''Ezüst szánkót hajt a dér…''

A Hangraforgó együttes adventi verskoncertje a győri könyvtárban

09

December 1-jén, pénteken délután a győri könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében ünnepi hangulatban zárta a 2017-es évet a Hangraforgó Klub: „Ezüst szánkót hajt a dér…” címmel adott adventi verskoncertet F. Sipos Bea és Faggyas László.

Kedvenc hónapom a december. Ezen időszak az ünnepi készülődés jegyében zajlik: Mikulások köszönnek ránk a kirakatból, fenyőket cipelő anyukák, apukák, karácsonyi édességek az üzletekben, fahéjas ízesítésű forralt bor illata száll, karácsonyi énekek emlékeztetnek a nagy esemény közeledtére. Szívem az ünnepvárás érzésével telik.

Ilyen érzelmi feltöltöttség állapotában ültem be Hangraforgóék decemberi előadására, amely szintén a karácsonynak „adózott”. Stílszerűen éppen advent elejére esett a fellépésük, mi több, köszönthették a meteorológiai tél első napját. Az évszaki „kánonnak” megfelelően alakult az időjárás is, hólepelbe burkolózott folyók övezte városunk.

Annak ellenére, hogy egyidejűleg gyulladtak ki az ünnepi fények a belváros utcáin, a közönség hű maradt F. Sipos Bea és Faggyas László kettőséhez. A teremben egyetlen üres ülőhely sem maradt, ez pedig örömmel töltötte el az előadókat, így sommázhatták: érdemes az általuk kezdeményezett klubesteket folytatni, mely idén a hatodik évadba lépett, a Hangraforgó pedig 2018-ban a tizenötödik évfordulójának néz elébe.

A magas színvonal a legjobb cégér, ez pedig ezúttal is messzemenően illett az együttesre: énekelt versek, népi énekek széles skálája fémjelezte előadásukat. A koncert teljességgel a karácsony jegyében zajlott, ismert és ritkában hallott dallamok szólaltak meg. Párosuk mellett lányuk, Faggyas Csenge is megcsillogtatta zenei talentumát, remek énekhangjával örvendeztette meg a publikumot.

Felvidéki, bukovinai karácsonyi énekek, Kiss Dénes, József Attila és számos más költő ünnepi versei képezték a repertoárt. Mint mindig, most is tehetségük legjavát adták a résztvevők, a dalokat gitárok, hegedű, mandolin, ukulele és furulyák kísérték, de a metronóm és a triangulum is az est szereplője volt.

Az ünnepi műsoron kívül az előadók figyelmességét és a publikum iránt érzett mélységes tiszteletét, szeretetét bizonyította az általuk készített ajándék, melyben a közönség minden tagja részesült (naptár, mézeskalács). Boldog karácsonyt és boldog új évet kívánva búcsúztak, egyben tájékoztattak a következő félév várható programjáról.

Az elhangzott énekek, melybe buzdításukkal hellyel-közzel a hallgatók is bekapcsolódtak, rendkívül kellemes estét és hasznos szellemi útravalót nyújtottak az ünnepváráshoz.

Csiszár Antal
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.12.05