A Földgömb folyóirat

Galambos Krisztina írása

A Földgömb folyóirat alapítása óta célul tűzte ki, hogy tájékoztassa olvasóit a körülöttünk levő világról. Távoli tájakra, egzotikus helyszínekre utazhatunk a magazin ismeretterjesztő írásai segítségével. Nem kell csomagolnunk, bőröndöket cipelnünk, elkerülhetjük a szervezéssel járó bonyodalmakat. Legfontosabb feladatunk, hogy érdeklődőek legyünk, és használjuk a képzeletünket!

A Magyar Földrajzi Társaság ismeretterjesztő magazinja 1929-ben Debrecenben jelent meg először. Mottóját Vámbéry Ármin orientalista fogalmazta meg: „Ésszel járom be a Földet”. A havonta megjelenő folyóiratot gyorsan megkedvelték az olvasók. A gazdasági válság ellenére szépen gyarapodott az előfizetők száma, abban az időben csak a Földgömb magazin segítségével kaphattak képet az érdeklődők távolabbi tájakról. Szerkesztői, szerzői nem kisebb nevek voltak, mint Baktay Ervin, Cholnoky Jenő és Germanus Gyula. A második világháború után azonban megszűnt a lap, újraindítására csak hosszú szünet után, 1999-ben került sor, mely Nemerkényi Antal nevéhez fűződik, aki 2005-ben bekövetkezett haláláig szinte egyedül végezte a szerkesztési feladatokat.

Dr. Nagy Balázs 2006 óta főszerkesztője az időközben tartalmilag és formailag megújult folyóiratnak. A Földgömb állandó rovatai: Pillantás az égre, amely szándéka szerint a magyar asztrofotósok legjobb munkáit mutatja be; a Flóra és Fauna hasábjain rövid írásokat olvashatunk állat- és növényvilágunkról. A Pillantás a magasból műholdképek segítségével hívja fel a figyelmünket Földünk csodáira, érdekességeire, tanulságaira; az Útitipp és Útravaló pedig az elnevezésében foglaltakról nyújt hasznos információkat. A cikkeket természetesen minden esetben kiváló fotósorozatok illusztrálják.

A lap szerzői nagy tapasztalattal rendelkező tudósok, utazók, akik lelkesen kutatják földünk legtávolabbi vidékeit. Olyan aktuális témákra hívják fel a figyelmünket, mint például a környezettudatos életmód, a környezetvédelem, a klímaváltozás. Mindezt pedig szórakoztatva, magyarázva, tanítva tárják elénk megjelenítve egy csodálatos képi világot.

Galambos Krisztina

2014.04.25