Nemak – Mobilis robotverseny

FLL Győr regionális forduló

A Mobilis Bits csapata nyerte a Nemak-Mobilis robotversenyt, a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny regionális fordulóját december 3-án, amelyet első alkalommal rendeztek meg Győrben. A több száz néző előtt zajlott, különleges hangulatú viadal összes versenyszámában dobogóra állhatott a 11-14 éves fiatalokból álló győri csapat.

Az FLL győri regionális versenyét a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban rendezték. Délelőtt egy különleges csapatmunka-feladat megoldása és ezzel párhuzamosan, a Robot design feladat során a csapatok által épített és programozott robotok funkcionalitásának, szabályosságának, a programkód összetettségének és a robot külső megjelenésének bírálata zajlott.

A versenyévad aktuális témájának középpontjában az állatvilág, illetve az emberek és az állatok kapcsolata, annak fejlesztési lehetőségei állnak. A témában végzett előzetes kutatás eredményeit látványos prezentációk során adták elő a 6 városból érkezett, 9-16 éves diákokból álló csapatok. Ezt követte a verseny legizgalmasabb mozzanata, a robotok párviadala a különleges terepasztalokon. A látványos döntőket több száz fős nézősereg követte figyelemmel a Mobilisben.

A feladatokat neves vállalati szakemberekből és tanárokból, egyetemi oktatókból álló zsűri, illetve versenybíró csapat értékelte. A regionális forduló összes versenyszámában dobogóra állhatott a Mobilis Bits csapata, amely így megérdemelten jutott be a versenysorozat közép-európai elődöntőjébe. A győri forduló 2. helyén a budaörsi ROBOKTAT végzett, míg a dobogó harmadik fokára a soproni SopRoboGo gárdája állhatott.

A győztes csapat tagjai: Erdélyi András, Kalocsa Ádám, Nagy Kristóf, Pőcze Tamás, Reider Norbert, Takács Ármin és Végh Máté. Felkészítőjük Boros Norbert, a Széchenyi István Egyetem tanszéki mérnöke, a Mobilis demonstrátora.

Győzelmével a Mobilis Bits kvalifikálta magát az Európa-szerte 932 csapat részvételével zajló versenysorozat közép-európai elődöntőjébe, amelyet a legjobb magyar, cseh, lengyel és szlovák csapatok részvételével rendeznek a debreceni Kölcsey Központban, 2017. február 4-5-én.


2016.12.06