Indul a Virtuózok 2017-es szériája

Új zsűritagok, műsorvezető és visszatérő versenyzők

Két új zsűritag, új műsorvezető, valamint a korábbi évadokból ismert visszatérő versenyzők is lesznek a Virtuózok harmadik szériájában. A klasszikus zenei tehetségkutató április 14-én, pénteken indul a Duna televízión.

„Idén is nyolc adás lesz, nyolc héten át lehet szurkolni a fiatal virtuózoknak. Lesznek köztük olyanok, akik már az első két szériában képernyőre kerültek és idén újra megmérettetik magukat” - mondta Koltay Anna, aki új műsorvezetőként a korábbi két évadból ismert Bősze Ádám párja lesz. Április 14-én, az első válogatón már az idei széria ifjú klasszikus zenei tehetségeinek szurkolhatnak a nézők. A versenyzők ezúttal is három korcsoportban – kicsik, tinik és nagyok – bizonyíthatják tehetségüket a zsűri előtt.

Minden korcsoportban válogatóműsort rendeznek, amelyekből korcsoportonként kilenc-kilenc versenyző jut az elődöntőbe. A tinik, kicsik, majd a nagyok elődöntőiből három-három versenyző jut a május 26-i döntőbe, ahol a korcsoportok győzteseit hirdetik ki, a június 2-i fináléban pedig az abszolút nyertes születik meg.

Mint elhangzott, péntek esténként az eddigi három zsűritaghoz két új csatlakozik. Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő, Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész és Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere, Liszt-díjas művész mellett idén Várdai István Liszt-díjas csellóművész és Balázs János Liszt- és Prima díjas zongoraművész fog ülni a zsűriben.

Koltay Anna kitért arra, hogy számára nagy öröm egy ilyen műsorban részt venni, látni a gyerekeket, akik alázattal és fegyelemmel vannak a zene iránt. Idén nemcsak június 2-i finálé lesz élő, hanem előtte a május 26-i döntő is, amikor a közönség a korcsoportok győzteseire szavazhat.

„Kevesen gondolták, hogy a Virtuózok ekkora siker lesz, magam is szkeptikus voltam az induláskor, de ahogy Batta András nekem elmondta, ő sem hitte. Egyrészt tehetségkutatóról van szó, másrészt klasszikus zenéről, ezt a kettőt kellett összegyúrni, de a dolog működik” – jegyezte meg Bősze Ádám. Hangsúlyozta: a zsűritagok a műsorban úgy tudják elmondani véleményüket a produkciókról, hogy közben dicsérik őket és jó tanácsokkal látják el a tehetségeket. „Az egész kicsit mesterkurzus jellegű.” A műsorvezető kiemelte, hogy a Virtuózok hatására egyre többen kapnak kedvet a zenéléshez, Koltay Anna szerint pedig a szülők számára is biztatás a műsor arra, írassák be gyerekeiket zenélni tanulni.

Forrás: MTI

2017.04.11