Hollywood gyerekcipőben: Oscar először

Ezen a napon történt

Az első Oscar-gála, hivatalos nevén Academy Awards 1929. május 16-án, egy magánvacsora keretében került megrendezésre, többek között Charlie Chaplin, Janet Gaynor és Douglas Fairbanks részvételével a Hollywood Roosevelt Hotelben. A jegy körülbelül 5-10 dollárba került, és kevesebb mint 250 ember jelent meg. A ceremónia még sokkal rövidebb és szerényebb volt. Ki sejthette volna, hogy 70-80 év múlva egymilliárd ember fogja követni a csillogó eseményt? A filmvilág óriásrendezvényének elnevezése valószínűleg az Akadémia könyvtárosához, Margaret Herrickhez köthető, akit Oscar nevű bácsikájára emlékeztette a díj jelképévé vált szobor.

Az első alkalommal a nyerteseket már hónapokkal a ceremónia előtt kihirdették. A legjobb színésznek járó díjat az elismert német tragédiaíró, Emil Jannings kapta két alakításáért, a The Way of All Flesh és A hontalan hős (The Last Command) című filmekért. Eredetileg Charlie Chaplint jelölték erre a díjra, de a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia később úgy döntött, hogy Chaplint kiveszi a jelöltek közül, és a Cirkusz című filmben nyújtott komplex teljesítményét egy külön díj formájában kívánja elismerni. A legjobb színésznőnek járó szobrot Janet Gaynor kapta, aki három filmben is szerepelt (Hetedik mennyország, Az utca angyala, Napsütés).

A legjobb film az 1927-ben készült, 139 perces Szárnyak (Wings) című alkotás lett, amely az egyetlen Oscart elnyert némafilm. A bajtársiasságról, szerelemről és háborúról szóló mozi William A. Wellman rendező munkáját dicséri.

A legtöbb díjat a Hetedik mennyország (7th Heaven) című film nyerte, köztük a legjobb rendezőjét (Frank Borzage) is. A díjakat az Akadémia elnöke, Douglas Fairbanks adta át a győzteseknek.

Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét. Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba, és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített. Ötszáz dollárral honorálták a munkáját. 1931-ben született meg a szobor neve. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re.

Oscar-érdekességek

  • Évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra nőtt. A jelentősebb kategóriákban győzteseknek átadott szobrok eszmei értéke viszont dollár-százezrekben mérhető. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta kérte, és később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el. De a gyűjtők már számos ennél régebbi díjat szereztek meg árverésen.

  • Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben. Őt Cedric Gibbons és Iain Neil követi 11 díjjal és Farciot Edouart 10 díjjal. A legtöbb jelölést, összesen 62-t, a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió kapta. Walt Disney-t 59-szer, John Williams-t 45-ször és Alfred Newman-t 43 alkalommal jelölték.

  • A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

  • Az öt fő kategória (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő) mindegyikét csak három film nyerte el: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991). Mindössze öt film van, amely 4 vagy több jelölésből minden díjat elnyert: A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003) 11 díj, Gigi (1958) 9 díj, Az utolsó császár (1987) 9 díj, Ez történt egy éjszaka (1934) 5 díj, Mátrix (1999) 4 díj.

  • A rendezők között a legtöbb díjat John Ford nyerte, aki 4 szobrocskával büszkélkedhetett. Őt követik – három díjjal – Frank Capra és William Wyler. Wylert jelölték a legtöbbször a díjra mint a legjobb rendező: összesen tizenkét alkalommal. A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt: 4 alkalommal kapta meg az Oscar-t, ráadásul mindegyiket főszereplőként. 3 Oscar-díjat Ingrid Bergman, Walter Brennan, Jack Nicholson és Meryl Streep vehetett át. A színészek között a legtöbb jelölést Meryl Streep kapta: 20 alkalommal. Katharine Hepburn, Jack Nicholson 12 jelöléssel, Bette Davis (2 díj) és Laurence Olivier (1 díj) 10 jelöléssel követi.

A hontalan hős, Cirkusz, Szárnyak, Hetedik mennyország

  • Eddig két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: Walter Huston 1948-ban mellékszereplőként, az ő fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica pedig 1985-ben mellékszereplőként nyert. Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, az ő fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig 2003-ban forgatókönyvíróként kapott szobrot.

  • Az egyetlen, Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli: ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot 1939-ben tiszteletbeli Oscarral jutalmazták. Az egyetlen Oscar-díjas színészházaspár Laurence Olivier (1948) és Vivien Leigh (1951).

  • Ketten vannak, akik a Nobel- és az Oscar-díjat egyaránt megkapták: G. B. Shaw ír drámaíró, illetve Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző. A 11. Oscar-gálán, 1939. február 23-án a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta George Bernard Shaw (a Pygmalion-ért), ő viszont felháborodottan azt mondta: „Kikérem magamnak! Ezek akarnak vállon veregetni engem, mikor azt sem tudják, ki vagyok? Küldjék a díjukat az angol királynak, az is George, és azt ismerik legalább!”.

  • Színészek között csak csak ketten utasították vissza a díjat. George C. Scott, a Patton (1970) című film főszereplője azt állította, azért nem veszi át a díjat, mert alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színésszel. Marlon Brando, A keresztapa (1972) díjazottja Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett a díjátadóra, az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul.

  • A legidősebb díjazott Jessica Tandy és Christopher Plummer volt, mindketten 82 évesen vették át a díjat. Előbbi a Miss Daisy sofőrje (1989) című filmért, utóbbi a Kezdők (2010) címűért. Tatum O’Neal mindössze 10 éves volt, amikor elnyerte a díjat a Papírhold (1973) című filmben nyújtott alakításáért mint a legjobb női mellékszereplő. A legidősebb, díjra esélyes Gloria Stuart volt, akit 87 évesen a Titanic (1997) című filmben nyújtott játékáért jelöltek Oscarra. A legfiatalabb, díjra esélyes Justin Henry, a Kramer kontra Kramer (1979) mellékszereplője volt, akit 8 évesen jelöltek.

  • Walt Disney 1938-ban a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat kapott.

Az Oscar-gála helyszíne napjainkban (2009)

Itt olvasható további érdekességként 11 sokkoló döntés az Oscar-díjjal kapcsolatban, illetve a 2017-es Oscar Díjátadó krónikája a nyertesekkel.

Összeállította: Szabados Éva

Forrás: Wikipédia, mult-kor.hu

Az első és az utolsó kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: első kép; utolsó kép.

2017.05.16