Advent Győrben 2017

Sajtótájékoztató

07

Az Advent Győrben programsorozat sajtótájékoztatóját és a Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben című projekt nyitórendezvényét tartották kedden délelőtt a Pálffy Étterem fedett teraszán. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Dr. Domanyik Eszter, a Városmarketing és Programszervezési Főosztály vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester és Tóthné dr. Kardos Krisztina a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója, Szombati-Serfőző Eszter, a Kulturális és Sport Főosztály vezetője beszélt a közeledő rendezvényekről. Valamint Dániel Balázs, a legvirtuózabb magyar boogie woogie zongorista, a 10. Jubileumi Boogiefeszt főszervezője és házigazdája mesélt a koncertek világhírű fellépőiről.

Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, hogy az adventi fesztivál az egyik legnépszerűbb program Győrben, amely jól ötvözi a szakrális, kulturális, gasztronómiai és népművészeti elemeket. Kiemelte, hogy Győr egyre jobb eredményeket mutathat fel turisztikai szempontból, a 2016-os statisztikák alapján Sopront is megelőzte.

A négy különböző helyszínen zajló fesztivál legfontosabb programjait Domanyik Eszter és Tóthné Kardos Krisztina ismertette. A Dunakapu téren ismét lehet majd korcsolyázni, emellett Ládavasút, Állatsimogató és angyali meglepetések várják a gyerekeket. December 1. és 22. között pedig Adventi babakiállítás lesz a Delikát Házban.

A szakralitást és meghittséget a Széchenyi térre összpontosítják a szervezők. A karácsony a fény ünnepe, fényfestéssel három karácsonyi történet fog megelevenedni a kisfilmeket készítő vizuális művészeknek köszönhetően. A hagyományokhoz híven a minőségi kézműves vásárt ismét itt rendezik. Ezen a helyszínen is sok játékkal kedveskednek a legkisebbeknek, például felülhetnek a Mikulás-szánra és megcsodálhatják az új óriás Mesekönyvet.

A karácsonyhoz szorosan hozzátartozik a zene, ennek jegyében számos koncert színesíti a fesztivált, köztük néhány ingyenesen lesz látogatható. Többek között fellép majd Szulák Andrea, Pál Dénes és Takács Nikolas. December elsején, a megnyitóünnepségen fellépnek majd a Győri Nemzeti Színház művészei, ízelítőül a sajtótájékoztató résztvevőit is megörvendeztették egy szép karácsonyi dallal.

Szombati-Serfőző Eszter a jótékonyság szerepét emelte ki, amely szorosan kapcsolódik az adventi időszakhoz. Idén is egy faház várja majd a Széchenyi téren az adakozni vágyókat, ahol különböző szervezetek fogják kínálni a portékáikat. Az osztályvezető megköszönte a fesztiválhoz is csatlakozó kulturális intézmények egész éves minőségi munkáját.

Dániel Balázs ismertette a 10. Jubileumi Boogiefeszt legfontosabb programjait és fellépőit. A zenés rendezvény zárókoncertje idén az Audi Arénában lesz, ahol fellép a világhírű Mungo Jerry, az „In The Summertime” című sláger szerzője.

Domanyik Eszter a Győri Meséskönyvem verses foglalkoztató füzet-sorozat karácsonyi különkiadásáról is szót ejtett, amelyet saját ötletek alapján állított össze a Városmarketing és Programszervezési Főosztály. December 1-én, az adventi fesztivál első napján tervezik a hellogyor.hu elindítását is, amelynek célja, hogy egyetlen felületen lehessen elérni a város kulturális programjait. A turisztikai oldalon a Győrbe látogatók szállásinformációt is találhatnak majd, valamint tájékozódhatnak a túraútvonalakról és vendéglátóhelyekről.

A Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben című projekt keretében a sikeres önkormányzati pályázatnak köszönhetően a város professzionális fény- és hangtechnikai eszközöket szerzett be, amely tovább emeli a fesztiválok színvonalát.

A sajtótájékoztató végén a Szilveszteri Városi Vigasságok programját ismertették. Idén 21 és hajnali 2 óra között a Dunakapu téren a 64U Party Band húzza a majd talpalávalót. Az elmaradhatatlan tűzijáték 1 órakor lesz.

Az Advent Győrben teljes programja itt olvasható.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.11.22