„Szeretem ezt a balkáni káoszt, ami itthon van”

Esti Kornél – Elefánt közös interjú

esti-kornel-elefant

Augusztus 3-án együtt lép fel a Budapest Parkban az Esti Kornél és az Elefánt, ráadásul már nem először tesznek ilyet, úgyhogy megérett az idő egy interjúra ezzel kapcsolatban. Főleg egymás zenekarairól kérdezte a Lángoló Gitárok Lázár Domokost az Esti Kornélból és Szendrői Csabát az Elefántból, akik nem vették halálosan komolyan a feladatot, de ennek ellenére, máskor meg pont ezért tök érdekes válaszokat adtak. Azt viszont nem árulták el, hogy milyen közös dologgal készülnek a parkos koncertre, mert az meglepetés.

Mióta ismeritek egymást?

Szendrői Csaba: Én a Boldogság, te kurva óta ismerem az Esti Kornélt, amúgy Horváth Kristóf gitáros volt az első kapocs, szerintem akkor még ő nem is volt benne a zenekarban.

Lázár Domokos: Én az Elefántot a Szex című daluk megjelenésekor ismertem meg. Egy ismerősöm posztolta ki a falára, sok szívvel együtt.

Miért léptek fel együtt?

Csaba: Egy közös turnét letolni csak olyan zenekarral lehet, akivel az utazás is szórakoztató. Szóval emberileg is rendben kell lennünk, plusz van egy stratégiai jellegű szempont, minthogy a két zenekar közönsége mennyire erősíti egymást. Úgy gondoltuk, hogy aki az egyik zenekart szereti, az jó eséllyel a másikról sem fog hazamenni. Végül be is jött.

Mire készültök augusztus 3-án? Elég nehéz infót találni a koncertről, együtt is fel fogtok lépni, vagy csak egymás után?

Csaba: Lesz meglepi, de az meg ugye attól meglepi, hogy nem áruljuk el.

Domokos: Épp tegnap találkozott a két zenekarból álló küldöttgyűlés egy titkos helyszínen, amelynek az volt a célja, hogy kitaláljuk, hogy mikor tudjuk kitalálni, hogy mikor próbálunk. Szeretjük kicentizni a dolgokat. Csabival amúgy egyszer már próbáltunk, fellépett velünk januárban az A38 hajón. Próba előtt gondosan szétválasztottuk a piros és a kék M&M’s cukrokat, mert tudtuk, hogy nagyon ki tud akadni, ha keverednek. Szóval nagyon jó hangulat volt végig.

Lesz valamikor közös számotok is?

Csaba: Sokszor volt már szó róla. Egyelőre nincs konkrét terv az alkalmi jellegű összemosódásokon kívül, de nagyon benne van a pakliban.

Mi az, amit a legjobban szerettek a másik zenekarában?

Csaba: Hogy nem a trend mondja meg, hogy mivé váljanak. Az őszinteség pedig abból fakad az Esti Kornélnál, hogy ők is olyan zenekar, amelynek a tagjai elsősorban emberek, és csak aztán zenészek.

Domokos: Az Elefántban azt szeretem, hogy rohadtul őszinte az egész. Szarnak az elvárásokra, szerintem az új lemezük szervezőelve is ez lett. Ezt tök kevesen merik meglépni, és ezért nagyon tisztelem őket.

És mi az, ami legkevésbé tetszik?

Csaba: Az, amiben hasonlítunk, mert engem mindig az zavar valaki másban, ami bennem is megvan. Az Esti Kornélból hiányzik az optimizmus.

Domokos: Hát igen. Az hiányzik.

Szerintetek melyik zenekarnak jobb a neve?

Csaba: Nekünk. Na jó, nem. Igazából fogalmam sincs.  Szeretem Kosztolányit, amikor hallottam az Esti Kornélról, mint zenekarról, kifejezetten imádtam a nevüket.

Domokos: Az Elefánt jobb. Könnyebb vele érvényesülni is, nemrég elszabadult Rákospalotán egy elefánt, rögtön ki tudták posztolni, hogy „hajrá haver”. Esti Kornél mikor szökik meg bárhonnan is?

Volt olyan dala a másik zenekarnak, amire azt mondtátok, hogy bárcsak ti csináltátok volna?

Csaba: Király vagyok, Szerelem, Akkor hagylak el, Személyes közlemény…

Domokos: Persze, egész sok ilyen van. Az Alszikot vagy a Kedvenc felhőmet bármikor lopnám.

Kit nyúlnátok le szívesen a másik zenekarból?

Csaba: A Kristófot (Horváth Kristóf gitárost - a szerk.) a haja miatt.

Domokos: Totyát (azaz Tóth Andrást - a szerk.) lenyúlnám, nálunk kevés a gitáros.

Tudtok mondani olyan zenekarokat, akikkel még szívesen dolgoznátok együtt?

Csaba: Middlemist Red, Sonny and his Wild Cows, Apey & The Pea és egy csomó elektronikus zenei producer. Nem tudom, kit mondhatnék még, mert rengeteg ilyen van, mindenféle stílusból.

Domokos: A Foals-szal szívesen dolgoznék együtt. Meg a Tinariwennel. Az egészen csodás lenne.

Mi tetszik nektek legjobban 2017-ben Magyarországon, és mi zavar a leginkább?

Domokos: Az óriásplakátok nagyon jók.

Csaba: Nekem tetszik ez az egész, szeretem ezt a balkáni káoszt, ami itthon van. Van miért harcolni, és azt érzem, hogy szükség van ránk, ami jó. Nem mondom, hogy könnyű, de a könnyű dolgok unalmasak.

Domokos: Maximálisan egyetértek. A legjobban pedig az zavar, ha a pénzünket nem óriásplakátokra költik.

Lesznek még közös fellépéseitek később is?

Csaba: Fura lenne, ha nem lenne. Konkrétum nincs, de biztosan lesz.

Mit terveztek a következő időszakra?

Domokos: Az Esti Kornéllal a következő lemezünk dalain szeretnénk végre dolgozni. A legutóbbi megjelenése óta eltelt egy évben nagyon sokat játszottunk, készültünk a tízéves koncertünkre, aztán a Müpa Akusztikra, amik szuperek voltak, de teljesen elvették az időt az új dalok írásától. Most szeretnénk egy kicsit beköltözni a próbaterembe.

Csaba: Mi épp fordítva állunk, az új dalötletek inkább spontán jönnek. A koncertműsorból hozzuk most ki a legtöbbet, ha jön egy daltéma, akkor azt meg elraktározzuk későbbre. Ötéves szülinapi koncertünk lesz az Akváriumban hamarosan, ez a tervek szerint eléggé rendkívülire fog sikerülni, meg a Budapest Park után lesz még egy az A38-on.

M.Adi
Forrás: langologitarok.blog.hu

2017.08.01