Kakasfül


kakasful-forumhungaricum

Egy kakas alakú edényfület nézhetünk meg minden oldalról most a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) jóvoltából. A szentendrei régészek „vadászterülete” amúgy az egész megye, hiszen az FMC Pest megye vezető múzeuma.

Így a szentendreiek tárták fel a pátyi, 9-es számmal ellátott lelőhelyet is, ahol ezt a 10,5 centiméteres edénytöredéket megtalálták. A pátyi ásatások az M1-es autópálya építése során, 1997-98-ban kezdődtek, kelta-római kori, avar és korai Árpád-kori sírokat térképeztek, tártak fel a szakemberek. Közülük, mivel a kakasunk késő római korra van datálva, most csak kétszer kettő sírcsoporttal foglalkozunk, amelyek az út északi és déli oldalán helyezkednek el. Ottományi Katalin tanulmánya szerint 56 sírról van szó, de több is lehetett itt, mert az útépítők is megemlítették, hogy a munkálatok alatt sokszor kőlapokra, téglákra bukkantak. Az út déli oldalán, egy dombtetőn van a legnagyobb csoportja a téglával kirakott vagy kőládás síroknak. Az előbbiből hetet, az utóbbiból tízet találtak meg itt, és még nyolc olyat is, ahol egyszerűen csak a földbe tették a halottakat, akiknek többsége nő volt, a férfiakat, ha katonák voltak, még az ütközet helyén temették el.

A sírok 72 százalékában van kerámia melléklet, a túlvilági útra szánt ennivaló a legszegényebbeket is megillette (hat olyan sír van, ahol csak edényekből áll a melléklet). Az edények többsége korsó vagy füles pohár, de persze vannak tálak is szép számmal. A különféle minőségű, máztalan vagy mázas cserepeket leginkább a halott fejénél helyezték el, készítési idejükre a sírban talált pénzleletek utalhatnak. Az ékszerek természetesen a női sírokból kerültek elő, a férfiak, katonák és hivatalnokok itt ékszerként jellemzően a bal vállon hordott hagymafejes fibulát viselték, ami egyfajta méltóságjelző is lehetett. Ahogyan az minden temetőnél előfordul, sok sírt feldúltak, kifosztottak itt is, sőt, olyanok is vannak, amiből a holttest is hiányzik. A rómaiak kivonulása után ide érkező avar kori, majd korai Árpád-kori népesség, mivel a sírkövek miatt még jól láthatóak voltak az előttük itt élők nyughelyei, még véletlenül sem temetkeztek rá ezekre, inkább köréjük helyezték el halottaikat.

Hogy aztán pontosan honnan, melyik sírból került elő ez a kakasra valóban emlékeztető edényfül, azt nem tudom, ha valakit érdekel, kérdésére az FMC munkatársai készséggel válaszolnak majd.

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2017.11.28