Régi mesterek portréi az új smiley-k


Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre. Két designer, Molly Young és Teddy Blanks megalkották az új hangulatjelcsaládot, amelynek több mint 40 tagja van, és különböző arctípusokat tartalmaz, főképp 15-16. századi alkotóktól, amelyeket inkább „B-ligás” festőknek tartanak ma.

Olyan alkotók munkáit használták fel, mint a holland Jan Cornelisz Vermeyen, Jan Mandijn, az észak-németalföldi Jacob Cornelisz van Oostsanen, a német Bernhard Strigel, vagy Hans Baldung-Grien, aki Albrecht Dürernél tanult.

Ezek az arcok és figurák akár komikusan is hathatnak, éppen zord, szomorú arckifejezésük miatt. A szerzőpáros elnevezésekkel is ellátta a hangulatjeleket, például: huncutul vigyorgó, idegesen ragyogó, tépelődő. Az emojicsomagot 99 centért tölthetjük le a telefonunkra – egyelőre még csak az Apple store-ból –, és már használhatjuk is a változatos hangulatjel (vagy portréjel?) tárat, amelyben különböző korú, nemű és arckifejezésű renderelt portrékat találhatunk.

A gyűjtemény, amely a Rejoinders app névre hallgat, azoknak is kiváló kifejezőeszköz lehet, akik a mindennapi életben nem nagyon használnak emojikat, mivel ezek a hangulatjelek sokkal finomabb jelentésrétegeket is tartalmaznak.

Hyperallergic/BÁ
Forrás: mandarchiv.hu

2016.11.10