Adventi böjti esték

A Győr-Szabadhegyi Református Egyházközségben

A Győr-Szabadhegyi Református Egyházközség november 27. (advent első vasárnapja) és december 18. (advent negyedik vasárnapja) közötti időszakban minden este a gyülekezeti teremben (József Attila u. 31.) 18 órakor alkalmat tart, melynek lényege, hogy adventben bármikor beléphessünk a templomba, legyen minél több lehetőségünk az elcsendesedésre, a várakozó böjtre - amellyel igazán ki tudjuk fejezni szándékunkat.

A koszorú története 1839-ben egy hamburgi árvaházban kezdődött. Johann Hinrich Wichern, evangélikus teológus szegénysorban élő árva gyerekeket vett magához és létrehozta számukra a „das Rauhe Haus” nevű árvaházat egy öreg parasztházban. A gyerkőcök már akkoriban is nagyon türelmetlenül várták a karácsonyt és folyton kérdezgették gondozójukat, hogy hány napot kell még várni szentestéig.

Wichern úrnak igen eredeti ötlete támadt. Egy régi kocsikerékre 20 kicsi piros gyertyát és négy fehér nagy gyertyát tett és ezzel el is készült az adventi kalendárium. Minden hétköznap meggyújtottak egy-egy pici gyertyát, vasárnaponként meg egy nagy fehér gyertyát. Természetesen minden gyerekre sor került a gyertyagyújtásnál. Ez segített ünnepélyesebbé tenni az adventi várakozást és egyben már a karácsonyra, a megváltó eljövetelére (a latin „adventus” szó érkezést, eljövetelt jelent) való ráhangolódást. Karácsony napján már az összes gyertya égett. A gyertyák száma attól függően változott a koszorún, hogy mikorra esett advent első vasárnapja. Minimum 18, maximum 24 kis piros gyertya volt a koszorún és az elrendezés se volt mindig szimmetrikus ezen a koszorúváltozaton.

A gyertya Jézusra emlékeztet minket, aki a „világ világossága”-ként jött közénk. Vannak országok, ahol az adventi négy gyertya közé egy ötödiket is tesznek, ami Jézust jelképezi. A gyertyák színe a római katolikus egyházban: három lila és egy rózsaszín. A lila szín a bűnbánatra utal, ilyenkor a papi ruha is lila a böjt miatt. De a harmadik vasárnap az öröm jelenik meg, ezért az rózsaszín gyertya. A nem katolikus körökben nincs jelentősége a gyertya színének, lehet egyszínű vagy akár mind a négy lehet más.

Később Wichern már fenyőgallyakkal és fehér szalagokkal is díszítette a „koszorút” majd hamarosan az evangélikus templomokban is elterjedt a hagyomány. Az 1860-as évektől kezdve leginkább fenyőből készítették a koszorút. Természetesen a polgári családoknak is megtetszett a szokás, majd 1925-ben első ízben egy kölni katolikus templomban is megjelent a koszorú. Ezen azonban már csak négy gyertya volt.

 

"Minél többet hallgatunk, annál többet hallunk." (Twin Peaks)

 

November 27. vasárnap 18 óra                                 VARGA B. ÁRPÁD

November 28. hétfő 18 óra                                       SCHÖNBERGER KLÁRA

November 29. kedd 18 óra                                       MÉSZÁROS SÁNDOR

November 30. szerda 18 óra                                     LENTULAI ATTILA

December 1. csütörtök 18 óra                                   PÁLFI ZSUZSANNA

December 2. péntek 18 óra                                      VARGA B. ÁRPÁD

December 3. szombat 18 óra                                    MILLISITS MÁTÉ (56-ról 56 percben - egyház, művészetek, sport 1956-ban)

December 4. vasárnap 18 óra                                   SCHÖNBERGER KLÁRA

December 5. hétfő 18 óra                                         MÉSZÁROS SÁNDOR

December 6. kedd 18 óra                                         TÓTH ANDRÁS

December 7. szerda 18 óra                                       LENTULAI ATTILA

December 8. csütörtök 18 óra                                   AMAR ZOLTÁNNÉ BEDE-FAZEKAS ENIKŐ (egy alkalom egy mese körül)

December 9. péntek 18 óra                                      BELLA VIOLETTA

December 10. szombat 18 óra                                  MESTERHÁZY ZSUZSANNA

December 11. vasárnap 18 óra                                 VARGA B. ÁRPÁD

December 12. hétfő 18 óra                                       KÓSA ILDIKÓ

December 13. kedd 18 óra                                       KÓSA GYULA

December 14. szerda 18 óra                                     KOVÁCS IMOLA

December 15. csütörtök 18 óra                                 BELLA PÉTER

December 16. péntek 18 óra                                     ZENÉS ISTENTISZTELET

December 17. szombat 18 óra                                  VARGA B. ÁRPÁD

December 18. vasárnap 16 óra                                 GYERMEKEK KARÁCSONYA

Az akvarell Hargitai Beáta munkája

2016.11.27