Májusi krimik

Könyvajánlók

Májusban is érkezik néhány olyan szórakoztató irodalmi mű, amelyre érdemes figyelni. Van közöttük szó szerint vett újdonság, és olyan is, amely csak új köntösbe csomagolva érkezik, de kár kihagyni. Az Olvasóterem.com ezek közül válogatott négyet, számukra ezek a májusi hónap ígéretes krimijei.


Joël Dicker: A Baltimore fiúk

Elsőnek Joël Dicker új regényét ajánljuk. Emlékeztek még? A svájci szerző 2012-ben mindössze 27 évesen kapta meg a Francia Akadémia regény-nagydíját Az igazság a Harry Quebert-ügyben című, 2012-ben publikált könyvéért. Arról a regényről a magyar megjelenését követően összegzésként azt írtam: egy kellemes olvasmány, amit a cselekmény előrehaladtával egyre nehezebb letenni.

Nos, az új regényt valószínűleg minimum ugyanezért érdemes kézbe venni. Az sem mellékes, hogy a történetnek ugyanaz a főszereplője: Az igazság a Harry Quebert-ügyben elbeszélője visszatér ifjúkora színhelyére, hogy regénnyé formálja a múltat. Amint munka közben újabb és újabb titkok sejlenek fel, lassan kirajzolódik előtte a Tragédia és a családja igazi története; a családé, amelyben az összetartással együtt a féltékenység és a versengés is apáról fiúra száll.

A Harry Quebert-regényből ismert Marcus fiatalkori énjével találkozunk. A kamasz Marcus mindennél jobban csodálja két unokafivérét: a szikrázóan intelligens Hillelt és az örökbe fogadott, zabolátlan, ám nyílt szívű Woddyt. Elválaszthatatlan hármasuk egyensúlya felborul, amikor barátságot kötnek a gyönyörű és izgalmas Alexandrával, aki mindegyikük szívét megdobogtatja. Érzéseik azután sem halványulnak, hogy egyetemre mennek, és elkerülhetetlenül sodródni kezdenek a Tragédia felé. A regény a Libri Kiadó gondozásában jelenik meg 2017 májusának végén.

 

John Hart: A megváltás útján

A General Press Kiadó Világsikerek sorozata szinte önmagában garancia egy jó regényre. Feltehetően mindenki tud mondani egy kivételt, de egyezzünk meg abban, hogy az csak a szabályt erősíti. Ha azt mondom, hogy General Press és Világsikerek, akkor biztosan érdemes közelebbről is megnézni az adott kötetet. Így van ez John Hart új regénye esetében is, amely angolul 2016-ban látott napvilágot, a magyar olvasókhoz 2017 májusában ért el, a már említett kiadónak köszönhetően.

A könyv borítóján egy templom áll, és ez az elhagyott templom áll a regénybeli erdő közepén is. Tizenhárom évvel ezelőtt egy nő holttestét találták meg az oltárán, ezt követően a hívek és a tiszteletes családja is maga mögött hagyta. A gyilkosságért elítélt rab a büntetését letöltve szabadul, és a templom oltárán újabb hulla fekszik… Rosszul döntöttek volna az esküdtek, és életfogytiglanra kellett volna ítélniük Adrian Wallt, vagy valaki bosszút akar állni az egykori rendőrön?

Elizabeth Black nyomozó már akkor is kételkedett a férfi bűnösségében, és most sem áll be a társai mellé, akik egy emberként Wallt gyanúsítják. A saját fegyelmi ügye ugyan hátráltatja, mégis nyomozásba fog, hogy tisztázza a férfit, de újra és újra falakba ütközik: a társa, a kapitány, az egész rendőri apparátus ellene van. Ám amikor egy névtelen bejelentés alapján megint egy nő élettelen testére bukkannak az erdőben, a templom oltárán, olyan felfedezést tesznek, amely minden eddigi teóriát felborít. Hány embernek kell még meghalnia, és miért? John Hart az erőszak, a traumák és a bűn természetrajzát lélektani precizitással, hátborzongatóan ábrázolja.

A megváltás útján sűrű, fojtogató hangulatú regény, akciódús és váratlanabbnál váratlanabb fordulatokat tartogat az olvasó számára.

 

Gin Phillips: Lidércnyomás

Harmadikként egy roppant izgalmasnak ígérkező thrillert ajánlunk az Európa Könyvkiadó májusi kínálatából, amely a tervek szerint a hónap végén jelenik meg. Az angol kiadás júliusra várható, de az előzetes kritikák csak jót írnak róla, egyesek szerint biztosan ez lesz a nyár slágere krimik terén.

Joan egy átlagos, boldog délutánt tölt az állatkertben négyéves kisfiával, a kíváncsi, okos és többnyire szófogadó Lincolnnal. Lincoln a szuperhős figuráival játszik és mesél. Amikor indulnának haza, lövések dörrennek a közelben, és a földön nem rongybabák fekszenek, mint Joan először hiszi, hanem halottak.

Mikor biztonságosnak tűnő búvóhelyre bukkannak, Joannak le kell csendesítenie nagyszájú kisfiát. De hogyan mondjuk meg egy gyereknek, hogyha kiabál, meghal? És mihez kezdünk, ha megéhezik? Ennivaló után kutatva találkoznak még néhány bujkálóval, de a fegyveresek már a nyomukban vannak…

Gin Phillips vérfagyasztóan izgalmas regényt írt az anyai szeretetről, amely talán még a jó és a rossz, az emberi erkölcs és az állati ösztönök közti határon is képes átlépni. Vagy mégsem? Mi történik, amikor megváltoznak a szabályok?

 

 

Frédéric H. Fajardie: Így jár minden politikusbűnöző!

Végül egy eredetileg 1984-ben született krimit ajánlunk, amely az Athenaeum Kiadónál jelenik meg a hónap második felében. Frédéric H. Fajardie klasszikus krimije az 1980-as évek Franciaországába repít vissza, amikor a késői De Gaulle-korszak örökségeként az országot az egész társadalmat átszövő, a teljes politikai réteget megfertőző korrupció fojtogatja. Kéz kezet mos, a pénzt mindenhonnan lenyúlják, miközben az emberek egyre nagyobb nyomorban élnek a külvárosokban. A rendőrök legáltalánosabb tapasztalatává válik, hogy egyik nap letartóztatják a politikusokkal kokettáló bűnözőket, akik másnap már szabadlábon vannak. Ismerős? És vajon mit lehet tenni ilyenkor?

A regényben párizsi rendőrök egy csoportja kilép a sorból, szembefordul a romlottsággal, és azt mondja: NEM! Nincs több lefizetett bíró, nincs több eltüntetett bizonyíték, a gazemberek érdekében módosított törvény. Ők tudják, hogy akik folyton megússzák az elszámoltatást, valójában sok-sok ember haláláért vagy nyomoráért felelős bűnözők. Megszületik a döntés: egyenként levadásszák mindet. Elkapják, kivégzik őket. Nincs kegyelem.

A regény főhőse, a gyilkosságok felderítésével megbízott Grindel rendőrparancsnok az egyik legfontosabb dilemmával szembesül. Hová álljon, az igazság vagy az igazságtalan törvények oldalára? És ha az igazságosztók nem is igazságot osztanak, csupán egy fasiszta bagázs?

A regényből Alain Delon főszereplésével 1988-ban José Pinheiro forgatott nagy sikerű filmet Ne ébreszd fel az alvó zsarut címmel, amelyet minden bizonnyal a hazai közönség is ismer már. A könyv viszont eddig még nem jelent meg itthon – ezt a hiányt pótolja most az Athenaeum Kiadó.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2017.05.23