Misi mókus kalandjai és „Mikulás-várás”

Premier a Vaskakas Bábszínházban

09

Amikor december 3-án délelőtt a Vaskakas Művészeti Központ épületébe léptünk, hihetetlen csoda fogadott bennünket. Nemcsak a Misi mókus kalandjai című előadásra várakozás izgalma fogott el minket, hanem az ünnepi hangulat érzése is, amikor megpillantottuk a „Mikulás-házat” lobogó kandalló tűzzel, ágyikóval, asztalkával, melyen sütemények várakoztak kóstolásra.

Igen, hosszú útja során megpihen itt néha a Mikulás, hiszen minden az érkezésére vár. Az apróságok szemükben gyermeki csodálattal léptek be a házikóba, és bizony néhányukat csak az előadásra hívó csengőszóval lehetett kicsalogatni onnan. Az ünnepi díszbe öltöztetett helyiségeken áthaladva foglaltuk el helyünket a nézőtéren, hogy megismerhessük Misi mókus kalandjait.

Tersánszky Józsi Jenő meséjét Nagy Orsolya alkalmazta színpadra, és a győri Vaskakas Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház és a tatabányai Jászai Mari Színház koprodukciójában került bemutatásra. Boráros Szilárd (látvány), Fejes Kitty (koreográfus) és Markó Róbert (rendező) együttes munkájának köszönhetően vehettünk részt a kalandokban. A zenés mesejáték ritmusait és dalait pedig Tarr Bernadettnek köszönhetjük.

Ugye mindenki tudja, hogy a mókusok farka dús, loboncos és vörös. Különösen Vörösmókusországban. Vajon mi történik, ha egyetlenegy mókus mégis dús, loboncos, ám fekete farkincával születik? Hát persze, hogy kiközösítik! Nincsen barátja a mókusok között, és a családja sem nagyon örül neki. Ő Misi mókus (Vitányi-Juhász István), aki csak Bumbában, a majomban (Szúkenyik Tamás) lel igazi barátra, hiszen Vörösmókusországban egy cirkuszi majom sem számíthat nagy megértésre.

Egy nap azonban fekete farkú mókusunk felelősségteljes feladatot kap. Őriznie kell a mókusok téli élelemkészletét Mucival (Nagy Petra), a falánk mókuslánnyal. Unalmas feladat ez, különösen, ha az ember, akarom mondani a mókus barátja épp egy cirkuszban szerepel. Misi legszívesebben a cirkuszban ülve figyelné Bumba produkcióját, de tudja, hogy neki feladata van. Muci megnyugtatja: majd ő egyedül vigyáz az összegyűjtött élelemre, így Misi boldogan elrohan. Na de tudjuk, hogy Mucinak van egy nagy hibája, mégpedig az, hogy falánk, így amint egyedül marad, azonnal felfalja az összes mogyorót, diót és gesztenyét. A gyanú természetesen Misire és Bumbára terelődik, így menekülni kényszerülnek. Misinek fekete farka ellenére nagy szíve van, nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy a mókusok élelem nélkül maradnak, és elhatározza, megkeresi a „Mindentermő fát…”, amely Bumba hazájában, Afrikában található.

„Fel, fel, útra fel, Misi és Bumba útra kell…” – éneklik vidáman, miközben nekivágnak a nagy feladatnak. Hogyan küzdenek meg a hiénával, kígyóval és krokodillal (Ragán Edit); hogyan sikerül megtalálniuk a varázslatos fát; miképpen tudnak élelmet juttatni Vörösmókusország népének – mindez kiderül, ha eljöttök, és megnézitek az előadást!

Azért elárulom, hogy a mese végére minden igazságra és komiszságra fény derül. A miniszterelnök (Horváth Márk) bocsánatot kér Mókusnép nevében a két kis hőstől, akik megmentik a vörös farkú mókusok nemzetségét. Vörösmókusországban ezentúl Tankréd és Igenmókustól kezdve (Bora Levente) a cirkuszigazgatóig mindenki örül, hogy ismerheti Misi mókust és barátját, Bumbát. Mert ebben az országban már megtanulták, hogy el kell fogadni egymást, segíteni kell a másiknak, és a hibáinkat be kell ismerni. Nem baj, ha mások vagyunk, hiszen „…másnak lenni, mint a többi: nagyszerű…”.

Ez a tüneményes, tanulságos mese igazi élmény kicsiknek és nagyoknak. Zseniális produkció kiváló színészekkel, bábokkal, zenével és humorral. Gyertek és nézzétek meg Misi mókus izgalmakkal teli kalandjait a Vaskakas Bábszínházban!

A december 3-án tartott premiernek természetesen volt még egy meglepetése: Misi mókus, azaz Vitányi-Juhász István és a gyerekek közösen énekeltek a Mikulásnak, aki végül meg is érkezett közénk, bizonyára a közösen előadott csodaszép dal hatására.

Bári Edit
Fotók: Orosz Sándor (1-13. kép), Vas Balázs (14-39. kép), Bári Edit (40-41. kép)

2017.12.05