Beatlestől Reflexióig

Vehofsics Erzsébet és Molnár György fotókiállítása

39

Szeptember 6-án, szerdán 17 órakor nyílt meg Vehofsics Erzsébet és Molnár György fotókiállítása a Múzeumházban, melyet a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) rendezett. A kiállítás a teremben függő nyitó és záró képről kapta a címét. Mindkét alkotó az antológiaközösség, valamint a Győri Fotóklub Egyesület tagja.

A megnyitót nagy érdeklődés kísérte. A terem megtelt városunk kulturális életének jeles személyiségeivel: írók, költők, képzőművészek, fotósok, művészetkedvelők voltak kíváncsiak a falakon függő alkotásokra, melyek kitűnő elrendezésben, méltóan illeszkedtek a múzeum kínálta szép környezetbe.

A rendezvényt a GYAK tagjai zenés irodalmi műsorral vezették be. Horváth György keramikus tárogatóján szigetközi dallamokat játszott, Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Csáky Anna saját verseket olvasott fel, Vehofsics Erzsébet kisprózáját pedig P. Nagy Gabi tolmácsolta.

A megnyitóbeszédet Gergó András, a Győri Fotóklub Egyesület alelnöke mondta. Bemutatta az alkotókat, és méltatta, elemezte a kiállított képeket. Már a kiállítás címét is telitalálatnak tartotta, mivel szinte napra pontosan, 51 éve, 1966. augusztus 29-én koncertezett utoljára a Beatles együttes. (Az egybeesés persze véletlen, Molnár György fotója ugyanis a Győri Nemzeti Színház egyik, róluk elnevezett előadásán készült, 2016-ban.) Gergó András összevetette a két alkotó munkáját, megjegyezve, hogy fotózási szenvedélyük azonos, ugyanakkor érdeklődési körük és annak képi megjelenítése teljesen eltérő. Molnár György fotóinak többségéről a pillanatnyi emberi reakciók, arckifejezések, gesztusok, élethelyzetekre történő reagálások köszönnek vissza, Vehofsics Erzsébet képei a természet, az évszakok, az élővilág egy-egy színes pillanatát mutatják be. Egyikük a portréfotózás művelője, másikuk a természetfotózás szerelmese és tudója, viszont közös bennük az általuk készített alkotások színekben, hangulatokban, formai megjelenítésükben érzéseket, történéseket kifejező volta.

A művészetbarát, aranydiplomás nyugdíjas gépészmérnök Molnár György fotósszenvedélyén túl figyelemre méltó fafaragványok és karikatúrák készítője is. A Győri Szalon online újság külső munkatársa, a Győri Antológia egyik szerkesztője és szerzője, a Győri Fotóklub Egyesület tagja. Kiállított képei között elsősorban az ember sokszínűségének ábrázolása emelhető ki: az egy-egy kiállított képre rácsodálkozó tekintet, a kezek dialógusa, a testbeszéd, egy mosolygós arc mögül huncut pillantással kikandikáló fej, a művek üzenetét befogadó boldog, életvidám hölgyek. Érdekes összhatást nyújt Petkes József erdélyi magyar néprajzkutató, festőművész, a Kossuth- és József Attila-díjas Baranyi Ferenc költő, író, műfordító, valamint egy egyszerű parasztasszony, Ilus néni portréjának egymás mellé helyezése.

Az ápolónő végzettségű Vehofsics Erzsébet is sokoldalú, több díjat elnyert alkotó: a fotózás mellett verseket, kisprózákat ír. Természetfotói elsősorban a szépséges bakonyi, zalai tájak egy-egy élő, pezsgő pillanatát, az ősz csodás színvilágát, másutt egy szigetközi tájrészlet visszatükröződését örökítik meg. A ködbe burkolózó vár, a hajnali fagy uralta látvány képeiből a kevés szín alkalmazása ellenére is árad az élet. Figyelemre méltóak tematikusan összeállított, a tavaszi virágzáson át az őszi lombhullást ábrázoló fotói, a legelésző nyájat lencsevégre kapó, finom kidolgozású, szemet ámulatba ejtő, melegséget sugárzó életképe. A tatai Öregtónál megörökített sirályok röptéje és a csillogó vízfelület játékos fodrozódása (Reflexió) egymást kiegészítve alkotnak egészet. A Tési fennsík dombjainak vonulata, színeinek ábrázolása pedig igazi mestermunka. A csendélet hangulatú Elhagyatva című képen az ablakon beeső fényen át érezhető az elmúlás, az eltávozás sugallata. A széktámlán hagyott kalap, az egykor szebb napokat megélt pár csizma gazdája már nem látható. Vajon mi történt vele? A válasz a nézőre van bízva – fejezte be értékelő, elemző gondolatait Gergó András.

A megnyitóbeszéd után az alkotások körbenézése, az ilyenkor elmaradhatatlan fotók készítése a kiállítókkal, a kiállítóteremből nyíló teraszon a „Győr szíve” kő melletti fényképezés és a fehér asztalnál folyó csendes beszélgetések következtek. A látogatók még sokáig ott maradtak.

Köszönet barátainknak, hogy nagyszerű fotóik felhasználásával hiteles képet adhatunk a megnyitó hangulatáról!

Csáky Anna, a GYAK vezetője
Fotók: Molnár György,
Bognár Imre (14-15., 19-21., 24-26., 30., 34., 36-37., 46-47., 61., 71-77. kép)
Csobay Dániel (13., 16-18., 22., 27-28., 31-32., 35., 48-54. kép)
Nádasdy Szabó Zoltán (23., 38., 39. kép)

2017.09.08