A Bubblegum Alley az amerikai San Luis Obispo-ban

A világ legkülönösebb utcái 5. rész – Szilvási Krisztián írása

01

Agyongraffitizett (majdnem) sikátorban sétáltunk Ausztráliában, elszédültünk egy amerikai lejtő kacskaringóin, hét nagy kőkeresztet számoltunk Ecuador történelmi utcájában, félve keltünk át Argentína rekorder szélességű sugárútján (linkek a cikk végén). A világ legkülönösebb utcáin kalandozva most megint az USA-ban ámulunk-bámulunk: korzózzunk egyet San Luis Obispo belvárosában a Bubblegum Alley-n, vagyis magyarul a Rágógumi sikátorban. De csak óvatosan, nehogy a falakba ragadjunk!

Az amerikai, Kalifornia államban található San Luis Obispo csodálatos hely arra, hogy az ember fia/lánya eltöltsön ott egy hétvégét, vagy akár még hosszabb időt is. Rengeteg programlehetőség közül választhatunk, ha arra járunk: túrázás, borászatok-pincészetek, sörfőzdék, vagy éppen maga a belváros festői, csobogó patakjával, fákkal szegélyezett utcáival, különböző butikokkal és üzletekkel, különleges kávézókkal és egyéb, családbarát látnivalókkal.

Ám ha valami igazán különlegesre vágyunk, egy rejtett gyöngyszem bújik meg közvetlenül a Higuera Street-nél, a Broad és Garden utcák között: egy keskeny köz, amit mindenki csak Bubblegum Alley-ként ismer. A szűkre szabott Rágógumi sikátor szinte mindig tele van emberekkel, és az átjárót határoló falak olybá tűnnek, mint egy folyton változó, élő organizmus, amelynek a kiterjedése napról napra bővül és alakul a belényomott újabb, „használt” rágóknak köszönhetően. De hogyan is kezdődött ez az egész, minek köszönhető, hogy a turisták ilyen egyedi kulisszák között lőhetik magukról sorra a szelfiket, miért lett társadalmilag elfogadott ezen a helyen a vandalizmus, amely ezt a hatalmas kiterjedésű rágógumi graffitit büntetlenül létrehozhatta?

Az első rágógumi falra ragasztása nem datálható teljes pontossággal. Egyes történészek(!) úgy vélik, a „hagyomány” a második világháború után kezdődött a San Luis Obispo Gimnázium érettségizőinek köszönhetően. Mások pedig azt tartják, hogy a dekorálás az 1950-es években indult az említett gimi tanulói és a California Polytechnic Állami Egyetem (Cal Poly) hallgatói közti „versenyszellem” és/vagy „bajtársiasság” miatt: amikor a középiskolásokat megvádolták a rágógumikkal történő rongálással, az egyetemisták mennyiségileg és a kreativitást tekintve is rátettek egy lapáttal a dologra, hogy elinduljon a Bubblegum Alley története.

Hogy mi a teljes igazság, nem lehet tudni, mindenesetre tény, hogy az 1970-es évekre a Rágógumi sikátor már remek látványt nyújtott, és semmi nem állhatott az útjába a további fejlődésnek. A helyi üzlettulajdonosok panasza miatt, miszerint a kis köz „egészségtelen és undorító”, a gumi-graffiti a ’70-es években túlélt két teljes tisztítást, 1996-ban pedig egy következő faltisztító próbálkozás már engedélyt sem kapott.

Mára a Higuera Street-től hátrafelé, az autóparkolóig a teljes sikátort színes (és valaha ízes) rágógumik borítják több mint 20 méter hosszúságban és közel 5 méter magasságban, valamint szó szerint néhány centiméter vastagságban. A talán több millió darabra rúgó, megrágott és kiköpdösött gumik pedig igazán egyedi látványt nyújtanak, amelyhez bárki szabadon, büntetés fenyegetése nélkül hozzájárulhat. Az emberek pedig nem is fogják vissza magukat: megjegyzéseket „írnak”, képeket „rajzolnak” agyoncsócsált rágógumijaikkal, és még felfújt lufikat is hagynak belőlük a falon. Így a sikátor tökéletesen tükrözi az éppen aktuális popkulturális trendeket, irányvonalakat, stílusokat.

Az igazsághoz amúgy hozzátartozik, hogy a San Luis Obispo-i rágógumifal nem az egyetlen ilyen látványosság Amerikában. Az 1950-es évektől működik például az ohioi Greenville-ben a The Maid Rite Sandwich Shop, amely épületének az egyik külső fala szintén rágógumikkal van telenyomkodva. 1990 óta pedig Seattle-ben a Pike Place Market Theater (igen, ez egy „piacszínház”) van kívülről körberagasztgatva chewing gum-ok ezreivel.

Szóval nekünk sincs más dolgunk, mint vásárolni egy csomag rágógumit a Bubblegum Alley-hoz közeli Powell’s Sweet Shoppe-ban vagy az Ambience nevű butikban, ott hagyni a kéz-, illetve inkább fogjegyünket a gumifalon, majd egy szelfin megörökíteni civilizációnk újabb alternatív művészeti megnyilvánulását. S miután rágástól ragasztásig megtekintettük a sikátort, megjutalmazhatjuk magunkat egy szelet pizzával és egy pint sörrel a Blast 825 nevű, roppant hangulatos étteremben (ahol tényleg majd 50-féle sörből csapolhatunk magunknak egy hosszú fal mentén), vagy ehetünk egy jópofa jégkrém-szendvicset a Batch-ban. Mindegy, melyikre szottyan kedvünk és ízlésünk, az biztos, hogy San Luis Obispo örökre megragad az emlékezetünkben.

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipedia.orgsanluisobispovacations.com, weirdca.comcaliforniathroughmylens.com

A megjelölt képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 3. kép; 4. kép; 6. kép7. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 17. kép; 18. kép.

A megjelölt képek a flickr gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 5. kép; 8. kép12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép.

A világ legkülönösebb utcái sorozatának korábbi cikkei:
1. rész: A Hosier Lane az ausztráliai Melbourne-ben
2. rész: A Lombard Street az amerikai San Francisco-ban

3. rész: A calle Gabriel Garcia Moreno az ecuadori Quito-ban
4. rész: Az Avenida 9 de Julio az argentínai Buenos Aires-ben

2017.09.07