Színes forgó

Versmondó találkozó Újvárosban

16

Katalin napján, azaz november 25-én rendezte meg az Újvárosi Művelődési Ház a Színes forgó versmondó találkozót. Hetedik alkalommal gyűltek össze a versbarátok, hogy bemutassák, miként tolmácsolják a költők gondolatait.

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően két-két verset adott elő minden jelentkező. Egyet – választható módon – egy kortárs vagy egy cigány költőtől; a másik költemény esetében nem volt semmilyen megkötés. Valóban színes volt a választott versek palettája, egyebek között hallhattunk Lackfit, Radnóti, Aranyt, Dsidát, Kiss Ottót, Tóth Krisztinát, Várnai Zsenit, Tandorit, Zelket, Romhányit, Kárpáti Tibort.

A találkozó félidejében Németh Ervin dramaturg, a zsűri elnöke lépett a pódiumra. Három költeményt hozott magával. Ezek értelmezéséhez és előadásához adott módszertani segítséget könnyen értelmezhető, képszerű módon – nem kevés humorral. A kisebbek kedvéért előbb József Attila legelső, De szeretnék gazdag lenni... kezdetű költeményét értelmezte – mindeközben megtudtuk a kugler pontos receptjét is. A tizenévesek számára azt tette világossá, miért szerepelhetnek a költő Klárisok című költeményében a következő sorok: „Klárisok a nyakadon, / békafejek a tavon. / Báránygané, / bárányganéj a havon.”. S vajon hogy is kellene reagálnunk, ha egy fiútól/lánytól ennek a versnek a másolatát kapnánk?! A felnőtteknek egy Oravecz Imre költeményt szánt, s az abban szereplő „téli vendégről” elmélkedett.

Amikor minden vers elhangzott, a zsűri visszavonult. A zsűri szót itt nem a hagyományos értelemben kell érteniük, hiszen itt nem versengésről, hanem bemutatóról van szó. A grémium feladata egyrészt, hogy általános észrevételeket tegyen és jó tanácsokkal szolgáljon; másrészt, hogy minden kategóriában nevezze meg azt az előadót, akinek a produkciója valamiért megérintette.

Ezen a napon az alábbi versmondók kaptak elismerést:

I. hely (általános iskolás korosztály)
Faragó Orsolya (Móricz Zsigmond Általános Iskola, 3. osztály)
Lackfi János: Örök / Kiss Ottó: Tegnap Márió

I. hely (középiskolás korosztály)
Csonka Mirella (Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szoc. Szakgimn., 12. oszt.)
Zelk Zoltán: Kivert kutyák siratója / Arany János: A walesi bárdok

I. hely (felnőtt kategória)
Csiha Marianna (32 év)
Sziveri János: Társastervezés / Arany János: A hamis tanú

Különdíjak:
Szalai Fanni (Abdai Zrínyi Ilona Ált. Isk., 7. oszt.)
Tóth Krisztina: Nagymama nevenapja / Radnóti Miklós: Virágének

Horváth Angéla (34 év)
Kovács L. István: Lebegés / Várnai Zseni: Úgy megnőttél, szinte félek

A díjátadást egyéni konzultációs lehetőség követte, ahol a versenyzők személyre szabott tanácsokat kaphattak.

Berente Erika
Fotók: Kiss Géza

2017.12.04