1848. március 15.

Megemlékezések városszerte

Történelmünk talán legfényesebb pillanata 1848. március idusa. Erre a sorsfordító napra emlékezik a magyarság határainkon kívül és belül. Győrben több helyütt is tisztelettel adóznak a 48-as hősök emléke előtt. Az ünnepségek időrendben:

Március 14-én (kedden) 14 órakor Március idusa címmel megemlékező műsor és koszorúzási ünnepség lesz az Újvárosi Művelődési Ház szervezésében az újvárosi Kossuth-szobor előtti téren. Ünnepi köszöntőt mond: Fekete Dávid Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. Közreműködnek: az Újvárosi Művelődési Ház kórusa, a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola és a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei.

Március 14-én (kedden) 16 órakor megemlékezést tartanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra kezdete alkalmából a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban (Győr, Váci M. u. 3.). Ünnepi beszédet mond Répásiné Hajnal Csilla, a Váci Mihály Általános Iskola igazgatója. Műsort adnak a Váci Mihály Általános Iskola tanulói és a József Attila Kórus. A rendezvény koszorúzással zárul a Hősök Szobránál.

Március 14-én (kedden) 16:30-kor szervezik meg a Kerületi ünnepséget az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére a Bezerédj-kastélyban (Győr, Győri út 90.).
16.30 Megemlékezés Szabó János huszárszázados emlékművénél történelmi zászlók kíséretében (Rossz idő esetén elmarad.)
Koszorúzás a Kopjafánál Közreműködik: Spanicsek Attila
17.00 Ünnepi műsor a Bezerédj-kastélyban
„Sikolt a harci síp” - irodalmi, zenés emlékműsor március 15-e tiszteletére
Összeállította: Sasvári Gyula kórusvezető
Előadja a Bezerédj Kórus
Közreműködik: Spanicsek Attila tárogató

Március 15-én (szerdán) 10 órakor a Honvéd ligetben, koszorúzási ünnepséggel kezdődik Győr város központi ünnepsége. Közreműködnek a Győri Nemzeti Színház művészei. 11 órakor a díszalegység felvonulására kerül sor a városháza előtti téren és a Szent István úton. 12 órakor az ünnepi díszközgyűlésen átadják a Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára címet, a Pro Urbe díjakat és a 2017. évi sajtódíjakat. Ünnepi műsort ad Farkas Zsolt és Várnagy Andrea zongoraművész, közreműködik Vámos Áron versmondó.

2017.03.04