Elhunyt Gábor József zongoraművész, címzetes egyetemi professzor


gabor-jozsef

Életének 73. évében elhunyt Gábor József zongoraművész, a Széchenyi István Egyetem címzetes egyetemi professzora, a nemzetközi zenei élet elismert koncertművésze, a győri zeneművészeti képzés jeles személyisége.

Gábor József zongoraművész diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1969-ben, tanára Zempléni Kornél volt. 1970 óta Győrben dolgozott mint zongoratanár és zongorakísérő. 1972-87 között a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, majd 1987-től a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara jogelődjének, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Zeneiskolai Tanárképző Intézetének igazgatója volt. Vezetése alatt csatlakozott a Tanárképző az akkori Széchenyi István Főiskolához. 2006-ig vezette a Zeneművészeti Intézetet.

2013-ban, 68 évesen ment hivatalosan nyugdíjba, de gyakorlatilag halálig dolgozott a Művészeti Karon zongorakísérőként. Rendszeresen koncertezett itthon és külföldön mint kamaramuzsikus, zongorakísérő. Különösen a fuvola-, hegedű és dalirodalom jó ismerőjeként jegyezték. Állandó kísérője volt a világhírű Győri Leánykarnak is. Gyakran kísért hazai- és külföldi zenei versenyeken, ilyen minőségében több alkalommal kapta meg a legjobb zongorakísérőnek járó kitüntetést. Többek közt a Zenei Egyéniségek II. Nemzetközi Alexander Tansam versenyén is.

2010-ben Liszt Ferenc Díjban, 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. A népszerű „Virtuózok” TV produkcióban ismerte meg az egész ország. 2015-ben a sok évtizedes sikeres, a győri zenészképzésben nyújtott kimagasló teljesítményét az Egyetem címzetes egyetemi tanári címmel ismerte el.

A harmadik énje a sport, a labdarúgás szeretete, a bíráskodás volt. Ez a mozgásra való késztetésből jött. Szemüvegesként az aktív labdarúgást serdülő korában befejezte. Az aktív sport és a zenei tevékenység azonos szintű művelésének megvannak a veszélyei. A kotta itt is, ott is előírásokat tartalmaz.

Gábor József közvetlen, szerény emberi stílusát tanítványai, pályatársai, a zenekedvelő hálás közönség és a térség labdarúgást kedvelő népes tábora őrzi meg, s viszi tovább. Emlékét megőrizzük! Nyugodjon békében!

Winkler Csaba

2017.09.26