A magyar kultúra napja – Vasárnap Brahms-maraton a Müpában


Johannes Brahms négy szimfóniája, zongoradarabjai, kamarazenekari, kamara- és kórusművei is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös szervezésű Brahms-maratonján január 22-én vasárnap, a magyar kultúra napján. Berkes Kálmán és a Győri Filharmonikus Zenekar is fellép a nagyszabású zenei programon.

Az egész napos rendezvényen a közönség egymás után hallgathatja meg Brahms négy szimfóniáját. A drámai és sötét, mégis lendületes és finom első a Concerto Budapest előadásában, Keller András vezényletével szólal meg. A kedves és vidám másodikat a Győri Filharmonikusok keltik életre Berkes Kálmán dirigálásával. A heroikus és rejtélyes harmadik a MÁV Szimfonikus Zenekar értelmezésében hallható, vezényel Csaba Péter. A súlyos és komoly negyediket a Nemzeti Filharmonikusok játsszák, dirigál Kovács János. A Brahms-maratonon kamaramuzsikálásból sem lesz hiány. A B-dúr szextettet a Kelemen Kvartett, Maxim Rysanov és Kokas Dóra, az I. (D-dúr) szerenádot a Budapesti Vonósok adják elő. Különleges zenei csemegének ígérkeznek Brahms kórusművei, azaz a Három motetta, az Öt ének vegyeskarra, valamint a Szerelmi dalkeringők hármasa, amelyeket a Cantemus Vegyeskar és a négykezes zeneirodalom elismert előadói, Zentai Károly és Bizják Dóra szólaltatnak meg zongorán.

A BFZ kamaraegyüttese Brahms h-moll klarinétötösét viszi a maratonra, Rados Ferenc pedig zongorán idézi meg a nagy német zeneszerző és zongoraművész életművét a Nyolc zongoradarabbal és a Változatokkal egy Schumann-témára. Az Üvegteremben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adnak ingyenes koncerteket, a Müpa Előadótermében vetítések, az előcsarnokban kiállítás várja a maratonra érkezőket, a BFZ pedig meglepetéskoncerttel zárja a napot.

A maraton idén is élőben lehet követni az interneten, a koncertek HD-minőségű, online közvetítése a mupa.hu és a bfz.hu oldalakon érhető el.

Forrás: MTI

2017.01.18