Elismerés a győri mérnökképzés ipari kapcsolatainak kiteljesítéséért és az egyetemfejlesztésért


Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjat vett át a Megyei Közgyűlés kitüntetés átadó ünnepségén dr. Kardos Károly nyugalmazott egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem volt beruházási rektor-helyettese (a képen balra). A területfejlesztési kategóriában adományozott elismerést Németh Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke adta át (a képen jobbra).

Dr. Kardos Károly ny. egyetemi docens, okleveles gépészmérnök, okl. gazdasági mérnök, okl. képlékenyalakítási szakmérnök 1975-től a Széchenyi István Egyetem oktatója. Az egykori Közlekedésgépészeti Fakultás és az 1995-ben indított practing gyakorlatorientált mérnökképzési program vezetőjeként széleskörű és dinamikus együttműködési programot alakított ki és valósított meg a térség munkaerő-piacát meghatározó cégekkel. A mérnökképzési követelmények folyamatos alakításakor alapvető szempont volt a cégek frissdiplomásokkal szemben támasztott alkalmazási feltételeinek bevitele a képzésbe. A practing eddigi közel két évtizede alatt százat meghaladó számú hazai vagy nemzetközi cégnél több, mint kétezer hallgató szerzett egyetemistaként fél- vagy egyéves ösztöndíjjal gyakorlati ipari ismereteket, s mindez erőteljesen befolyásolta a győri mérnökképzés, az egykori gépipari mérnökasszisztens képzés folyamatos fejlődését és kedvező megítélését.

Dr. Kardos Károly 2005-től 2013-ig beruházási rektor-helyettesként irányította a Széchenyi István Egyetem fejlesztési programját. Az intézmény a 2007-2013 közötti európai uniós programozási időszakban közel 18 milliárd Ft-ot fordított a sikeres és eredményes európai uniós pályázatok megvalósítására. Megújult a campus, s az új épületek, az új Egyetemi Könyvtár, az energiatakarékossági programok megvalósítása mellett hangsúlyos elem volt a fejlesztések fenntarthatósága, a szellemi hátország bővítése és színesítése, a cégek közreműködő partnerként való bevonása az új terek funkcióinak alakításakor. Ennek az együttműködési programnak az egyik jeles eredménye a Járműipari Kutató Központ megalapítása és sikeres működése.

Dr. Kardos Károly a Széchenyi István Egyetem több szakterületének, a gazdasággal kialakított sikeres képzési programok meghatározó vezetőjeként – practing, duális képzés – sikeresen fejlesztette, alakította a térség gazdasági arculatát, a győri egyetem és a munkaerő-piac szoros és eredményes együttműködését valósította meg.” – hangzott el a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ünnepségén.

Winkler Csaba

2014.12.02