A Queen és Adam Lambert Budapesten

Sulyok Attiláné írása

queen-adam-lambert-koncert03

A legendás Queen együttes járt a napokban fővárosunkban, legújabb európai turnéjuk harmadik állomásán. A hónap elején érkeztek Európába, és november 4-én este, Adam Lamberttel kiegészülve teltházas koncertet adtak a Papp László Budapest Sportarénában. A 20 kamionnyi felszereléssel érkező szuperprodukciót hatalmas érdeklődés kísérte.

Biztos sokan emlékeznek rá, hogy a Queen együttes 1986-ban – több mint 30 éve – hatalmas sikerrel koncertezett a Népstadionban. Akik akkor lemaradtak róla – sajnos mi is –, azokat kicsit kárpótolta a mostani fergeteges fellépésük. A Queen napjainkban is minőségi rockzenét játszik, számaikat, sokszínű zenéjüket nem kell bemutatni senkinek, az egész világon ismerik őket. Az eredeti felállásban Brian May gitáros, John Deacon basszusgitáros, Roger Taylor dobos és minden idők egyik legnagyobb énekese, Freddie Mercury szerepelt.

Az eredeti rockzenekarnak már csak két tagja játszik a bandában, Brian May és Roger Taylor, de a csapat az utóbbi években kiegészült egy fiatal, tehetséges énekes titánnal, Adam Lamberttel. Méltó utódként vette át Mercury helyét, nagyon jó választásnak bizonyult: külsejében és hangjában is hasonlít az egykori – sajnos korán elhunyt –, zseniális tehetségű énekeshez; előadásmódjával, hangjával, hangterjedelmével könnyen veszi fel vele a versenyt. Adam Lambert 2008-ban tűnt fel az American Idol tehetségkutatón, melyen 2. helyezést ért el, és mára, 35 évesen ott van a világ legjobb énekesei között. 2012-ben kezdett koncertezni a Queen együttessel, és azóta sikert sikerre halmoznak szerte a világon, már 90 koncertet adtak közösen.

Adam a koncert elején annyit mondott, hogy hatalmas Queen-rajongó, és megtiszteltetés számára ezen a színpadon állni. Nagyon szimpatikussá tette magát a közönség előtt a sokszínű ruhákba öltözött sztár, nála jobbat tényleg nem találtak volna: fiatal, különleges egyéniség, de elsősorban hatalmas tehetség. Mára meghódította a világot, egy sor zenei díjat gyűjtött be. Maga a produkció egy gitár alakú színpadon történt, amelyet a kezdésig egy félkör alakú fal rejtett el a kíváncsi szemek elől. A Queen a tökéletes hangzáson kívül a különleges látványra is sokat adó megaprodukció, mintha egy robot vezényelte volna a több mint két és fél órás, varázslatos előadást, mely végig komoly arculatot mutatott, de aztán végül „elmosolyodott”.

Olyan rendkívüli ötleteket, technikai megoldásokat, meglepetéseket láthatott a teltházas közönség, amelyekkel más koncerteken ritkán lehet találkozni. Az új technológiák segítségével már korábban megvalósíthatatlan dolgok is véghez vihetők. Ilyen minőséget, mint ami a koncerten elhangzott, tényleg ritkán lehet tapasztalni: Brian May döbbenetes gitártechnikáját és tudását élőben az igazi hallani, csakúgy, mint a dobos fergeteges szólóját, melyet felváltva és együtt adtak elő egy fiatal tehetséges zenésszel. A zenekar minden tagja egyformán kivette a részét a sikerből.

A közönség fantasztikus hangulatot varázsolt az aréna falai közé, együtt élt és lélegzett a zenekarral és a zenével. A Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt egy emberként énekelte a tömeg. 1986-ban Mercury adta elő magyarul ezt a számot, most Brian gitározott, a sok ezer ember pedig énekelte hozzá a szöveget – nagyon megható, felemelő érzés volt. Több ízben is megidézték Freddie szellemét és kitűnő hangját a háttérben, hiszen ő sem hiányozhat egy Queen-koncertről. A világon sok helyen szobrot állítottak neki, egyikük Svájcban, a Genfi-tó partján, a híres üdülőhelyen, Montreaux-ban áll.

Az elhangzott dalok között egyaránt szerepeltek régi „örökzöldek” és újak is. A szokásoknak megfelelően a legjobb, legnépszerűbb számokat hagyták a végére, köztük a Radio Ga Ga-t és a Bohém rapszódiát. A ráadást a We Will Rock You és a We Are the Champions jelentette.

Nagyon nehéz visszaadni azt ritka jó hangulatot, amit a Queen és a közönség együtt megvalósított. A kitűnő koncert fantasztikus élményt nyújtott mindenki számára, aki olyan szerencsés volt, hogy ott lehetett. A látványban a fényhatások, a lézertechnika is nagy szerepet játszottak. Az első pillanattól az utolsóig szinte „felrobbant” az aréna, és jó volt látni a koncert után az örömtől ragyogó arcokat!

Sulyok Attiláné

2017.11.07