Betlehemi történet

A MárkusZínház bábelőadása a győri könyvtárban

33

A pécsi székhelyű MárkusZínház előadását láthatták december 6-án délután az érdeklődők a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében. A 26 éve sikeresen működő és számos díjjal elismert bábszínház élménydús betlehemi produkcióval lepte meg a gyermekeket és szüleiket egyaránt.

A kis Jézus születése kicsik és nagyok, hívők és nem hívők számára is megindító, ismert és kedves történet. Ez alkalommal két Blattner Géza-díjas bábművész, Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor jóvoltából egy humoros, improvizációval átszőtt, lendületes feldolgozást láthattunk. Zseniálisan mozgatott bábuk, igazi ízes magyar beszéd, vidámság jellemezte a közönséget is megszólító előadást.

Mindig a megismételhetetlenség érzését kelti, amikor a publikum rezdülése, jelzése beépül a történetbe, és ennek mi most többször fül- és szemtanúi lehettünk. Míg a gyermekek áhítattal figyeltek és hallgatták a számukra talán szokatlan, de érdekes, régies beszédet, addig bizony a felnőttek próbálták visszafojtani a hangos nevetést a beékelt poénok hallatán, bár ez nem mindig sikerült. Két érzés és hangulat között sodródott a nagyérdemű. Egyik pillanatban, a karácsonyi dalok hallatán az ünnepi áhítat, a másik pillanatban a felhőtlen vidámság tartott fogva bennünket.

Szent család, kis Jézus, pásztorok, Háromkirályok: minden együtt volt 45 vidám percben, s ennek a szűk órának a hangulatát remekül példázza az alábbi idézet: „No, ahogy ott a Kisjézus csak vinyákolt a jászolban, egyszerre megjelent három pásztor. Hoztak a küsdednek büdös sajtot, egy báránykát, meg pálinkát, hogy Józsefet is erősítse valami a szörnyű hidegben. Énekeltek, eszegettek s elszenderedtek. Három fáin király jelent meg a nézők között, s ők is dicsérték a Megváltót, merthogy megszületett.”

A MárkusZínház Betlehemi története szép délutánnal ajándékozta meg a résztvevőket.

Bári Edit
Fotók: Pozsgai Krisztina

2017.12.07