Formabontó kiállítás a Dunakapu téren az I. világháború mindennapjairól

Sajtótájékoztató az országjáró programról

05

Különleges helyszínen, a Dunakapu téren felállított hatalmas gömbsátorban lesz látható október 16. és 21. között a Győrbe érkező rendhagyó, interaktív tárlat. A Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban – Az I. világháború és a hátország mindennapjainak valóságai című kiállításáról az október 9-i sajtótájékoztatón árultak el részleteket a szervezők a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A több száz eredeti műtárgyat bemutató országjáró tárlatra a belépés díjtalan.

Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum igazgatójának köszöntője után Fekete Dávid alpolgármester, a győri Önkormányzat I. világháborús Centenáriumi Emlékbizottságának elnöke elmondta, hogy a nem mindennapi kiállítás a 2014 óta tartó megemlékezések és rendezvények sorába illeszkedik. A megnyitó október 16-án hétfőn 15 órakor lesz, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Berényi Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum Kommunikációs és Stratégiai Főosztályának vezetője megosztotta, hogy szeretnék mindenkihez eljuttatni a múzeum kutatási eredményeit. Ez hívta életre az országos jelentőségű utazó kiállítást, és az eddigi gömbsátras projekteket is. A tárlat a Többes számban címet viseli, kifejezve az I. világháború hatásait, a tömegpusztítást és az élet több területén megjelenő tömegesítést. A látványos és interaktív elemekkel gazdagított kiállítással életre szóló élményt szeretnének adni a látogatóknak.

Richweisz Rita stratégiai vezető beszélt a rendhagyó helyszínről. A 18 méter átmérőjű, félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállítótérbe lépnek be, hanem át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt.

A tárlaton többek között helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vasúti kocsi, a 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta és a háborús propagandahivatalra utaló, óriási írógép. Emellett kipróbálható, milyen nehéz volt a katona menetfelszerelése. A több mint 700 kiállított eredeti tárgy között pedig megnézhető a későbbi miniszterelnök, Nagy Imre tábori levelezőlapja és Szabó Lőrinc költő fényképes igazolványa is.

Idén már két helyszínen került megrendezésre a tárlat, Hódmezővásárhelyen és Egerben, mindkét városban nagy érdeklődés mellett. Győr lesz a harmadik a sorban. A különleges látványvilágot az idén még három, jövőre pedig további négy helyszínen csodálhatják meg egy-egy hétig a látogatók. Az országjáró program elsődleges célja, hogy minél több fiatal is megismerhesse, milyen lehetett az első világháború kora.

A kiállítás helyszínei és időpontjai:
Eger: szeptember 16-21.
Hódmezővásárhely: október 1-4.
Győr: október 16-21.
Karcag: november 9-14.
Kecskemét: november 24-29.
Debrecen: december 9-14.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2017.10.10