9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

Díjat nyert a RÉV Színházi és Nevelés Társulat

32

Szakmai zsűri döntése alapján október 17-én kerültek átadásra a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle díjai a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban. A fődíjat Fabók Mancsi Bábszínháza kapta A háromágú tölgyfa tündére című előadásért, az egy teljes hétig tartó fesztiválon a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat is elismerést kapott (a képen).

A Nemzetgazdasági Minisztérium 200.000 forintos fődíját Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című előadásért az indoklás szerint a vásári bábjáték tradíció megújításáért és életben tartásáért kapta. A közönséggel való személyes, szellemes és élő kapcsolat kialakításáért. Fabók Mariann színházi nyelvének a commedia dell’arte eszközeivel való további gazdagításáért. A színész-zenész rendhagyó szerepköréért. A Háromágú tölgyfa tündére komplett gyönyörűségéért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 100.000 forintos díját a Mesebolt Bábszínház nyerte el Kirikou és a boszorkány című előadásának különösen gyönyörű képi világáért, lenyűgöző és egyedi bábhasználatáért, az irodalmi alapanyag megválasztásáért és Khaled-Abdo Szaida kiemelkedő dramaturgi munkájáért. A játék sallangmentes letisztultságáért. A díjakat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében Rickó Andrea, a II. kerületi Önkormányzat képviselője adta át.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság díját 100.000-100.000 forint értékben a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ – Insite Drama és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház kapta. Előbbi Az óriás ölelése című előadás átütő színházi erejéért, a színészi játék közvetlenségéért, a történet filozófiai gazdagságáért, ökonomikus és szerethető megvalósításáért abban a reményben, hogy a két kukás története apránként az ország összes óvodájába eljut. Utóbbi pedig a Nincsenapám, seanyám című ifjúsági színházi előadás drámai és sodró erejű történetéért, Nemes Anna hiteles és megrázó alakításáért, az együttes összjátékáért, a két nagyszerű költő-macskáért. A produkció a gyermekbántalmazást és az iskolai élet ellentmondásait különleges, a tragikum és a komikum között virtuózan billegő színházi nyelven képes ábrázolni és közvetíteni a 14-18 éves érintett közönség számára. A néző látja az előadást és tudja, hogy nincs egyedül. A díjakat dr. Illés Boglárka helyettes államtitkár asszony adta át.

A Budapest II. Kerületi Önkormányzat díját 100.000 forint értékben a Kabóca Bábszínház kapta a Kodzsugukila, a boszorkány című előadásért Danny Bain színpadi jelenlétéért, bábos leleményeiért, az ugróegérért és a gazelláért. Zene, hangszer és báb szerves egységben való elgondolásáért. A színpadi csoda utaztathatóvá tételéért. A díjat Riczkó Andrea képviselőasszony adta át.

A Magyar Teátrumi Társaság díját, 100.000 forint értékű Facebook-kampányt a Csokonai Színház kapta a Jeruzsálem című osztálytermi színházi nevelési előadás azon ambíciójáért, hogy egy aktuális társadalmi problémát, a kulturális különbségek mentén szított ellenségeskedést és előítéleteket érzékeny és átélhető módon, hiteles és vonzó színészi játékon keresztül képes a 10-13 éves korosztály felé közvetíteni. A díjat Kis Domonkos Márk, a MTT alelnöke adta át.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház díját a RÉV Színházi és Nevelési Társulat kapta a Massza című előadás két alkalommal történő bemutatásáért, egy lényegi nézőpontváltásért (29-32. kép). A Rév Színház produkciója újdonságot jelent a bullying témájával foglalkozó művek sorában, mert a problémát nem csak az áldozat perspektívájából vizsgálja, mi több, képes elbizonytalanítani a nézőt abban a tekintetben, ki minősül végső soron áldozatnak ebben a bántalmazás problémáját körbejáró történetben. A díjat Perjési Éva, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház munkatársa adta át.

Az ASSITEJ Üveghegy-díját szintén a Mesebolt Bábszínház kapta Kirikou és a boszorkány című előadásért, a díjat Perényi Balázs rendező adta át.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ – a zsűri ajánlása alapján – SZEMLE DIPLOMÁT ajándékoz a magas szakmai színvonalon bemutatott előadásokért:

- Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Marosvásárhely (A brémai muzsikusok – mesejáték, rendező Vidovszky György)
- Bohócok a láthatáron – K. V. Társulat – Névtelen Utak Alapítvány (Kiállok érted – ifjúsági előadás feldolgozó foglalkozással, rendező Romankovics Edit)
- Bóbita Bábszínház (Szélkötő Kalamona – bábszínházi előadás, rendező Markó Róbert)
- Budaörsi Latinovits Színház (Az öreg kisasszony autósmeséi – mesejáték, rendező Varsányi Péter)
- Csokonai Színház (Jeruzsálem – színházi nevelési előadás, rendező Madák Zsuzsanna)
- Fabók Mancsi Bábszínháza (A háromágú tölgyfa tündére – bábelőadás, rendező Fabók Mariann)
- Góbi Rita Társulat (Pici Bonbon – táncos meseelőadás, rendező Góbi Rita)
- Griff Bábszínház (Szépen szóló Babukamadár – bábjáték, rendező Boráros Szilárd)
- Hevesi Sándor Színház (Peter – osztálytermi színházi nevelési előadás, rendező Madák Zsuzsanna)
- Kabóca Bábszínház (Kodzsugukila, a boszorkány – afrikai mese bábokkal, rendező Szántó Viktória)
- Kerekasztal Társulás – InSite Drama (Az óriás ölelése – színházi nevelési előadás, rendező Ceri Townsend)
- Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház (Nincsenapám, seanyám – ifjúsági színházi előadás, rendező Vidovszky György)
- MaNNa Kulturális Egyesület (A Macskaherceg kilencedik élete – mese felnőtteknek, rendező Szenteczki Zita)
- Mesebolt Bábszínház (Kirikou és a boszorkány – bábjáték, rendező Kovács Géza)
- Neptun Brigád (Hamletman – beavató osztálytermi előadás, rendező Baksa Imre)
- RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Massza – színházi nevelési előadás, rendező Tóth Miklós)
- Soltis Lajos Színház (Hantocska – zenés mű-népmese, rendező Fábián Péter, Benkó Bence)
- Vaskakas Bábszínház (Körbe, körbe, karikába – csecsemőszínház, rendező Ujvári Janka)

Továbbá a zsűri ajánlása alapján EMLÉKLAPOT ajándékoz a PartVonal Műhely részére az Ágacska (rendező Quintus Konrád) és a Bánk az esküdtszék előtt (rendező Telihay Péter) című előadásokban nyújtott magas színvonalú színészi munkáért.

Fotók: Makofka Sándor
Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ

2017.10.19