Boldogasszony-kiállítás a Múzeumházban


06

Ősi hitünk Boldogasszonya, a magyarok Nagyasszonya, Babba Máriája, Mennyeknek Királynője, Tengernek Csillaga, Szent István királyunk felajánlása óta Patrónusa, Oltalmazója, Királynője, Úrnője nem más, mint Szűz Mária. Tiszteletére egy vándorkiállítás jött létre, amely több mint 10 éve járja az országot – ez év őszén Győrbe is eljutva. A kiállítás megnyitója 2017. szeptember 12-én, Mária napján 17 órakor volt a Múzeumházban.

A kiállítás gondolata 2005 adventjének idejében fogant meg Molnár V. József, Pap Gábor és Orosz Adél fejében, akik egy éven át gyűjtötték az alkotásokat Boldogasszony tiszteletére – alkotói műhelyek, magánemberek, művészek felajánlásai, gyerekrajzok kerültek a gyűjteménybe, amelyekből először 2006 decemberében rendeztek kiállítást Kaposváron. Innen indult útjára a vándortárlat, amely azóta járja a Kárpát-hazát, Erdélybe, Felvidékre is eljutva. Az esztendőt virágfűzérként övezik a Boldogasszony-ünnepek, ezekhez igazodnak a kiállítások – így Győrben is Mária-napon, szeptember 12-én nyílt meg a tárlat a Múzeumház rendezvénytermében.

A megnyitón Orosz Adél beszélt a kezdeményezés történetéről és jövőbeli terveiről, Molnár V. József néplélek-kutató Boldogasszony alakjáról és a művészetekben való megjelenési, ábrázolási formáiról osztotta meg gondolatait, a Hangraforgó együttes pedig Mária-énekekkel teremtette meg a lelki ráhangolódást. A kiállítás helyi megvalósulását a Magyar Évezredek sorozatot is szervező Jobbágyi Zsoltnak köszönhetjük.

A kiállítási anyag három részből áll: képző- és iparművészeti alkotásokból, gyerekrajzokból és fotókból, amelyek a Kárpát-medencei kézműves alkotó műhelyek munkáját mutatják meg – különféle technikákkal készült művekről van szó –, többek között tűzzománc, nemez, akvarell, valamint selyemfestéssel készült és más, vegyes technikájú alkotások. A kiállítás folyamatosan bővül; újabb és újabb alkotásokkal gazdagodik, mely azt mutatja, milyen szeretet övezi Boldogasszony alakját, aki nem megosztó, hanem összetartó, életet adó és megóvó erő és szimbólum – aki újra és újra alkotásra ihlet kicsiket és nagyokat.

Őshitünk Boldogasszonya föltehetően a Jézus születését megelőző évezredekben formálódott, együtt a szárnyas nappal, amely a küldő és a küldött kettőse: Isten és az Ő kiáradó teremtő és törvényt adó fényessége. Boldogasszonyt a boldogasszonyság küszöbözi, amely kezdettől való, és nem más, mint a Teremtő fényességének örök szomjúhozása, a Mindenségben létezik, amióta a világ világ, s ameddig Isten akaratából az marad.” (Molnár V. József)

A Magyar Hagyomány Műhely által összeállított vándortárlatot 2017. szeptember 12. - szeptember 24. között láthatják Győrben a Múzeumházban (Győr, Bécsi kapu tér 4. II. emelet).

A kiállításról további képek a Győri Szkítia könyvesbolt Facebook-oldalán láthatók.

SB.
Fotók: Faggyas László (1., 3., 7-8. kép), Simonné Horváth Éva (2., 4-6. kép)

2017.09.18