki Károlyné (Újvárosi Művelődési Ház, technikai alkalmazott), Herczig János (Generációk Háza Művelődési Központ, gondnok technikus), Kelemen Jánosné (Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ, gazdasági ügyintéző), Koczor Ágnes (Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ, igazgatóhelyettes), Molnár Tibor (Győri Filharmonikus Zenekar, első klarinétos), Páros Zsolt (Győri Nemzeti Színház, színpadmester), Szabó Judit (Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, olvasószolgálati osztályvezető), Takács Katalin (Győri Balett, gazdasági ügyintéző), Tarabiahné Kovács Etelka (Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ, közművelődési szakember), Tóth Andrea (Kulturális Pénzügyi-Gazdasági Szolgáltató Központ, gazdasági főelőadó), Varga Anita (Vaskakas Bábszínház, szervezésvezető).

17

A Richter Teremben az elismerések átadása után ünnepi műsor következett Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színművészének szerkesztésében, melynek során elhangzott Kodály Zoltán Háry János című operájának Toborzója, Hegedűs Tamás és G. Dénes György szerzeménye, a Hamvadó cigarettavég, Vadas Tamás Dénestől és Varga Kálmántól a Csak egy tánc volt, Ákom Lajos Adj, Uram Isten nótája és Gyulai István Örökségünk című dala. Az összeállítást Agócs Judit, Bede Fazekas Csaba, Sík Frida és Venczel-Kovács Zoltán, a Győri Nemzeti Színház színművészei adták elő Németh Eszter és Szabó Gergő, a Győri Nemzeti Színház tánckarának művészeivel, zongorán közreműködött Vontszemű Miklós, hegedűn játszott Németh Csaba.

Győr város így idén is méltóképpen tisztelgett A magyar kultúra napja előtt; a díjazottak ismeretében rendkívül jó érzés volt látni, hogy napjainkban is van honnan meríteni az értékek bemutatása, megőrzése és elismerése tekintetében.

Szilvási Krisztián
Fotók: Szabó Béla

2018.01.23