Három est – három előadás

Laár András, Mikó István és a Makám a XVII. Győri Könyvszalonon

laar-andras-szb

A XVII. Győri Könyvszalonon a szokásokhoz hűen kaptak teret a színházi és zenei előadások, amelyek sokszínűségükben ezúttal is széles skálán mozogtak. A Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében három egymást követő estén három igazi különlegességet láthattak az érdeklődök: deszkákra lépett Laár András, Mikó István és barátai, valamint a Makám zenekar.

Laár András: Mi hülyeség, mi nem az?

Pénteken este Laár András estje volt látható Mi hülyeség, mi nem az? címmel. Az abszurd karaktereiről ismert, egyedi humorú előadóművész Besenyő Pista bácsiként osztotta meg velünk mélyre szántó, filozofikus gondolatait: elmélkedett a magyar nyelv szépségeiről, vagyis inkább visszásságairól, Edebede bácsiként mondott nekünk „esti mesét”, s ha mindez még nem vette volna igénybe eléggé a rekeszizmokat, akkor Laár András egyszerűen csak saját magát adta.

Az előadás nem nélkülözte az improvizációs elemeket sem, ami csak tetézte a jó hangulatot. A nézőtéren helyet foglalók a műsor végén nosztalgikus hangulatban távozhattak, ennek pedig nagyon egyszerű oka volt: Laár András, a népszerű KFT együttes alapítója és tagja a múlhatatlan népszerűségű Elizabeth és az Afrika című dalokat énekelte el a közönséggel együtt. Összegzésként szerencsére nem idézhető az utóbbi slágerből a jól ismert sor: „Utólag úgyis az egészet letagadom”.

Kis Pál István – Mikó István: Háry vagyok, az angyalát!

A szombati nap záró produkcióját Mikó István és Kis Pál István közösen álmodták színpadra Háry vagyok, az angyalát! címmel. Garay János 1843-ban írt tréfás, anekdotázó elbeszélő költeménye, Az obsitos Kodály által vált igazán ismertté, most pedig Mikó István és barátai: Szabó Anikó, Suha Kálmán és Herrer Pál, valamint a szerző Kis Pál István tették felejthetetlenné.

A darab egy időtlen átirat, egy mai vendéglőben játszódik, ahol Háry (Mikó István), a tulajdonos és főpincér barátaival borozgat, és egy kötekedő, kételkedő újságírónőnek kezdi mesélni hihetetlen történeteit – természetesen jó borokkal és bordalokkal fűszerezve. Az előadás visszarepít bennünket történelmünk viharos tengerén a Vereckei-hágóig, így megtudhatjuk, hogy tulajdonképpen még a honfoglalást is Háry Jánosnak köszönhetjük. A mesék végigvezetnek bennünket 1000 éven át egészen napjainkig, és ahogy közeledünk a mához, úgy tűnnek egyre igazabbnak és hihetőbbnek. Hazugság vagy csak mese? Igazság, de vajon kinek az igazsága? Ezek a kérdések folyamatosan felmerültek, mi viszont tudjuk, hogy hisszük a meséket, mert hinni akarjuk. Hinni akarjuk, hogy jó lesz a vége, hinni akarjuk, hogy vannak hőseink.

A vidám, szórakoztató zenés produkció nem kímélte a közönséget, akik a nevetéstől kénytelenek voltak folyamatosan hasizom gyakorlatokat végezni, és végül bordaloktól megrészegülve hazatérni.

Makám koncert

A rendezvénysorozat zárásaként, vasárnap este 8 órakor a Makám együttes adott koncertet, melynek az Ezeregyéjszaka című új CD-lemezük bemutatója volt az apropója. A cím sokat sejtető, de eszünkbe sem jutnak a pajzán gondolatok. A dalok többsége az éjszakáról, annak szépségéről, szorongásairól, félelmeiről szól. A nemzetközileg elismert együttes a világzene elkötelezett híve, több változást is túlélve egyedi zenei hangzása semmit sem változott. Zenéjében a többféle kulturális hatás, a kortárs zene és az improvizáció egyaránt jelen van, s a kevésbé ismert hangszerek bevonásával egészen különleges hatást ér el.

Krulik Zoltán zeneszerző, zenekarvezető elmondta, hogy a lemezbemutató koncertsorozatnak Győr a második állomása. A lágy, lenyugvásra, lecsendesítésre ösztönző, valamint a dinamikus, ritmikus dallamok váltakozva csendültek fel a koncert folyamán. Természetesen felcsendültek olyan dalok is, amelyek már ismertek voltak a jelenlévőknek, nem egy közülük különböző színházi vagy bábszínházi előadás sikerét tette teljessé.

A Makám koncertje méltó befejezése volt a XVII. Győri Könyvszalonnak. S ha a három előadás alatt a dalok szövegeiben vagy a humor mögött valaki mégis mély gondolatokat tartalmazó, elgondolkodtatásra késztető mondanivalót vélt felfedezni, amely tükröt tart nekünk, az életünknek és a bennünket körülvevő világnak, hát az nem a produkciók hibája.

Nem célom a három rendezvény között párhuzamot vonni, nem is lehet, hiszen mindhárom különleges és egyedi volt, abban azonban biztos vagyok, hogy a publikum mindhárom este humortól vagy dallamoktól lüktető érzésekkel hagyta el a nézőteret.

Bári Edit
Fotók: Szabó Béla (1. kép), Hatvaniné Ragány Klára, tmoni

2017.11.21