Könyv, játék, muzsika

Gyermekkönyvek és játékos-zenés gyermekprogramok a XVII. Győri Könyvszalonon

01

November 17-én pénteken, 10 órakor nagy lendülettel beindult az élet a Mesekuckóban, ahol Bálint Betty és Balla Richie a mese birodalmába invitálta a gyerekeket. Ezzel az interaktív drámafoglalkozással vették kezdetüket a Könyvszalon színvonalas gyermekprogramjai, melyek között szerepeltek izgalmas foglalkozással egybekötött könyvbemutatók, játszóházak, Boldizsár Ildikó mesélése és az Új Bojtorján koncertje is.


Játék a mese birodalmában

Péntek délelőtt Bálint Betty és Balla Richie tartott drámajáték foglalkozást a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola második és harmadik osztályos kisdiákjainak a Mesekuckóban. Izzó kő-papír-olló meccsek, lovagos, kalózos és cowboyos próbatételek közepette a gyerekek kimozoghatták magukat. Közben pedig tanultak koncentrációt, koordinációt, és erősíthették a képzeletüket.

Délután Frankó Kata érkezett a Mesekuckóba, aki ráhangoló játékokkal vezette be a mesébe a kicsiket, akik elképzelhették, hogy milyen növénnyé vagy állattá változnának át szívesen. Sok kis hóvirág, rózsa, cseresznye- és almafa szaladgált a szőnyegen, de volt köztük kaktusz és jégvirág is. A közös rajzoláson, hajtogatáson és játékon keresztül a vándorútra indult elégedetlen kis almafa története elevenedett meg.


Gyermekkorom legszebb nyara – az Új Bojtorján itt-ott „zúzós” gyermekkoncertje

A megújult összetételű Új Bojtorján együttes, mely zenéjében részben megőrizte az 1977-ben kialakított jellegzetes hangzásvilágát, 1999-ben lépett a közönség elé. Gyermekkoncertjükkel szombaton délelőtt örvendeztették meg a kicsiket és nagyokat. A derűs hangulatot közös énekléssel alapozta meg a zenekar vezetője, Pomázi Zoltán. Majd sorra érkeztek a zenészek, Tóth András, Gál István és Szula Miklós. Igényes, profi, néhol kissé rockos muzsikával szólították meg a gyerekeket, végigjárva az évszakokat.

A kicsik boldogan ismerték fel a népszerű slágereket, és néhányan még táncra is perdültek. A téli ünnepkörre hangoló nóták között megismerkedhettünk Micimackó „bőrdzsekis” változatával. A dalok közben pedig még egy rajzversenyre is sor került. Igazi koncerthangulatot varázsolt a Nagyszínpadra az Új Bojtorján, amit felnőttek és gyerekek egyaránt élvezhettek. Előfordulhat, hogy az élmény hatására néhány kisfiú a rockzenész pályafutást választja majd.


M. Kácsor Zoltán – Kecskés Judit: Utazás Dínómdánomba

Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb Tirannoszaurusz rexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? Kíváncsi vagy, milyen kalandok várnak rájuk a sárkány barlangjában, és hogyan sikerül átjutniuk az Áldozatok völgyén? Akik M. Kácsor Zoltánnal tartottak szombat délután a Mesekuckóban, többek között ezekre az izgalmas kérdésekre is választ kaphattak. És képzeletben elutazhattak Dínómdánomba, a dínók földi paradicsomába, ahová csak csúszdán lehet bejutni. A rendhagyó könyvbemutatón a gyerekek rögtön színes ceruzát is ragadhattak, hogy lerajzolják kedvenc dínójukat.


A boldog ember inge – Boldizsár Ildikó a Mesekuckóban

Boldizsár Ildikó, miután Kocsis Rozival a meseterápiáról folytatott lebilincselő beszélgetést a felnőtt közönség előtt a Kisfaludy Teremben, a Mesekuckóban a gyermekeket is megajándékozta a mese csodájával. A ráhangoló játékok után A boldog ember ingéről szóló történetet mondta el, de nem ám akárhogyan. Kicsik és nagyok bevonásával, hogy mindenki elgondolkodhasson a maga boldogságáról, panaszairól és tévedéseiről. Így végül az egy közösséggé formálódott többgenerációs közönség, a mesebeli királyhoz hasonlóan, közelebb juthatott a boldogság forrásához, ami bizony nem kívül, nem másoknál keresendő, hanem saját magunkban.


Vizsy Ferenc: A két hangya kalandjai

A Könyvszalonon Vizsy Ferenc legújabb mesekönyvét is bemutatták, aki, Boldizsár Ildikóhoz hasonlóan, szintén megtapasztalhatta a mesék gyógyító erejét, méghozzá öt évesen, egy kórházi műtétre várva. Ekkor nyílt meg számára e varázslatos világ. Később, már felnőttként, ő maga is történeteket kezdett írni. Először a saját gyerekei számára, hogy segítsen nekik eligazodni a hétköznapi kudarcok, csalódások, bánat és öröm, jó és rossz között.

A két hangya kalandjait szívből jövő meséknek nevezte a szerző. Szeretné, ha az általa megalkotott hangyauniverzumban mindenki megtalálná egy kicsit önmagát. A könyv megjelenését a labortechnikai és vérvételi eszközöket gyártó Greiner Bio-One Kft. támogatta. Az első száz példányt a hazai kórházak gyermekosztályára juttatták el.


Balázs Ágnes: A beszélő kiskutya és más történetek

Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak – olvasható a mesekönyv ajánlójában. És valóban, a Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója a hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez szól, hiszen a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. Például A beszélő kiskutya című első mesében a „vau” elhangzásakor a gyerekeknek fel kell pattanniuk a székükről, meg kell pördülniük egyszer, majd visszaülhetnek a helyükre. Amikor pedig a „virsli” szót olvassák fel nekik, akkor egy előre meghatározott bútorig kell fél lábon elugrálniuk, majd vissza a helyükig. A felolvasás során a szülőknek természetesen ügyelniük kell arra, hogy a gyerekek a kiválasztott „varázsszavak” elhangzásakor el tudják végezni a gyakorlatokat, és csak utána szabad folytatniuk a mesét.

Balázs Ági, a Könyvszalonon is bemutatott kötet szerzője, drámajátékkal fűszerezte az egyszerű nyelvezetű kis történeteket. Az interaktív foglalkozáson férje, Tóth Gáspár András színész olvasta fel A beszélő kiskutya néhány meséjét, alaposan megmozgatva a Mesekuckó ifjú közönségét.


Salinger Richárd: Erdei jógakaland

Salinger Richárd Erdei jógakaland című könyvének bemutatóján Csíki Mariann vezetésével láthattuk, hogyan kalauzolja végig a könyv a gyerekeket a jógakaland erdején, játékos formában megismertetve őket a jóga alapjaival. A kerettörténet szerint a nagy esőzés elmosta az erdei állatok otthonát, és az olvasóra vár a feladat, hogy segítsen rajtuk. A cél átjutni az erdőn, és elérni Durmi mackó házába, ám útközben számtalan akadályt kell legyőzni. Az elképzelt világba csöppenve a gyerekek barlangban kúsztak, bagolyként kémleltek és denevérként lógtak. Az ötletes képeskönyv nagy érdeme, hogy az egészséges mozgással összekötve egy közös meseélménnyel is gazdagítja a gyerekeket és szüleiket.

Szabados Éva
Fotók: Szabó Béla (1. és 8. kép), Vas Balázs, Simonné Horváth Éva

2017.11.24