A család misztériuma

A GYAK irodalmi estje a Múzeumházban a családról

12

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) 2017. szeptember 15-én A család misztériuma címmel irodalmi rendezvényt tartott a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4.). Versek, kisprózai alkotások, visszaemlékezések hangzottak el a családról. Az est háziasszonya Csáky Anna, az alkotóközösség vezetője volt, közreműködtek a GYAK tagjai.

Indulásképpen Olasz Valéria elénekelte Koncz Zsuzsa Mama, kérlek... című dalát, majd a rendezvény jelképes címét is értelmezve, Gősi Vali fogalmazott meg néhány fontos gondolatot a családról. –

Csáky Anna köszöntő beszédében elmondta, hogy az antológiaközösség e műsora a „Védőháló a családért” című országosan elindított rendezvénysorozat része, jelezve, milyen fontos, népességfenntartó szerepet töltenek be a családok minden nemzet, minden ország életében. Ezt a rendkívül széles témakört felölelő kérdést az antológiaközösség tagjai a maguk módján: irodalmi alkotásokkal válaszolták meg.

Kozák Ágnes pl. a szülés fájdalmairól és az anyaság örömeiről olvasott fel önéletrajzi ihletésű kisprózát, Vehofsics Erzsébet a tehetetlenné vált édesanya és gyermeke viszonyát mutatta be többarcúan, Boros Bálint írása a gyermekkor emlékeit idézte. A költők hajdani otthonuk melegét, szépségét, meghittségét villantották fel verseikben, s a soha nem múló szeretet hangján szóltak elhunyt szüleikről, nagyszüleikről. Mivel az alkotók jelentős része egyben szülő, nagyszülő is, műveikben mélységes átéléssel írtak gyermekeik születésének csodájáról, az unokákkal való foglalkozás örömeiről. A felolvasott művek ugyanakkor a jelenkor családi problémáit is felvetették, példaként állítva a régiek nevelési szokásait a mai fiatalok elé.

A műsorban az antológiaközösség képviselőiként Csáky Anna, Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Kecskés Rózsa, Kozák Ágnes, Olasz Valéria, Pejkó András, P. Nagy Gabi, Vehofsics Erzsébet vett részt saját írásaik felolvasásával, Molnár György pedig Boros Bálint életrajzi könyvének egy részletét tolmácsolta a jelenlévőknek.

A rendezvény záró akkordjaként az antológiások és vendégeik fehér asztal mellett cserélték ki gondolataikat az elhangzottakkal kapcsolatban, míg Molnár György és Gősi Ferenc (21. kép) fotómasinájukkal ellesett pillanatokat örökítettek meg.

Rácz Katalin, az antológiaközösség tagja
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2017.09.18