Schima A. Bandi emlékkiállítás a Rómer Múzeumban

Képriportunk a retrospektív tárlatról

31

Kézműves ’dinasztiából’ származom, úgy apai, mint anyai ágon. Műhely mellett születtem, kalapácsok között nőttem fel. Az üllő ezüst csengésű, ritmikus pengése volt a bölcsődalom” – írta önéletrajzában Schima Bandi, többszörösen kitüntetett aranykoszorús mester, akinek emlékkiállítása látható most a Rómer Múzum Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.).

A győriek által főleg híres cégérei, valamint köztéri- és egyházi alkotásai révén ismert és tisztelt Schima Bandi ötvösművész retrospektív kiállítása nyílt meg a közelmúltban a Magyar Ispitában, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítóhelyén. A hosszú előkészítés eredményeként létrejövő tárlat és a hozzá készülő katalógus egy helytörténészből, művészettörténészből, történészből és fotótárosból összeálló múzeumi team munkájának eredménye.

Az Ispita két szintjén elhelyezkedő terekben Schima Bandi életművét műfaji csoportok szerint ismerhetik meg. A műtárgyak egy része egyházi tulajdonban van – és tárlaton eddig még sosem szerepelt –, másik részük a múzeum helytörténeti gyűjteményében található, és akadnak magántulajdonból kölcsönzött darabok is. A kiállított remekművek, liturgikus eszközök, cégérek, dísztárgyak, vasalatok mellett láthatók az előkészítés során készített, önálló grafikai értékkel bíró tervek is.

Schima Bandi gazdag művészi pályáját és színes személyiségét a műalkotások mellett írott dokumentumok, útinaplók, „időkapszulák”, levelek, mail art munkák, fotók és egy rövid film mutatja be a nagyközönségnek – teljessé téve a róla alkotott képet.

A Schima Bandi retrospektív kiállítás az elmúlt évek egyik leglátványosabb bemutatója. A műtárgyak szépsége és a téma helyi vonatkozásai miatt akár állandó kiállításként is megállná a helyét.

A kiállítás december 10-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

B. E.
Fotók: Vas Balázs

2017.10.20