Farsang Sándor emlékkiállítás a Napóleon-házban


Szeptember 9. óta látogatható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Napóleon-házban (Győr, Király u. 4.) Farsang Sándor festő- és grafikusművész tiszteletére rendezett emlékkiállítás. A rendkívüli művész egy évvel ezelőtt hunyt el, alkotásai azonban – mint ahogyan az a tárlaton tapasztalható – még nagyon-nagyon sokáig hatni fognak ránk.

Farsang Sándor 1945-ben született, 1966 és 1971 között volt a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója, ahol Szentiványi Lajost, Ék Sándort, Raszler Károlyt és Rozanits Tibort is mesterei sorában tudhatta. 1976-ban költözött győri műtermébe, 1982-88 között a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége észak-dunántúli területi titkáraként tevékenykedett. Alapítója és vezetője volt a Győri Grafikai Műhelynek, a győri képzőművészeti szakképzés egyik megteremtőjeként ismerjük, további tisztségei közé tartozik a Művészeti Alap (ma Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) megyei képviselője és a Képző- és Iparművészek Szövetségének volt észak-dunántúli titkára pozíció. Évtizedekig volt a Kovács Margit Kézműves Iskola, majd a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola tanára.

Művészetében nonfiguratív kísérletek után rajztudását bizonyító, valós formákat felbontó, új rendszerbe építő grafikáival jelentkezett. Litográfia sorozatai motívumkörének bővülését jelezték: a „boldog békeidők” könyveiből, sajtójából, illusztrációs készletéből átvett motívumok új kontaktusba kerültek nagyon időszerű mondanivalójával. A hetvenes évek közepén különös architekturális tereket szerkesztett vásznaira, s e szürreális környezetet népesítette be egyre több figurával.

Pápai Emese művészettörténész az ÉS hasábjain korábban ezt írta róla: „Farsang Sándor évtizedeken keresztül formálta jól ismert, sajátosan karakteres művészi nyelvezetét, különös, fantasztikus, narratív, gyakran meghökkentő, graffitikre és képregényekre emlékeztető posztmodern külön világát. Képzőművészeti főiskolásként, a 60-as évek végén megismerkedett az akkoriban Magyarországon újnak számító pop-arttal, hamar túljut az éppen divatos absztrakt expresszionizmuson, hogy még fiatalon elkötelezze magát a szűrnaturalizmusnak és a figuralitásnak.”

2005-ben Győr Közművelődéséért díjat, 2011-ben Győr-Moson-Sopron Megye Közművelődéséért dr. Kovács Pál díjat kapott. Egyéni kiállításokon szerepelt Budapesten, Győrben, Miskolcon, valamint az országhatáron túl, Hamburgban is, míg válogatott csoportos kiállításokon és stúdió kiállításokon is találkozhatott a közönség alkotásaival.

A Napóleon-házban rendezett Farsang Sándor emlékkiállítás október 9-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Fotók: Vas Balázs

2016.09.30