Advent harmadik vasárnapján szólalhatnak meg a Bencés templom új harangjai

A győriek összefogása

Szeptember 20-án kedden, 11 órakor Győrben, a Széchenyi téren a 375 éves Loyolai Szent Ignác Bencés Templom előtt Sárai-Szabó Kelemen OSB, perjel, Fekete Dávid alpolgármester, Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester és Bogisich Ferenc a győri Qualitatíve Production Gépipari és Kereskedelemi Zrt. vezérigazgatója tartottak sajtótájékoztatót azon örömteli esemény kapcsán, hogy a széleskörű összefogásnak köszönhetően 100 év után visszakerülhetnek helyükre a bencés templom harangjai.

Sárai-Szabó Kelemen OSB, a Szent Ignác Bencés Templom igazgatója arról beszélt, hogy a 375. évfordulóra készülve leltek rá a pannonhalmi levéltárban a győri bencés templom hiányzó négy harangjának történetére. Az első világháború alatt miniszteri rendeltre Boros Alán bencés szerzetes írta össze azokat a harangokat, amelyekről a honvédelmi célok érdekében le tudtak mondani. Ennek az iratnak köszönhetően lehetett rekonstruálni a felajánlott hangszerek jellemzőit. Valamint az egyik mellékoltár előtt megtalálták a harangok nyelvéből összehegesztett gyertyatartót is, mely mementóként emlékeztetett a hiányukra.
Az összefogás ötletét a templom 375. és az I. világháború 100. évfordulója adta. A végső lökést pedig egy 1850-es cikk jelentette, amelyben turistacsalogatóként Győr belvárosának látványosságait sorolják, többek között megemlítik a Széchenyi téren a bencés templomban szépen összehangzó harangokat. Megszületett a gondolat, hogy milyen szép lenne éppen ebben az esztendőben visszaadni e kincset a győrieknek.

Fekete Dávid alpolgármester, a 2014-ben létrejött I. Világháborús Emlékbizottság elnöke elmondta, hogy a századik évforduló kapcsán több száz hadisírt felújítottak, és támogatták a témában végzett kutatásokat, kiállításokat és publikációkat. A cél, ami felé jó úton haladnak, hogy a világháború emlékezetét közelebb hozzák a győri polgárokhoz. Amikor a harangokról szóló kezdeményezés elindult, nem volt kérdés, hogy a város vezetése támogatni fogja az ügyet. Az egyik harang költségét Győr város önkormányzata fogja finanszírozni. Nagyon szép ez az összefogás – fogalmazta meg Fekete Dávid –, melynek eredményeként a tervek szerint advent első vasárnapjára megérkeznek a harangok a Széchenyi térre, és advent harmadik vasárnapján pedig beemelésre is kerülnek.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője a belvárosban nőtt fel, és gyermekként a bencés templomban harangozott. Amint meghallotta a nemes ötletet, azonnal melléállt a város vezetőivel együtt. A gyönyörű Széchenyi térhez illeni fognak a különböző ünnepi alkalmakkor felcsendülő harangok.


Utolsóként Bogisich Ferenc a győri Qualitatíve Production Gépipari és Kereskedelemi Zrt. vezérigazgatója mondta el, hogy miután meghívta őt Sárai-Szabó Kelemen a bencés templomba, és elmondta a harangok történetét, vállalta, hogy az élére áll ennek a kezdeményezésnek. Felkereste a győri üzletembereket, vállalkozásokat és civil szervezeteket, és ennek eredményeképpen több nagyobb összegű felajánlás érkezett. Név szerint megemlítette az ügyet kiemelten támogató cégeket és magánszemélyeket: Horváth Ottó és családja, Tagai István és családja, Szabó Csaba és családja, Márton László és családja, a Solydent Kft., dr. Solymosi Péter és családja, a Security Patent és az Európai Borlovagrend Győri Legációja.
Bogisich Ferenc a sajtótájékoztató végén összegezte a négy harang újjászületésének támogatóit. Az első a bencés rend és a hívők, a második a győri üzletemberek és cégek, a harmadik Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából kerülhet visszahelyezésre. Hozzátette, egyedülálló, hogy a városvezetés milyen szinten foglalkozik Győr történetével és a győriek hívő lelkiségének ápolásával. Fontosnak tartja, hogy mint győri polgár és üzletember jó példával járjon elöl, ezért családjával együtt vállalták, hogy a negyedik harang teljes költségét ők állják.

A támogatásoknak köszönhetően a remények szerint advent harmadik vasárnapján a felszentelést követő szentmisén már megszólalhatnak az új harangok minden győri polgár és minden győri hívő örömére és boldogságára.


A Loyolai Szent Ignác Bencés templom kéttornyos kora barokk templom, Győr belvárosának főterén, a Széchenyi téren áll. A mai Magyarország legkorábbi barokk stílusban emelt temploma, az olaszos kora barokk építészet egyik legszebb példája. A keleti tornyában, a gimnázium felőli oldalon található hazánk 13. legnagyobb harangja, mely Szent Benedek tiszteletére van felszentelve. 3300 kg-os tömegével meghatározó része a város akusztikai képének. A nyugati toronyból négy harang hiányzik. Hozzávetőleges tömegük: 1500, 1200, 700 és 400 kg. Védőszentjeik: Szent Miklós, Szent Mihály, Szent Ferenc és Szent Donát. (Forrás: Wikipédia)

Szabados Éva

Fotó: Pollreisz Balázs

2016.09.20