Győri antológia 2014

Megjelent a Győri antológia új kötete

Hagyománnyá vált, hogy a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség évente kiad a szerzők alkotásaiból egy-egy gyűjteményes kötetet, melyet a Győri Könyvszalonon mutat be olvasóinak. Az idei, 15. című jubileumi kötet összegző jellegű, az eddigi kiadványok legfontosabb üzeneteit tartalmazza, a közösség életének ünnepi eseményeit pedig színes fotók szemléltetik.

A Győri antológia 2014 kötetére a sokféleség jellemző: 27 különböző életkorú, foglalkozású alkotó munkája teszi változatossá, ezenkívül – külön fejezetekben – a győztes pályázóknak, valamint a székesfehérvári Vár c. folyóirat néhány szerzőjének írásai is gazdagítják.

A hosszabb-rövidebb versek, prózák, színes képzőművészeti alkotások, fotók nagyrészt a szépség erejével érvelnek, de a sötét, riasztó jelenségek feltárása sem hiányzik a művekből, mintegy tükröt tartva napjaink drámai jelenségekben bővelkedő eseményei elé. A mesékben mérlegre kerül a jó és a rossz, a maiember-alakok megformálása esetenként komor vagy abszurd, néha komikus, de mindig a szerzők változtatási szándéka áll mögötte. A művekből kicseng környezetünk, a Föld pusztulása láttán támadó aggodalom, ezért kapnak különösen nagy hangsúlyt a természettel kapcsolatos alkotások, melyek azzal az üzenettel szolgálnak, hogy a körülöttünk lüktető élővilág, a szépség mára nagyon törékennyé vált, megóvása sürgető kötelességünk. A szerzők hangot adnak otthonuk, szülővárosuk, hazájuk iránti mélységes szeretetüknek, a hagyományok tiszteletének, a szerelemnek, a hűségnek és a barátságnak. Tevékenységük középpontjában a nemzeti kultúra határokon is átívelő szolgálata áll.

A Győri antológia 15 éves története bizonyítja, hogy az alkotók szenvedélyes akarással (szárnyalással) törekednek egyre igényesebb műveket létrehozni, közben igazi közösséggé formálódva, városunk egyik meghatározó kulturális tényezőjévé váltak, akik érdemesek az olvasók figyelmére. A kívül-belül egyaránt szép, igényesen megjelentetett kötet a Palatia nyomda munkáját dicséri.

A Győri antológia 2014 bemutatójára a XIV. Győri Könyvszalon programjaként 2014. november 8-án, szombaton 13 órakor kerül sor a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

Csáky Anna

2014.11.05