Titanic kiállítás Budapesten

Sulyok Attiláné írása

10

Az érdeklődés napjainkban sem csökkent az „óceán királynője” iránt: a Titanic volt a kor leghatalmasabb, legmonumentálisabb hajója, amely utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között. A tragikus sorsú hajó az első útján, 1912. április 15-én, hajnalban egy jégheggyel ütközött, és elsüllyedt az Atlanti-óceánon, több mint 1500 embert rántva magával a hullámsírba. S hogy a Titanic története 100 évvel az elsüllyedése után is érdekli az embereket, mi sem mutatja jobban, mint az évek óta a világot járó Titanic kiállítás, amely még mindig látható Budapesten.

A White Star Lines hajózási társaság tulajdonában álló Titanic 1912-ben tekintélyt parancsoló méreteivel a világ legnagyobb hajójának számított. Hatalmas méretei, valamint a legkorszerűbb biztonsági berendezések miatt a közvélemény „elsüllyeszthetetlennek” gondolta. A kettős fenekű hajótestet tizenhat, egymástól vízhatlan fallal elzárt rekeszre osztották. Amikor 1912. április 12-én délben elindult első – és akkor még senki sem tudta, hogy egyben utolsó – útjára Southamptonból, hatalmas tömeg búcsúztatta. Az egész világ erről a csodálatos új hajóról beszélt. Az első osztályon a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei utaztak, mint pl. Astor ezredes, Isidor Straus és Benjamin Guggenheim, akik mind a későbbi áldozatok közé tartoztak.

A Titanic története még több mint 100 évvel az elsüllyedése után is érdekli az embereket, amit mi sem mutat jobban, minthogy évek óta járja a világot a Titanic kiállítás. Néhány évvel ezelőtt a Millenárison tartottak hasonló tárlatot, sajnos arról lemaradtunk. Most azonban nagy várakozással utaztunk Budapestre, és nem csalódtunk, életünk egyik legjobb kiállításán vettünk részt. Számomra minden nagyon érdekes volt, és egy sor kreatív ötletet tapasztalhattunk meg. Egy különleges időutazást élhettünk át az egykori tengerjáró fedélzetén. A látogatók átérezhetik a XX. század elejének hangulatát, légkörét, láthatják a luxust és ugyanakkor a kivándorlók szegénységét is.

A bejáratnál mindenki beszállókártyát kap egy valódi Titanic utas nevével, az utolsó teremben pedig ellenőrizheti, hogy végül túlélte-e a nagy utazást. A kiállítás megtekintéséhez ingyenes audio guide készüléket adnak, mely érdekes és részletes információkat nyújt az egész tárlat során, így biztosítja a látogatók számára a még teljesebb élményt – ezt nagyon jó ötletnek tartom!

Az első teremben sok értékes történelmi ismeretet szerezhetnek a gyerekek és felnőttek, mert keresztmetszetet kapnak a korról, az akkori uralkodókról, tudósokról, találmányokról, művészekről, egyáltalán arról, hogy mi zajlott a világon abban az időben, amikor a Titanicot építették. A következő teremben egy filmet láthatunk arról, milyen gigászi munkával épült ez a különleges hajó, az óriási méreteket így talán jobban el tudjuk képzelni. Hatalmas makettek és képek, rajzok ábrázolják, milyen volt a hajó elrendezése, mi hol helyezkedett el. A szabadidő eltöltéséhez széleskörű lehetőségeket kínált az „úszó palota”: a hajón törökfürdő, tornaterem, úszómedence, könyvtár és több lift is működött. Hatalmas fényűzés, pompa jellemezte, különösen az első osztályt. A kabinok, az ebédlő, a teraszos vendéglő és a gépház rekonstrukciójának köszönhetően képet nyerhetünk arról, milyen lehetett ez a fantasztikus hajó. Sétálhatunk a Titanic első osztályának gyönyörű, hófehér folyosóján, és megcsodálhatjuk a legdrágább luxuslakosztályt is. Átélhetjük azt, milyen lehetett a Titanic éttermében üldögélni, kávézgatni. Összehasonlíthatjuk, mit ettek vacsorára a három különböző osztály lakói.

Nagyon látványos, hatásos, rengeteg munka rejlik a kiállítás összeállításában és elkészítésében. Jól megtervezték a tematikát, különböző hangeffektekkel, rekonstrukciókkal. Tartalmas, érdekes az információs anyag, interaktív megoldásokat alkalmaztak. Kronológiai sorrendben mutatják be a hajó történetét, amelynek nagyon jó a felépítése, elrendezése. Az ember sétálgatás közben szinte a Titanic fedélzetén érezheti magát, mintha ő is ott lenne, illetve lett volna. Számos tárgyat láthatunk, ráadásul még sok – a hajóval és a korral kapcsolatos – plusz információval gazdagodhatunk. A különleges tárlat 2300 négyzetméteres területén több száz eredeti kiállítási tárgyat mutatnak be, mint például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, valamint a szerencsétlenül járt utasok közel négyezer méteres mélységből felhozott személyes használati tárgyait, ruháit, ékszereit. Ez a tárlat több, mint egy kiállítás, igazi időutazás.

A hajó hangulatának világába kóstolhat bele az érdeklődő, sok emléktárgy képzeletben visszarepít az egykori úszó járműre. Érdekes érzés volt ott lenni, azok között a tárgyak között, hiszen az eredeti leleteket láttuk, nem a másolatokat. Állapotuk tükrözi azt, hogy közel 100 évig az óceán mélyén feküdtek, és ki voltak téve a természet kénye-kedvének. De jó lenne azért, ha kicsit több feltárt emléket mutatnának be. Az viszont nagyon tetszett, hogy több tárgyhoz volt háttérinformáció vagy történet, melyet mindenki meghallgathat. Sok szakirodalmat olvastam már a témában, mégis érdekes információkat tudtam meg. Ha valaki mindent szeretne megnézni, elolvasni és meghallgatni, akkor bizony elegendő időt kell rá szánnia. Ugyanis több órát eltölthet ott úgy az ember, hogy észre sem veszi!

A kiállításon egy mentőcsónakot is lehet látni: ezeket nem használták ki annyira, mint lehetett, nem töltötték fel elegendő számú utassal, pedig így sokkal többen megmenekülhettek volna. A tragédia közelről megérinti az embereket, számomra megható élményt jelentett. A tengerfenéken folyamatosan pusztuló hajóroncs makettje is kiállításra került, melyet lassan felfalnak a fémevő baktériumok, és néhány évtizeden belül minden eltűnik.

A tárlat önálló magyar részleggel is rendelkezik, ahol bemutatják a Titanic magyar vonatkozású történeteit, erre a kiállítás végén kerül sor. A Carpathia gőzös magyar származású orvosa, Dr. Lengyel Árpád irányította a Titanic túlélőinek ellátását, akinek sok túlélő köszönhette az életét. A történtek annyira megrázták, hogy ez volt az első és egyben utolsó útja is hajóorvosként. Ő volt a tragikus történet leghíresebb magyar szereplője. Végül a Titanic Shopban a korszakhoz és a kiállított darabokhoz kapcsolódó emléktárgyakat lehet vásárolni.

Azonban úgy gondolom, kicsit drága a belépőjegy, sőt hétvégén még többet kell fizetni. Annyi negatív tapasztalatot szereztünk, hogy először az utcán, majd az épületben kellett várakozni, mielőtt eljutottunk a pénztárhoz, mert még mindig – ennyi idő után is – kígyózik a sor, hogy bejuthassanak az érdeklődők a Titanichoz. Nem ártana, ha legalább hétvégén több pénztár működne. Azután viszont szerencsére kárpótolt mindenért a kiállítás.

A páratlan Titanic kiállítás nyáron érkezett Budapestre, és ez év végéig látható a Király u. 26. szám alatt, a régi VAM Design Center területén, minden nap reggeltől estig. Mivel az utolsó hetekben különösen nagy az érdeklődés, főleg hétvégéken sok a látogató, ezért aki teheti, inkább hétköznap vagy délelőtt érkezzen a kiállítást megtekinteni. Mindenkinek ajánlani tudom, érdemes megnézni: aki csak teheti, látogasson el a Titanic fedélzetére, mert maradandó élményt nyújt!

Sulyok Attiláné

Forrás: titanickiallitas.hu és origo.hu

2017.12.18