Alexay Zoltán 80 éves

Természetfotó-kiállítás a VOKE galériában

36

2017. szeptember 22-én a győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériája zsúfolásig megtelt dr. Alexay Zoltán (Pápa, 1937.09.18.) természetfotó-kiállításának megnyitójára a természetet, a fotográfiát és – nem utolsósorban – magát a fotóst, sokak tanárát szerető közönséggel, ezzel tisztelve meg a művészt 80. születésnapján.

Dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem professzora köszöntötte a művészt. Beszélt a biológus tanári és fotóművészeti pályafutásáról, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatban végzett munkájáról és arról, hogy jelenleg a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott, de soha meg nem nyugvó tanára.

Dr. Alexay Zoltán több mint 50 éve a természet nagyköveteként képviseli az állatok és növények világát lánglelkű természetvédőként. Magyarország érdekeiért nem fegyverrel, hanem bölcs gondolatok és csodálatos esztétikai élmények közreadásával harcol. Tanárként szakmai, tudományos felkészültségét természetszeretetével és csodálatos képeivel színesítve adja tovább. Az elmúlt évtizedekben számos kiállításon tárta elénk ezt a csodálatos világot. Így tanít bennünket tisztelni, szeretni a természetet. A módszer – bár fáradságos – hatékony. Néha fél napot kell várnia masinájával kezében, amíg pózba vágja magát a kiszemelt sztárjelölt, de az eredmény azután ezreknek ad élményt. A kis élőlénynek és a hozzá hasonlóknak pedig védelmet a jövőben.

Dr. Alexay Zoltán tagja – többek közt – a Természetfotósok Nemzetközi Bizottságának, a Nimród és a Győri Fotóklub Egyesületnek. Fotóművészeti munkássága főleg a Szigetközhöz kapcsolódik: e táj természeti szépségeiről 24 önálló fotókiállítása volt, s élményeit fotóalbumokban is megörökítette: Szigetköz. Ember és táj (1982), Ezer sziget országa (1988), Szigetköz (1989, 1994), Változó Szigetköz (1997).

Most, szeptember 29-én, pénteken 18 órakor ugyanitt legújabb, A természet képekben c. könyvének bemutatójára kerül sor, melyet Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő fog az olvasóknak ajánlani.

Dr. Alexay Zoltánt a Győri Fotóklub Egyesület nevében a társaság alelnöke, Gergó András is köszöntötte, egy oklevelet nyújtva át neki.

Molnár Levente, a SZIE Művészeti Karának hallgatója gitármuzsikájával tette még bensőségesebbé az ünnepség hangulatát.

Utána már „csak” a rajongók rohamát kellett túlélnie az ünnepeltnek. Hol valami finom itókával, hol bensőséges öleléssel árasztották el a város nagyra becsült művészét. Számomra legkedvesebb jelenet az volt, amikor egy nagybajszú barátja (innen a szomszéd Kisújszállásról) nyújtotta át neki könyvét (a névjegyén ez áll: Papi Lajos, fotós, Kun Atyafi, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja).

Az ünneplés az ilyenkor szokásos fotózkodással, pogácsázással, üdítők fogyasztásával, baráti beszélgetésekkel tartott még sokáig.

A kiállítás október 15-ig tekinthető meg, naponta 9-17 óra között (Győr, Révai u. 5.).

Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.09.25