Arany 200 mozgókiállítás a XVII. Győri Könyvszalonon

Arany János Busz a Győri Nemzeti Színház előtt

21

November 17-én, a XVII. Győri Könyvszalon első napjának reggelén gördült be a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany Jánosról szóló mozgókiállítása egy gyönyörű képekkel kipingált busz formájában a Győri Nemzeti Színház előtti parkolóhelyekre. A reprezentatív, interaktív, „cselekedtető”, teljesen díjmentes tárlat iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata újabb állomásként megyeszékhelyünket célozta meg 3+2 napra.

A PIM egyedi látványvilágú mozgókiállítása a Könyvszalon három napja után, hétfőn és kedden továbbra is városunkban látható a Kodály Zoltán utcában, a Győr Plusz Média székháza előtt. A 2 és fél méter széles, 10 méter hosszú, különleges látványkialakítású buszban versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével áll össze tekintetünk előtt Arany János életműve, személyes kapcsolatrendszere, máig ható költészete, teljes pályaképe.

A busz rögtön és könnyen felismerhető, külső „borításán” egy képregény elevenedik meg látványos, rajzfilmes eszközök segítségével. A jármű belsejében, a nagyjából 25 négyzetméternyi területen sokféle, néhol meglehetősen fifikás manuális játékokat, valamint digitális eszközöket építettek be, amelyek a szórakoztató élményszerzésen túl természetesen mélyebb tudást is közvetítenek. A gyerekeket különösen izgató (tekerhető, forgatható, húzható, nyújtható, tükrözhető) eszközök és a digitális technika adta lehetőségek mellett a látogatók hagyományos szöveges felületekkel, dokumentumokkal és kedvenc idézetekkel is találkozhatnak.

Az egyes szövegeket, verseket fatáblákra nyomtatták, és az egész buszban összességében a faanyagú installációs látványelemek a meghatározók, segítvén a diákok számára a szövegértelmezés és befogadás folyamatát. A forgatható lapok egyik oldalán olvasható részletek a másik oldalukon hol Arany képének mozaikdarabkáit rejtik, hol Arany személyes kapcsolatait villantják fel kötetcímeken, idézeteken, levelezéseken keresztül; a Tetemre hívás balladáját a sejtelmes radványi erdő takarja függőleges gumiszalagok formájában; Ágnes asszony balladáját csak úgy lehet elolvasni, ha a „lepedőjét” széthajtogatjuk; a különböző szerzeményekből kiragadott idézetek háromdimenziós, kiugró négyzetes síkidomokra vannak felírva-felrajzolva; A walesi bárdokat alul-felül megvilágított háromszögek határolják (be); a Híd-avatás szövegét, hogy az egészet végigolvashassuk, körbe lehet tekergetni.

De látható olyan idézetes oszlop is, amelynek a beugróiban tükörírással nyomtatott szöveg válik olvashatóvá a 45 fokos szögben elhelyezett tükröknek köszönhetően, valamint egymásba halmazszerűen benyúló üvegkerekeket is „pörgethetünk”, hogy a metszéspontokban egyesüljenek a Családi kör jól ismert sorai. A bejáratnál egy modern pecsétnyomóval különben „örök élményt” szerezhetünk magunknak Arany János aláírásával, amelyet a kedves hosztesszek osztogatta speciális buszjegyre (vagy bármilyen más papírfelületre) is nyomathatunk. Itt tekinthetjük meg amúgy azt a néhány relikviamásolat tárgyat is (kerámiatányér és -váza, üvegpohár, hosszú szárú pipa, sétapálca, kalap, fémsisakok és -holló), amelyek Arany Jánoshoz kapcsolhatók.

A kiállítás interaktív részeiben különböző díszletbe épített képernyőkön kalandozhatunk Arany „idővonalán” (például saját tenyerünk levegőben történő mozgatásával), vagy a költő életútjának személyei, helyszínei, eseményei, tárgyai közül való választásokkal. Egy másik érintőfelületen Arany (térkép)nyomában járhatunk, amelynek alján időszalag jelzi a fontosabb állomásokat, sőt, még fizikai képességeinket is próbára tehetjük, amolyan kényelmesebb Toldi-módra, egy erőkar megtartásával. A busz hátsó traktusában elkülönítve, kényelmes üléseken tájékozódhatunk tovább költőnkkel kapcsolatban hang- és filmfelvételek segítségével, ráadásul saját zeneszerzeményei közül is meghallgatható néhány fejhallgatókon keresztül – kevesen tudják ugyanis, hogy Arany János zeneszerzéssel is foglalkozott. Mindezeken túl megzenésített művei közül is találhatunk kedvünkre valót, sőt rapesített szövegeken is tesztelhetjük ritmusérzékünket. Végezetül A szó kincs elnevezésű játékban 10 kérdés megválaszolásával tehetünk próbát, mennyire ismerjük a leggazdagabb szókincsű költő nyelvezetét, aki alkotásaiban több mint 280 ezer szót írt le, egyedi szavainak száma pedig eléri a 60 ezret. Talán emiatt is marad örök hatalmasság Arany János irodalomtörténetünkben.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs, Szilvási Krisztián

2017.11.19