Édes Anna – musical

A Budapesti Showszínház országos turnéja Győrben

Szeptember elején indult, és november 5-én érkezik Győrbe Magyarország jelenleg legtöbbet játszott musical szenzációja, az Édes Anna. A Kosztolányi remekművéből készült átirat minden várakozást felülmúló sikerrel utazik városról városra: a kétfelvonásos, zenés-táncos szuperprodukció közel 40 közreműködővel, korhű jelmezekben és díszletekben, de a legmodernebb zenei és látvány elemekkel került színre Tóth Ádám rendező, Horváth Zsolt Hozsó zeneszerző és Sallak Petra koreográfus munkája nyomán.

A turné eddigi össze állomásán telt ház várta a művészeket, s talán nem is véletlenül: az Édes Anna musical minden szempontból egyedi és élvezetes szórakozást ígér az esemény látogatóinak. Két óra izgalom, romantika, látványos táncok és fülbemászó dallamok kísérik az előadást, amely Győrben a Vaskakas Művészeti Központban látható november 5-én.

Meglepő műfajt választott Tóth Ádám szerző-rendező Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényének teljesen újszerű bemutatásához. A könnyedebb műfajnak gondolt musical keretében dolgozta fel az 1926-ban íródott és az 1919-22 közötti Magyarországon játszódó tragikus történetet. A musicalban az eredeti story alapján zajló cselekmény tizenhat remek ritmusú, szövegű, „slágergyanús” betétdal segítségével, sajátságos módon adja vissza a Kosztolányi mű lényegét.

A cselédtörténetben Kosztolányi az emberi kiszolgáltatottsággal szembeni iszonyatát fejezte ki, az adott kor társadalmi viszonyai között. Akkoriban a cselédet nem vették emberszámba, megalázták, és az emiatt felgyülemlett indulat végül tragédiába fulladt... Mindehhez kitűnő atmoszférát teremt a sodró lendületű zene, a dalok fülbemászó ritmusa, az érzékeny, kifejező dalszövegek, a tragédia átélésének katartikus élményét nyújtva a nézőnek. A zenei alap kiválóan illeszkedik a történethez, kifejezi a színpadon zajló eseményeket, visszaadja az érzelmi konfliktusok keltette hullámzásokat.

A musical a kiszolgáltatott cselédlány, illetve az árnyként megjelenő többi megalázott és kihasznált lány és a Vizy család sorsán keresztül üzen a mai világnak. De hogy mit, annak megfejtése legyen a nézők feladata... Addig is lélegzetvisszafojtva figyelhetjük a történetet, és dúdolhatjuk a musical két „slágerét”: Isten szeret..., Anna az más..., melyek még az előadás után is sokáig csengenek a fülekben.

Fotók: Irházy (Birdie) Róbert


2016.11.04