A Gramofon folyóirat

Polczer Adél írása

Az 1996-ban alapított Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat a magyar zenei élet szereplőit célozta meg, de nemcsak a szakmát, hanem a zenekedvelők, a klasszikus zene, a jazz és a népzene iránt érdeklődők minél szélesebb táborát is. A kiadvány alapító-főszerkesztője Retkes Attila, mellette képzett, tapasztalt cikkírók, zenekritikusok (köztük Albert Mária, Bércesi Mária, Újházy László, Várkonyi Tamás, Zipernovszky Kornél) alakítják a Gramofon arculatát. A folyóirat szerkezetében elegáns és jól áttekinthető, tematikájában szem előtt tartja a hagyományokat és a klasszikus értékeket, de nyitott a XXI. századi kulturális-zenei trendekre is.

Az évente négy alkalommal, évszakonként megjelenő kiadvány önálló rovatokkal rendelkezik. Dosszié rovatában zenetudományi, zenetörténeti érdekességekről olvashatunk hosszabb lélegzetű írásokat, tanulmányokat. A Klasszikus zene, Jazz, Világzene rovatokban műfaji besorolásban koncertekről, zenei fesztiválokról találunk beszámolókat, olvashatjuk a friss zenei híreket, interjúkat az aktuális zenei szereplőkkel. A Zenekritikai Műhely a klasszikus zene, opera, jazz, népzene és világzene legfrissebb lemezkiadásainak, könyveinek ajánlóit tartalmazza szakavatott zenei szakújságírók tollából.

A Gramofon szerkesztőgárdájának szakmai elkötelezettségére jellemző, hogy 2001-ben saját díjat alapítottak: a Gramofon Díjak – kifejezetten szakmai jellegű, kereskedelmi szempontokat semmilyen formában nem tükröző elismerése – elsődleges célja, hogy a magyar klasszikus zene és a jazz értékteremtő művészeinek nyilvánosságot nyújtson, és ezzel hozzájáruljon a két műfaj társadalmi megbecsülésének megszilárdításához, a zeneművészek presztízsének emeléséhez. Minden évben két fődíjat (Magyar Klasszikus Zenei Díj, Magyar Jazz Díj), valamint hanglemez-produkciókat elismerő kategóriadíjakat adnak át.

Legutóbb, 2013-ban Spányi Miklós és a Concerto Armonico kapta a Gramofon Magyar Klasszikus Zenei Díjat, Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője pedig a Gramofon Magyar Jazz Díjat vehette át. A Gramofon Különdíjasa Deák András és a Duna Szimfonikus Zenekar lett a zenei ismeretterjesztésben és az új koncertlátogató közönség nevelésében játszott kiemelkedő szerepéért.

Az év magyar klasszikus hanglemeze a Hidden Treasure (Rejtett kincs) című korong lett: brácsa mesterművek, Rubinstein, Vieuxtemps, Enescu, Bowen, Mendelssohn, Pártos Ödön és Sarasate alkotásai szerepelnek a Hungaroton kiadványán. Az év külföldi klasszikus hanglemezénél Mozart Az álruhás kertészlány című operájára esett a választás: a Harmonia Mundi lemezén Sophie Karthäuser, Nicolas Rivenq, Jeremy Ovenden, Alex Penda, Marie-Claude Chappuis énekli a szólókat, a Freiburgi Barokk Zenekart René Jacobs vezényli. Az év DVD produkciójává az NVC Arts kiadásában a rangos zenei szerkesztő, Bruno Monsaingeon filmjét választották, amely a 2012 májusában elhunyt Dietrich Fischer-Dieskaut, valamint a világhírű bariton Schubert- és Schumann-estjeit mutatja be.

Az év magyar dzsesszlemeze Németh Ferenc Triumphja lett, a Dreamers Collective Records kiadványa, amelyen számos világsztár működött közre: Joshua Redman (szaxofon), Kenny Werner (zongora), Lionel Loueke (gitár). Az év külföldi dzsesszlemeze is neves kvartett munkája: az ECM Records korongján Keith Jarrett (zongora), Jan Garbarek(szaxofon), Palle Danielsson (bőgő), Jon Christensen (dob) játszik.

A Gramofon nemzetközi elismertségének bizonysága, hogy 2002 óta a MIDEM Classical Awards (MCA) zenei díj, majd 2010-től ennek jogutóda, az International Classical Music Awards (ICMA) zsűrijének tagja. 2011-től a Gramofon kiadását a Retkes Attila Kulturális Értékteremtő Kft. vette át, működtetvén a zenei folyóiratra épülő gramofon.hu weboldalt, felvállalván a Gramofon Könyvek sorozat kiadását, illetve koncertek szervezését is.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Hangtárában hozzáférhető folyóiratot azon olvasóknak ajánljuk, akik érdeklődnek a hazai és külföldi komolyzenei, jazz-zenei történések iránt, s akik nyomon követik neves zenekarok és előadók munkásságát, valamint a legújabb zenei trendeket.

Polczer Adél

Forrás: gramofon.hu

2014.06.03