Háry János, Kodály, Liszt Ferenc és Babits városa


Tolna megye fővárosának, Szekszárdnak mindjárt a nevénél megállhatunk, és felidézhetjük annak egyik megfejtését, miszerint az I. Béla királyunkra utal, aki barna (szög) bőrű és kopasz (szár) volt (szögszár). Az mindenesetre tény, hogy Szent László királyunk édesapja, I. Béla Szekszárdon van eltemetve.

A történelem viharai tatárostul, törököstül ezen a tájon is végigsöpörtek, az 1700-as években kezdődött a város újjáépítése. Templomok, polgárházak, iskolák hada nőtt ki a földből, a 19. század végére Szekszárd nagyvárossá vált. Azt mondják, Szekszárd a művészetek, a bor és a sport városa. Szekszárdi volt Garai János költő, aki megteremtette a nagyotmondó öreg katona alakját, Háry Jánost. Kodály Zoltán aztán ennek alapján írta meg világhírű daljátékát. A város leghíresebb szülötte Babits Mihály, kétszáz éves szülőháza ma a költő emlékmúzeumaként működik. Itt kapott helyet három közelmúltban elhunyt jelentős magyar írónk hagyatéka is: Baka István költő, Csengey Dénes és Mészöly Miklós írók kéziratai. A szekszárdiak zeneiskolájukra, akárcsak a többi országos hírű oktatási intézményükre, rendkívül büszkék. Van is rá okuk, többek között az a tény, hogy itt vendégeskedett és tette Szekszárdot a zenei élet átmeneti központjává Liszt Ferenc. Szekszárdi Mise című művével a nagy zeneszerző a város nevét beleírta a zeneirodalomba. A város múltját a tudós bencés papról, Wosinsky Mórról elnevezett múzeumban és a rendkívül gazdag megyei levéltárban lehet tanulmányozni.

Szekszárd a nemes borok városa. Vörösbora a világ minden táján ismert és népszerű. A testes, tüzes, nagy alkoholtartalmú, szinte feketébe hajló vörösborok mellett mostanában itt is megjelent a könnyebb rozé. Valamikor Szekszárdot a rubinszínű, illatos kadarka tette híressé. Ez az egyetlen város, amely Eger mellett a bikavér nevet használhatja. A bikavért két-három szőlőfajtából készítik. A keverési receptek titkosak, a bikavér nevet egyébként előbb használták itt, mint Egerben. A jellemzően szekszárdi vörösborszőlő fajták: a kékfrankos, a zweigelt, a merlot, a cabernet franc, a kadarka, a cabernet sauvignon és Pinot noir mellett soroljuk fel a fehérborszőlőket is: az olaszrizling, a rizligszilváni, a chardonnay, a rajnai rizling és a tramini. Napjainkban a magyar borászat élvonalába tartoznak a szekszárdiak, közülük az Eszterbauer, a Takler, a Heimann, a Veztergombi vagy a Mészáros nevet viselő pincészetek a leghíresebbek.

Dippold Pál
Forrás: mandarchiv.hu

2017.02.13