3000 éves paróka


paroka-forumhungaricum

Az ókori Egyiptom előkelői higiéniai okokból (is) kopaszra borotválták a fejüket, és parókát viseltek. Ez lenne a magyarázata talán az állra kötött álszakállnak is, de ha jobban belegondolunk, az alatt a sokszor 300 hajtincsből összeálló paróka alatt is erősen izzadhatott a viselője.

Ezt a fura parókaviseletet az egyik Szépművészeti Múzeumban őrzött szobron is tanulmányozhatjuk. A 12 centiméter magas, Krisztus születése előtt a 13. és 11. század között mészkőből faragott emberfej egy tekintélyes, tehetős embert ábrázol. Bár ez a kettő dolog minden korokban általában együttesen volt jelen, Egyiptomban mégis volt különbség egy pap vagy hivatalnok és egy gazdag kereskedő között. Abban viszont egyek voltak, hogy az Óbirodalom végétől mindkét társadalmi csoportnál divatba jött a paróka. Amit leginkább a kopaszra borotvált fejen viseltek, de azt is tudjuk, hogy például a szó szerint is egyik legnagyobb fáraó (mumifikálódott teste is 176 centiméteres!), II. Ramszesz általában 6 centisre vágott természetes szőke haját fedte le egy hatalmas parókával. Mert az Újbirodalom idejére a paróka nagysága is kifejezte viselőjének társadalmi állását. Az általában hegyes vagy kocka alakú álszakállal ekkoriban már nem nagyon vacakoltak, elkészítették aranyból vagy éppen ezüstből.

A régészek által viszonylagos épségben megtalált parókákat férfiak és nők is hordták, de természetesen az utóbbiaké díszesebb volt, drágakövekkel, aranyszalagokkal, gyűrűkkel, mindenféle dolgokkal díszítették. A parókákat leginkább rabszolgák, szegények hajából állították össze 100-120 ezer hajszálat is felhasználva. Ezeket méhviasszal ragasztottak rá egy hálóra, de az is előfordult, hogy a hajat gyapjúval, papirusszal, pálmarosttal dúsították. Mivel eredendően barna bőrűek és sötét hajúak voltak, a parókát indigóval vagy hennával sötétítették, de az őszülő, természetes hajukra is használtak az utóbbiból. A henna dúsította is a hajat, de a nők még bevetették az úgynevezett balzsamkúpot is. Ezt az illatszerekből összegyúrt 10-15 centiméteres púpot is a parókába telepítették, ezzel is illatosítva, kívánatosabbá tévén magukat. Aztán hogy a testmeleg vagy a napsütés hatására lassan olvadó, valószínűleg viaszalapú, illatszereket tartalmazó valami be is jöhetett az egyiptomi férfiaknak, azt az is bizonyítja, hogy különben a macerák miatt nem jött volna divatba. Bár, ha jobban belegondolunk, napjainkban is láthatunk néha furcsa dolgokat.

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2018.01.07