Már a kezdetektől megvolt a szikra

Skye and Ross-interjú

A legegyénibb hangzású triphoptrió, a brit Morcheeba kétharmada, Skye Edwards és Ross Godfrey egy ideje új projekten dolgozik együtt Skye & Ross néven, és úgy tűnik, az együtt eltöltött évek alatt megérett bennük valami különleges. Szeptember elején nagylemezzel kezdték az őszt, amelyet videoklip is kísért, amit egy európai turné követ, amelynek hazai állomása november 27-én volt a Dürer Kertben. Godfrey válaszolt röviden néhány kérdésünkre.

Mesélnétek a közös munkáról? Milyen volt mindez a kezdetekkor, és hogyan változott az évek során?

Skye-jal már a kezdetektől fogva megvolt az a bizonyos szikra, nagyon úgy tűnik, hogy illünk egymáshoz zeneileg, azt hiszem, a Morcheeba-dalok sikere jól dokumentálják kapcsolatunkat. Együtt lettünk egyre öregebbek, és úgy gondolom, hogy az új albumunkon érződik ez az érettség.

Miben más ez a mostani állapot, mint amikor még a Morcheebával írtatok dalokat, turnéztatok?

A Morcheeba története a ’90-es években kezdődött, így mindig kihallatszik belőle a triphop-korhangulat. Azok a dalok, amelyeket most írunk, nem ismernek stílushatárokat, szabadon kifejezhetjük legbensőbb érzelmeinket.

Kik azok a zenészek, akikkel most járjátok a világot, ők hogyan kapcsolódnak hozzátok?

Steve Gordon játszik basszusgitáron, vele egy másik zenekaron keresztül találkoztunk szintén még a ’90-es években. Jaega a doboknál Skye fia, aki akkor született, amikor az első Morcheeba-albumot csináltuk, szóval a vérében van. Ben Cowen billentyűst Grace Jones producere, Ivor Guest mutatta be nekünk tavaly, ő Grace-szel is dolgozik.

Nemrég azt olvastam egy interjúban, hogy azt nyilatkoztátok az albumról, hogy szerettetek volna valami természeteset és organikust csinálni. Ez alatt pontosan mit kell értenünk?

A modern zene túlságosan kapcsolódik a számítógépes technológiához. Mi régimódi zenészek vagyunk, régimódi stílusban szeretünk játszani, ahogy az emberek teszik és nem kiborgok.

Hogy érzitek, eddig milyenek a rajongóitok reakciói? Változott a közönségetek a korábbihoz képest, találtatok új célközönséget, megmaradtak a régi fanok?

Úgy tűnik, mindenki szereti az új albumot, ami igazán boldoggá tesz minket. A koncerteken azt vesszük észre, hogy vannak régi Morcheeba-rajongók, és vannak új tagjai is a közönségnek. Imádunk koncertezni, nagyon élvezzük. A régi és az új dalok keverednek egy-egy estén.

Milyen visszajelzéseket kaptok a Skye and Ross fellépéseiről, illetve a szeptemberben megjelent albumról?

A jelenlegi turné nagyon jól alakul, és úgy érzem, hogy a show sokkal jobb, mint eddig bármikor. Rengeteg energiát adunk és kapunk, és sokkal jobban odatesszük magunkat, mint korábban. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk az Egyesült Államokban, Oroszországban, az Egyesült Királyságban, szerte Európában, és alig várjuk, hogy a kontinens keleti részébe is eljussunk az új anyaggal.

Nézegetve az élő fellépésekről készült videókat és képeket, lenyűgözitek a hallgatóságot. Skye mindig bájos, és mindig sikerül megteremtenetek azt a bensőséges hangulatot, amiért szeretünk járni a koncertjeitekre. Fontos nektek a vizuális és a színpadi megjelenés is?

Igen, mindenképpen. Nagyszerű fényesünk van, aki mindig lázba hozza a tömeget, és próbálunk mindenkit behúzni abba a világba, amit a zenénk teremt, legalább ameddig az este véget nem ér.

Interjú: - KK-
Forrás: langologitarok.blog.hu

2016.12.07