1786

Könyvmolyok a virtuális térben: a moly

Virtuális társasági élet – 2. rész

A Molyt 2008 decemberében alapította Nagy Bence, akinek egy olyan hely létrehozása volt a célja, ahol az emberek megbeszélhetik olvasmányaikat, és mások javaslatai alapján kiválaszthatják a következőt. Azóta sokat fejlődött az oldal: például annak is hasznára válik, aki szeretné nyilvántartani könyveit és olvasásait, vagy idézeteket jegyezne fel az éppen olvasott könyvből.

A kiadók és írók jelenléte is izgalmas: itt közvetlen kapcsolatot tarthatnak olvasóikkal, rögtön a célközönséggel oszthatják meg az aktuális megjelenéseket, akciókat és dedikációkat. A fő érték azonban az itt kialakult összetartó, segítőkész közösség.

Az egész alapja egy adatbázis, melyet a tagok – jelen pillanatban már több, mint 92 ezer – közösen építenek. Ha olyan könyvet olvas az ember, amely még nem szerepel benne (vagy nem pont az a kiadás), akkor fel kell töltenie az oldalra. Megjegyzem, hogy profi módon védik az állományt a duplumoktól és a hiányos adatbeviteltől, ezért egy jól használható könyvadatbázis az eredmény, mely pillanatnyilag 195 ezernél több olvasnivalót tartalmaz (illetve ennek több, mint 1,3 millió példányát és 2 millió fölötti olvasását). Elég tiszteletre méltó számok ezek, látszik, hogy a molyok – magamat is beleértve – gyűjtik a könyveket, és imádnak olvasni. :-)

Mi mindenre jó ez az oldal?  Mint minden közösségi portálon, itt is háromféle funkciót különíthetünk el: tájékozódás (Böngésző menü), egyéni műveletek (Élmények menü) és társas műveletek (Közösség menü). Olvashatunk híreket, a Merítést és a Molyblogot, böngészhetünk könyvek, sorozatok, alkotók, kiadók és polcok között, valamint az Enciklopédiában, és kereshetünk bármire. Nyilvántarthatjuk saját olvasmányainkat és könyveinket, értékelhetjük azokat, karcokat, idézeteket és észleléseket írhatunk, valamint vásárolhatunk a Molyboltban, polcokat rendezgethetünk, várólistát és kívánságlistát menedzselhetünk, blogolhatunk, kedvencelhetünk és könyvjelzőzhetünk. Ha nem minden világos elsőre, az sem gond: erre való a Súgó. Mindezt – persze – csak akkor tehetjük meg, ha regisztráltuk magunkat és van profilunk: vagyis tagok vagyunk.

Az eddig felsoroltak mind „magányos” cselekedetek voltak, de ennél sokkal érdekesebb, hogy a regisztrációval egy olvasóklub tagjai lettünk. Még körül se néztünk igazán a lehetőségek között, máris üzeneteket kapunk, hogy érdeklődő emberek figyelnek bennünket, aztán rádöbbenünk, hogy mi is figyelhetünk akárkit, s ha ez kölcsönös, máris ismerősök vagyunk. Beszélgethetünk, eseményeket, ajánlásokat oszthatunk meg, szavazásokat indíthatunk, hozzászólhatunk mások értékeléseihez, blogbejegyzéseihez, észleléseihez, karcaihoz, idézeteihez, ajánlásaihoz, polcaihoz. Mire észbe kapunk, már kihívásokkal bombáznak bennünket, s ha elfogadjuk őket és rendben teljesítjük azokat, akkor kitüntetéseket kapunk.

Értesülünk minden friss dologról, amelyhez bármilyen kis mértékben közünk van, és csatlakozhatunk különböző szűkebb csoportokhoz (zónák). Feliratkozhatunk hírlevélre, kérhetünk mindenről e-mail értesítést. A piactéren csereberélhetünk a többi mollyal, vagy vásárolhatunk egymástól, kérhetünk utazókönyveket, vagy egyszerűen kölcsönadhatunk egymásnak olvasnivalót, esetleg odaajándékozhatjuk feleslegeinket olyannak, aki örül neki. És persze barátságokat köthetünk. Még örökbe is fogadhatunk polcokat, gazdátlan idézeteket vagy kihívásokat. Az azonos lakóhelyű molyok rendszeresen találkoznak egymással személyesen is, de a megosztott eseményekre ellátogatva is összefuthatunk addig csak virtuálisan ismert barátainkkal.

Moly-profilunkat összeköthetjük Facebook- és Twitter-regisztrációnkkal, így nem kell mindenhová külön belépnünk, sőt ha a Molyon jelöljük, hogy éppen mit olvasunk, akkor automatikusan posztolhatjuk is.

Nem állítom, hogy minden lehetőséget és funkciót felsoroltam, de azért nagyjából kiderül, milyen jó kis közösség ez. Aki pedig többet szeretne tudni az oldalról, jöjjön és regisztráljon!

 

tmoni

2014.03.07