70 éve született Paulo Coelho

Nagy Mária írása

paulo-coelho01

Paulo Coelho 1947. augusztus 24-én született Brazíliában, Rio de Janeiróban középosztálybeli családban. Édesapja mérnök volt, édesanyja, pedig háztartásbeli. Hétévesen beíratták a Rio de Janeiró-i Szent Ignác jezsuita iskolába, első irodalmi díját is egy ottani versíró versenyen nyerte. Szülei viszont más életet akartak neki, mérnöknek szánták.

Coelho semmibe vette a család szigorú intelmeit. Édesapja ezt a viselkedést az idegbetegség jelének vélte, így a tizenhét éves fiút kétszer is ideggyógyintézetbe záratta, ahol többször vetették alá sokkterápiának.

Később újságíróként kezdett el tevékenykedni, és tagja lett egy színjátszó csoportnak is. Akkoriban a jó anyagi körülmények között élő középosztály a színházat az erkölcsi fertő melegágyának tekintette. A család kétségbeesetten hívott egy újabb orvost, aki megállapította, hogy Paulo nem őrült, és ideggyógyászati kezelése teljesen felesleges. Egyszerűen meg kell tanulnia szembenéznie a sorsával. Harminc évvel később ezen élmények alapján írta meg a Veronika meg akar halni című művét.

Coelho folytatta tanulmányait, de aztán otthagyta az iskolát, és visszatért a színházhoz. 1977-ben Londonba költözött, vett egy írógépet, és írni kezdett. 1979-ben találkozott egy régi barátjával, Christina Oiticicával, akit később feleségül vett, és akivel máig együtt élnek.

A házaspár európai útja során több országot is bejárt. Németországban ellátogattak a dachaui koncentrációs táborba, ahol Coelho jelenést látott, melyben egy férfi szerepelt. Két hónappal később egy amszterdami kávézóban találkozott ezzel a férfival, akivel hosszan beszélgettek, eszmét cserélve tapasztalataikról és nézeteikről. Ő javasolta neki, térjen át a katolikus hitre. Ezután kezdte tanulmányozni a kereszténység szimbólumvilágát. A férfi arra is rávette, hogy járja végig a Santiago de Compostelába vezető 830 kilométeres zarándokutat.

1987-ben, egy évvel a zarándokutat követően megírta első könyvét A zarándoklat (Egy mágus naplója) címmel. Következő műve, az 1988-ban megjelent Az alkimista nagyon különbözött az előzőtől. Ez a rendkívül szimbolikus regény az élet metaforája, melyben az író alkímiának szentelt tizenegy évi kutakodásának tapasztalatai is megfogalmazódnak. Az első kiadás csak 900 példányban fogyott el, ezért kiadója úgy döntött, hogy nem vállalja az utánnyomást. Egy nagyobb kiadó, a Rocco azonban érdeklődni kezdett művei iránt. 1990-ben megjelent a Brida, melynek témája a bennünk rejlő kincs. Ez a könyv erőteljes sajtóvisszhangot váltott ki, és mintegy magával húzta A zarándoklatot és Az alkimista is a sikerlisták élére.

Végül az alkimista Brazíliában minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve lett, s ezzel még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. 2002-ben a legrangosabb portugál irodalmi szaklap, a könyvpiacot is befolyásoló Jornal de Letras közölte, hogy Az alkimista több példányban fogyott el, mint addig bármely más portugál nyelvű könyv. 1993 májusában a Harper Collins kiadó 50 000 példányban adta ki, ami példa nélküli volt az USA történelmében – első kiadású könyvet ilyen magas példányszámban brazil szerzőtől azelőtt sohasem hoztak ki. Az alkimista Egyesült Államokbeli sikere jelentette az ugródeszkát a nemzetközi elismertséghez is. Coelho a 2003. évi frankfurti könyvvásáron Guinness-rekordot állított fel azzal, hogy Az alkimista 53 nyelven megjelent kiadásait dedikálta.

Művei mára mintegy 140 országban, 56 nyelven, több mint 45 millió példányban fogytak el. 1999 márciusában a francia Lyre magazin alapján a világ legtöbbet olvasott írójának minősítették. Az 1979-es iszlám forradalom óta ő az első nem muszlim vallású ember, akit meghívtak Iránba egy vallási eszmecserére. 2002-től a brazil írói akadémia tagja, az ENSZ békenagykövete, a Francia Becsületrend tulajdonosa.

Már életrajzi mű is megjelent róla. Fernando Morais több mint 600 oldalon keresztül mesél a világ egyik legolvasottabb írójának gazdag életéről a Mágus című művében. Az első fejezet Coelho 2005-ös budapesti látogatásával indul, mikor az író a Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Életrajza Brazílián kívül több mint harminc országban jelent meg. 70. születésnapja alkalmából sok-sok termékeny évet kívánunk még neki!

Nagy Mária

Forrás: wikipédiahu, ebredes.network.hu

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2017.08.24