„Olvassunk együtt Európában” kerékpáros kampány

7 országon át érkezik Győrbe Kiss László romániai magyar könyvtáros

Győr is csatlakozott az „Olvassunk együtt Európában” elnevezésű kerékpáros kampányhoz, melynek oktatási, nevelési és kulturális célja érdekében egy bátor vállalkozó könyvtáros 7 országon halad keresztül kerékpárjával. A megyeszékhely állomáspontját június 17-én éri el Kiss László könyvtáros, hogy itt tartózkodása idején diákok és kollégák fogadják, és kerekezzenek vele együtt figyelemfelhívásként.

Kiss László romániai magyar könyvtáros 7 országon halad keresztül kerékpárral a Fekete-tengertől az Atlanti-óceánig, Constancától Amsterdamig. Az Olvassunk együtt Európábankampány során június 1-jén indult, városról városra kerekezik, hogy június 22-én érje el célját, majd Maastrichtban részt vegyen az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Konferenciáján (útvonaláról a blogján akár pontosan tájékozódni is lehet). Minden nagyobb városban csatlakoznak hozzá vállalkozó diákok, könyvtárosok és közös programot szerveznek a média bevonásával, hogy a kampány megfogalmazott céljai minél nagyobb nyilvánosságot kaphassanak:
- felhívni a figyelmet az iskolai könyvtárak fontosságára a fiatalok nevelésében;
- megerősíteni a könyvtárak és könyvtárosok közötti kapcsolatokat;
- elérni az I. C. Petrescu Nemzeti Pedagógiai Könyvtár újralétesítését, melyet nemrég számoltak fel, és amelynek a könyvtáros és pedagógusképzésben rendkívül fontos szerepe van.

Magyarországon Csongrádon, Budapesten és Győrben fogadják Kiss Lászlót, a Győri Krúdy Gyula Középiskola a Könyvtárostanárok Egyesületétől kapott felkérést, hogy csatlakozzon az „Olvassunk együtt Európában” kerékpáros kampányhoz, és koordinálja a szervezését. Győrbe június 17-én, szerdán 16 óra körül érkezik Kiss László, így kérik, hogy aki csatlakozni szeretne a program bármely részéhez, jelezze Magdics Erikának a következő e-mail címen: magdicserika0@gmail.com, vagy telefonon: 96/511-285.

A győri program során diákokkal és könyvtárosokkal együtt fogadják Kiss Lászlót a város határánál (a Bőny felől jövő úton, a jobb oldalon levő AVIA benzinkútnál – Nemzeti Közlekedésfelügyelet – a körforgalom előtt). Ezután kerékpárral elkísérik a Győri Krúdy Középiskolához, ahol az iskola könyvtárában találkozót, beszélgetést rendeznek tanulókkal és kollégákkal.

17 órakor sajtófogadáson vesz részt a vendég Nagy Attila intézményvezető, Blazovicsné Varga Marianna, KLIK Győri Tankerületének igazgatónője, valamint a győri önkormányzat képviselője, illetve a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér nevében dr. Horváth József igazgatóhelyettes köszöntésében. Iskolai pecsétet helyeznek el Kiss László „útlevelében”; a könyvstaféta keretében könyvcsomagot kapnak tőle és adnak át neki a következő város (Pozsony) számára; majd közös versolvasásra is sor kerül; valamint 20 darab lufit engednek fel a levegőbe, melyekhez olvasással kapcsolatos idézeteket és a kampány üzenetét megfogalmazó szöveget kötöznek hozzá.

18 órakor a vendéget kerékpárral bekísérik Győr belvárosába, ahol városházi toronylátogatásra kerül sor. Ezt követően séta, vacsora és 21 órakor szabadtéri program szerepel a tervekben: a Lippentő Táncegyüttes ad műsort a II. János Pál téren. Kiss László egy győri könyvtáros kollégánál történő elszállásolás után folytatja útját Maastricht felé.

A program fővédnöke a KLIK Győri Tankerületének igazgatónője, Blazovicsné Varga Marianna, támogatók: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és a Parti Guru (Győr, Intersparcenter).

2015.06.12