Zenék a forradalomtól Halloweenig

Nyolc hazai újdonság

Egy posztban Fluor Tomi, Beck Zoli, Eckü és egy Grammy-díjas producer, mi más lehetne ez, mint a dalmegosztás, ahol ismét ismert és még nem ismert hazai zenekarok újdonságait mutatjuk be, ahogy szoktuk. Ezúttal például a Wellhellóét és a 30Y-ét, de rajtuk kívül is érdemes körülnézni, sőt, a legjobb darabok nem a legnagyobb nevektől jöttek ezúttal szerintem, de szavazzatok a poszt végén, és akkor kiderül, hogy ti is így gondoljátok-e.

Itt egy dal ’56-ról, ami nem került 50 millióba és nem is halszagú – így kezdődik a twentees legújabb dalának sajtóanyaga, és a folytatásból kiderül, hogy a Nem, nem, nem megírásához a fiatal forradalmárok bátorsága és elkötelezettsége adott ihletet. Akinek a szövegből ez nem jönne egyből le, annak segít a videó, amiben mindenféle 1956-hoz kötődő dolgot látunk hülye színekben: tankot, gépfegyvert, ötágú csillagot, sarlót és kalapácsot, Sztálinfejet. Az emlékdalírás egyébként nem járt stílusváltással is, a Nem, nem, nem igazi indie diszkó, egy jól eltalált szólóval a végén.

Grammy-díjas producerrel dolgozott együtt legújabb dalán a BABEL, vagyis könnyen lehet, hogy nem ez a legújabb, mert még az év elején vették fel Liam Watsonnal, aki a White Stripes Elephant című lemezén végzett munkálataiért kapta az elismerést egyébként. Klipet viszont egészen biztosan most kapott a Let You Down, méghozzá olyat, ami abszolút illik kísérteties hangulatához, nekem pedig az olyan tipikus téli koncertek jutottak róla eszembe, amikor kint mínusz tíz van, bent meg dögmeleg és füst. A dalt a vége felé érkező szóló teszi igazán tök jóvá, de már addig sem rossz egyáltalán.

Rohamosan közelít az új 30Y-album, november 12-én már a lemezbemutató turné utolsó állomása következik az Akváriumban, és egyre több dal kerül ki az internetre is az új anyagból. Az első még nyáron szerepelt a dalmegosztásban, majd jött október közepén a csapatostul és a hatodik, a legutóbbi pedig a néhány napja hallgatható nincs másik élet. Beck Zoli szövegvilágát csukott füllel is fel lehetne ismerni a dalban, és így egy csomó embernek biztosan nem fog tetszeni, de ami azt illeti, zeneileg kifejezetten érdekes lett a nincs másik élet, és engem meggyőzött arról, hogy van még értelme a zenekar létezésének a Bogozd ki után tíz évvel.

Hamarosan egyéves lesz a hip-hopban utazó Zion Refresh, legújabb megjelenésük pedig egy szövegvideó, ami az Itt vagy című számhoz készült. Tajti Viktor MC szerint ez talán eddig a zenekar legkomplexebb dala zeneileg és szövegileg, amiben igyekeztek elkerülni a klisék puffogtatását. Sajnos pont ez az, ami nem jött össze, a verzék alatt hallható zene például eléggé hasonlít a Wavesre, amit Robin Shultz mixében valószínűleg mindenki hallott már, és a szöveg is tele van elhasznált, sablonos kifejezésekkel. A szövegvideó viszont szép.

Maradunk a rappes verzéknél a Silent Wings első videójával, zeneileg viszont elég nagyot váltunk, az Eckü és Tkyd közreműködésével készült Zuhanás ugyanis rockkíséretet kapott, a refrén pedig már tisztán pop rock. Igazából önmagában semmi nem kiemelkedő a dalban, de így együtt mégis tök szórakoztató, ez pedig bőven elég erre a három-négy percre. A budapesti zenekar egyébként hamarosan azonos címmel bemutatkozó EP-jét is kihozza.

December elsején kerül a mozikba a Welhello-film, a #sohavégetnemérős, ami a mai fiatalok életét próbálja majd bemutatni, ha már a zenekar olyan jól beletalált egy generáció lelki világába két évvel ezelőtt. Meglepő módon a film betétdalát is a Welhello készítette el, amiből igazából pont azok a dolgok hiányoznak, amik sikeressé tették a legnagyobb slágereiket. Fluor szövegében van szerelem meg szakítás, de igazi szellemesség nincs, a refrén sem eléggé fülbemászó, és a dalokra korábban abszolút jellemző lazaság is eltűnt. A film persze ettől még lehet, hogy tök sikeres lesz, de hogy nem a főcímdala miatt, az biztos.

Két állatmaszkos lány ugrándozik egy kertvárosi utcán halloweenes táskával, aztán az egyik kerítés előtt megállnak, előkapnak egy komolyabb kést, és elindulnak befelé – gyakorlatilag ez a története a Vernal legújabb klipjének. A zenekar még 2014-ben alakult Esztergomban, és annyit ír magáról a Facebookon, hogy szomorú dalokat játszik. Ez nagyjából igaz a Pillre is, ami úgy stadionrock, hogy még éppen nem túlságosan giccses.

Első kislemezét készítette el a szegedi Backdoor Play zenekar, ami az Ésazthogy Megaztishogy címet kapta. A felvételek során azzal a Vári Gáborral dolgoztak együtt, aki például a Fish! Sav című lemezének elkészítésében is közreműködött, ami nem véletlen, a Backdoor Play is lendületes rockszámokban gondolkozik. Ez a lemez egyelőre még kevés ahhoz, hogy nagy hírnevet hozzon a zenekarnak, ahhoz főleg frappánsabb szövegek és jobb refrének kellenének, de mivel ez még csak a kezdet, az is lehet, hogy később láthatjuk még őket különböző fesztiválok színpadain.

M.ADI
Forrás: langologitarok.blog.hu

2016.11.11