Design Hét – Átadták a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat


Gyűrűóra, elektromos hajócsalád, moduláris csúzli, építészeti élményt keltő lakástextil-kollekció és könyvkiadói arculat is van a Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazott alkotások között, míg a Design Management Díjat egy csokoládémanufaktúra kapta szeptember 23-án az Iparművészeti Múzeumban, ahol a legjobb pályamunkákból kiállítás is nyílt a Design Hét Budapest 2016 keretében.

A Magyar Formatervezési Tanács célja, hogy a hazai kreatívipar katalizátoraként hozzájáruljon az életminőség javításához és a versenyképesség növeléséhez, amelyek megvalósításához a design stratégiai alkalmazása mára már elengedhetetlenné vált. Ezt bizonyítják a nemzetközi felmérések adatai is, melyek szerint a 2014-es évben az Európai Unió teljes GDP-jének 6,8 százalékát a kreatívipar termelte – hangsúlyozzák az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyben kiemelik azt is, hogy Magyarország kreatívipari teljesítménye egyre előkelőbb nemzetközi szinten: a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által kiadott Globális Innovációs Index adatai alapján a 33. helyen áll.

„A kreatívipar és a design fejlődése, egyre hangsúlyosabbá válása elkerülhetetlen a jövőre nézve. Azok a vállalkozások, melyek felismerték és alkalmazzák az innovációban rejlő potenciált, már ma is jelentős előnyben vannak versenytársaikhoz képest. Az automatizálás terjedésével épp a kreativitás lesz az a szegmens, amely nehezen gépiesíthető és legkevésbé másolható, ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy elsődlegesként kezeljük” - idézi a közlemény Bendzsel Miklóst, a Magyar Formatervezési Tanács alapító elnökét.

A Magyar Formatervezési Díjat termék kategóriában idén három pályamű érdemelte ki. Az egyik egy a hazai szakmában egyedülállóan összetettnek számító termékcsalád, a Szász Zoltán tervezte WIA elektromos hajócsalád, amelynél a klasszikus nautikai vonalak a legmodernebb környezetbarát technológiát rejtik. Szikszai Gusztáv és Somos Sándor gyűrűórájában, a Ring Clockban az elegáns, egyszerű megvalósítást és a kidolgozott, igényes termékarculatot értékelte a bírálóbizottság. Díjazták a S i m p l e S h o t amerikai cég megrendelésére készült Hammer moduláris csúzlit is, Selján Márk Endre formatervező munkáját, amelynek különlegessége, hogy rövid szereléssel megfelel a változó versenykihívásoknak.

A terv kategória díjazottja Harmati Hedvig Tiszta Építészet című lakástextil kollekciója lett, amelynél a kellemes mintaritmus és az anyag tapintható struktúrája közelről szemlélve szinte építészeti élményt kelt nézőjében. A vizuális kommunikáció kategória díjazottja az egyik legnagyobb hazai szépirodalmi kiadó, a Magvető megújult arculata, Farkas Anna alkotása lett, amely jól illik a kiadó irodalmi vállalásához és olvasói célcsoportjához. A diák kategóriában díjazott alkotás a Hősziklák útján, Bognár Petra és Dobos Bence László közös munkája, egy holisztikus projekt, amely az ország kihasználatlan termálkútjait hasznosítaná, építőelemként kezelve a vízkőképződés folyamatát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját Nagy Dániel grafikus kapta Wahorn András WAHORN forever című életmű-kiállításához tervezett kiadványáért. Az Oktatásért Felelős Államtitkárság megosztott különdíját kapta Wolf Bettina Japán ihlette, Mozgó Vonal című ruhakollekciójáért, valamint Grünczeisz Mátyás grafikus hallgató, aki a berlini falnak emléket állító múzeum arculatát tervezte újra. A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíját az Urised Mini vizeletüledék-analizátor nyerte el. A 77 Elektronika orvoselektronikai eszköze apró méretével és újító, félautomata kialakításával új kategóriát nyithat az orvostechnológiai eszközök piacán, költséghatékonysága okán kisebb laboratóriumok is megengedhetik maguknak. A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa termék kategóriában a Maform Design Stúdió és a Diatron Kft. számára tervezett, Aquila nevű vérvizsgálója lett, amely kompakt kivitelével és minimalizmusával alkalmazkodik az orvoselektronikai szektor világtrendjéhez. A terv különdíjat Üveges Péter és Kiss Gergely munkája, a MOVEO elektromos robogó nyerte, amely a túlnépesedett városok fenntarthatóbb közlekedésére kínál megoldást.

A Design Management Díj pályázata 2009 óta azokat a vállalkozásokat szólítja meg, amelyek a design eszközeivel eredményesen élnek. A díjat idén a Rózsavölgyi Csokoládé Kft. nyerte el, amely nemcsak a gasztroszcénában ismert kiváló minőségű termékeikről, hanem a design szakmában is. Átgondolt, maximálisan igényes, a termékek minőségéhez és célcsoportjához illő arculatuk, komplex csomagolásaik, üzletberendezésük és teljes kommunikációjuk példaértékű.

Az idei évben először a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíjat ajánlott fel, melyet a SOLINFO Lighting & Home kapott. Amellett, hogy a cég elkötelezett a minőségi lakberendezés mellett, átfogóan használja a design eszközeit – olvasható a közleményben.

A díjazott munkákat bemutató kiállítás november 20-ig látogatható az Iparművészeti Múzeumban.

Forrás: MTI

2016.09.26