Borissza barbár pohara?


Valahogy úgy képzelem, egy a borocskát minden időben és körülmények között kedvelő atyafi sírjába tették bele barátai (gyászoló felesége? – ez kevésbé valószínű…) ezt a kis 3D-ben digitalizált kantharoszt, fülekkel ellátott boros pohárkát. Talán a sok vígan töltött estét vitte magával így az Alsópáhok-Hévizdomb temetőjébe megtérő római, vagy romanizált barbár.

A Balaton Múzeumban őrzött 9,3 centiméter magas tárgy is alátámasztja azt a hagyományt, hogy az első szőlőtőkék a római légiókkal érkeztek meg erre a vidékre (is). A borozásnak pedig meg szokás adni a módját, és ez így lehetett akkoriban is. Aki adott magára valamit, az nem fakupából, vagy marha szarvából készített tülökből iszogatott, hanem mondjuk egy ilyen kantharoszból. Éppen úgy, mint a művelt görögök, ahonnan ez az edényforma származik. Ahol Athén kikötőjének, Pireusznak is pont így nevezték a hadihajóknak fenntartott részét.

Aztán a tudósok szerint a kantharoszt nem is az ókori görögöt találták fel, hanem a titokzatos etruszkoktól valamikor a Krisztus előtti 6. század elején került át a tengeren a görög félszigetre. Hogy aztán onnan visszatérjen Rómába, és elterjedjen mindenfelé a hatalmas birodalom területén, ahol megadták vagy meg akarták adni a módját az italozásnak. A mi darabunk kicsit csálé, kicsit szabálytalan, látszik, hogy valami helyi műhely terméke. A díszítése is hagy némi kívánnivalót maga után, de ez mind lényegtelen a célhoz képest. Mert azt elérték a rég porrá lett emberek, ezzel a pohárral példát mutattak, magasabb minőséget képviseltek, és megmutatták a fejlődés lehetőségét a barbároknak.

Pálffy Lajos
Forrás: mandarchiv.hu

2017.03.11